söndag 19 december 2010

Väder och klimat

En ögonblicksbild av en Aftonbladet-artikel från 2007 där Pär Holmgren kommenterar de senaste årens gröna vintrar:

söndag 17 oktober 2010

BrewDog - The End of History

BrewDog är ett av ett fåtal företag som återkommer i den här bloggen (länkar till tidigare inlägg i slutet av inlägget). Sammanfattningsvis gav de ut Tokyo* - ett drygt 18-procentigt öl, som statliga institutioner självfallet jämrade sig över. BrewDog gav då ut så gott som alkoholfria Nanny State, som enligt instruktionerna skulle inmyndigas iförd skyddsutrustning.

Därefter gav de ut Tactical Nuclear Penguin, ett cirka 32-procentigt öl. När ett tyskt bryggeri framställde ett ännu starkare öl så kontrade BrewDog med 41-procentiga Sink the Bismarck.

Tyskarna gjorde sedan ett ännu starkare öl, vilket fick BrewDog att sätta ner foten med The End of History:

(Direktlänk)

The End of History är alltså 55-procentig öl, serverad i uppstoppade smådjur - för runt 5 000 kronor flaskan.

"Beer for punks" är BrewDogs slogan, och trots att vad de gör är i stort raka motsatsen till vad som kallas punköl i delar av Sverige så känns det som att båda fenomenen symboliserar punken alldels prima.

Tidigare inlägg om BrewDog:
- Wir sind verschieden, igen
- BrewDog, igen
- In Sweden we call it people's beer

tisdag 12 oktober 2010

Inbrott per capita 1995-2010 (prel)

Dick Erixon skriver angående DN-artikeln om inbrott i Stockholmsområdet:

Men i verkligheten låter regeringen kriminaliteten svälla över alla gränser.

Och:

Själv tycker jag det är ett tecken på en civilisation i förfall.

Över då till Brottsförebyggande Rådets statistik på temat - ur tidigare inlägg [klickbar för förstoring]:
Och uppdaterat med senaste data, alltså fram till och med september 2010 (BRÅ innehåller inte månadsstatistik för perioden före 1995, så observera att perioden nedan skiljer sig från perioden ovan); 12-månaders löpande genomsnitt för att undvika säsongsvariationer [klickbar för förstoring]:
De senaste årens trend gällande bostadsinbrott lämnar onekligen en hel del att önska, men ifall man inte anser att Sverige sent 70-tal var att betrakta som ett förfallet samhälle så bör man nog inte heller vara överdrivet orolig för dagens situation.

Några tidigare inlägg på temat:
- Inbrott per capita 1975-2009
- Inbrott per capita 1975-2008
- Brottsstatistik New York State kontra Stockholms län 1975-2007
- Marknadsekonomin och inbrotten, igen
- Marknadsekonomi mot inbrott

Skyltkunskap

Hur hantera följande skyltar?

Mark J. Perry förklarar den övre skylten och 420 Tribune (via Marginal Revolution) den nedre.

söndag 10 oktober 2010

Lika som bär 26

Boris Johnson:

(Direktlänk)

Evo Morales:

(Direktlänk)

Rocky förklarar alternativkostnad

Ur fredagens DN:

Nazi Nudges

Will Wilkinsons intressanta Nazi Nudges-inlägg i Google Reader [tyvärr inte klickbar för förstoring, ser jag - ska se om det går att rätta till]:
Vidare angående nudgeteorier och 'libertariansk paternalism' så har Mattias Svensson på goda grunder kritiserat fenomenet, bland annat här och här.

Reklamkampanjer som aldrig riktigt lyfte

Jag är svag för såväl bra reklamkampanjer som riktigt usla sådana och även kampanjer som av en eller annan anledning inte riktigt lyfte. Ett bra exempel på den sistnämnda kategorin är café au lait-kampanjen där varje person som besökt en loppmarknad direkt känner igen den grafiska profilen.
Kampanjen floppade dock, och det dröjde sedan någonstans 20 år innan nästa mjölkproducentkampanj sjösattes; den här gången användes dock istället latte som term, och inom kort var termer som lattemammor och latteliberaler vardagsprosa.

Att ge ett varumärke någon typ av själ är en ädel balansgång - exempelvis siktar Kexchoklad på slalom och friskvård och Riesen på något som jag inte tror det ens finns begrepp för i svenskan. Daim (som för övrigt stavades 'Dajm' fram till 1990) däremot har det inte lika enkelt - det är inte särskilt barnvänligt och inte heller något som liknar exempelvis ett mellanmål. De valde därför istället en Brewdog-liknande kampanj: "If you don't like Daim that's ok. You probably can't read this anyway." följt av "It's different. Like it or not."
Inte ens Google tycks dock känna till kampanjen, så man kan nog lugnt sluta sig till att den inte fick önskad effekt. Istället blev det (åtminstone så vitt jag vet) en närmast spektakulärt anonym Indiana Jones-pastisch som fick genomslag:

I övrigt är Pussis nuvarande slogan - "as good as it looks" svårplacerad i sammanhanget - kattmat ser aldrig särskilt aptitligt ut, men den Electrolux-oblyga ordleken applåderas, och jag tycker vidare att Stewie Griffin är mer än en smula överkritisk:

tisdag 28 september 2010

Resultatet av socialdemokraternas röstskola i Vivalla

Gissningsvis har de flesta sett SVT Tvärsnytts inslag om socialdemokraternas röstskola i Örebro-området Vivalla, SvD:s Ledarblogg är bara en i mängden skribenter som kommenterat det:

(Direktlänk)

Nu har valresultatet inkommit, och som jämförelse kan nedanstående diagram - från val.se - över röstandet i Örebro stad fungera; S minskade alltså från 37,98 till 34,14 procent (-10,11 procent/-3,84 procentenheter)  i staden sammantaget, och valdeltagandet ökade från 83,65 till 86,23 procent (+3,08 procent/+2,58 procentenheter) [klickbar för förstoring]:
Vivalla är uppdelat i tre valdistrikt: Vivalla norra, västra och östra, och nedanstående diagram gäller de tre distrikten ihopräknade [klickbar för förstoring]:
Valdeltagandet i Vivalla ökade alltså med 5,75 procent (3,70 procentenheter), så valskolan tycks ha gett önskat resultat. Att sedan Socialdemokraterna ökade sitt väljarstöd i området med 6,56 procent (4,01 procentenheter) räknas väl helt enkelt till sådant som gör Alaa Idris i inslaget glad trots att det inte tillhörde andemeningen med röstskolan. Idris fick för övrigt 198 personröster i området, motsvarande cirka 22 procent av samtliga personröster, vilket även det gissningsvis sorteras under den kategorin.

söndag 19 september 2010

Kort om valet

Jag saknar tyvärr möjlighet att utveckla resonemangen särskilt mycket (eller ens redigera inlägget nämnvärt; jag uppdaterar inlägget med länkar senare), men jag delar sammanfattningsvis Stefan Karlssons och Johan Norbergs tankegångar kring valet - Centern är det frihetligaste och mest lovande bland riksdagspartierna, och kan man kryssa exempelvis Johan Hedin eller Hanna Wagenius så tycker jag att man ska nyttja det tillfället, annars rekommenderar jag Liberala Partiet.

Mattias Svensson har röstat på Miljöpartiet, vilket förvånar mig då han tidigare stått upp förträffligt mot socialliberalismen samt att jag definitivt inte såg honom som någon som förtrollas av karismatiska ledare. Att Wetterstrand dessutom exempelvis ljög Johan Norberg rakt i ansiktet med Svensson i publiken angående något så ofantligt långt från vad politiken bör lägga sig i som köpcentra och att det är klart att hon avgår som partiledare direkt efter valet gör inte direkt valet enklare att greppa.

Jag saknar som nämnt möjlighet att utveckla resonemangen, men även efter att ha läst hans motivering så känns det märkligt att han ger sitt namn till toppkandidaten i ett parti med bland annat följande punkter i valprogrammet:

MILJÖPARTIET VILL
behålla systembolaget
införa licensförfarande för butiker som säljer folköl
återinföra förbud för alkoholreklam ändra regelverket för reklam inom EU
höja alkoholskatten. I den rödgröna budgeten våren 2010 föreslås höjning som motsvarar 2:50 för en vinflaska som idag kostar 70 kronor. En flaska sprit ökar i pris med ca 24 kronor. Särskild tilläggskatt på alkoläsk och söt cider som i stor utsträckning vänder sig till ungdomar.
att en kommun ska kunna begränsa antalet serveringstillstånd på grund av folkhälsoskäl


Och:

MILJÖPARTIET VILL
att folkhälsopolitiken som omfattar de flesta politikområden ges mer tyngd,
att folkhälsomålen och miljömålen följs upp,
att landstingen och regionerna ges ett samordningsansvar för folhälsoarbetet på regional nivå.


Och:
 
TOBINSKATT
Vi arbetar för en Tobinskatt på valutatransaktioner för att minska global spekulation och en global koldioxidskatt på flygbränsle för att minska klimatuppvärmning.


Och skulle någon till äventyrs lockas av subventionerade höghastighetståg så rekommenderas Henry Hazlitts stycke om Hoover Dam i Economics in one Lesson.

Sedan går det heller inte att bortse från att alldeles oavsett hur liberala Mp än skulle vara så måste de samarbeta med V och med S som loket i samarbetet, och även om Alliansen lämnar väldigt mycket att önska så är de helt enkelt markant bättre än oppositionen.

onsdag 15 september 2010

Teori, praktik, humor 7

Teori, från Assar Lindbeck:

In many cases rent control appears to be the most efficient technique presently known to destroy a city — except for bombing.

Praktik, ur DN:

– Men hade vi haft fler tillgängliga hyresrätter om lägenheterna inte hade ombildats? Nej, det hade vi inte, människor släpper inte ett förstahandskontrakt.

Humor, via Mark J Perry:
Även värt att nämna i sammanhanget är Greg Mankiws inlägg om hur universitet elegant drar nytta av reglerade hyror:

In the end, the goal of the rent control laws is thwarted (the low rents are enjoyed by well-paid tenured faculty rather than the needy), the income tax laws are thwarted (a sizable part of compensation is untaxed), and all this is done by a nonprofit institution (the university) whose ostensible purpose is to serve the public interest.

Tidigare inlägg på temat:
- Teori, praktik, humor 6

Den här bloggen är inte död

Det har varit dålig uppdateringsfrekvens här på sistone, inte för att det saknats ämnen att skriva om utan snarare för att diverse omständigheter resulterat i att det varit svårt att hinna få inläggen så bra som jag hade önskat.

Och undrar någon var det senaste inlägget tog vägen så kontaktades jag av upphovsrättsinnehavaren som bad mig radera inlägget, vilket självfallet åtlyddes.

Upphovsrättsinnehavaren var vidare tydlig med att serien handlade om en pappa som använde dotterns busspengar till att mot hennes uttryckliga önskan köpa korv åt henne - och då alltså inte om skatter, vilket min rubrik antydde, och som är "en helt oacceptabel kontext".

Då jag inte återigen vill "göra mig skyldig till två brott mot upphovsrätten - den ideella och den ekonomiska" och dessutom inte har någon större önskan att drabba samman med upphovsrättsinnehavarens "utomordentligt vassa och begåvade upphovsrättsjurist", särskilt som e-brevet i fråga är cirka 25 år nyare än seriestrippen i fråga, så vill jag inte citera för mycket, men upphovsrättsinnehavaren meddelar även att min "tolkningsmodell" fördelaktligen brukas som stolpiller.

Bloggmotivationen är nu bättre än på länge, och förhoppningsvis kommer uppdateringsfrekvensen vara markant högre framöver. Annars så kommer det även fortsättningsvis vara uppehåll i bloggandet periodvis beroende på diverse omständigheter, så jag rekommenderar att läsa bloggen via RSS-läsare.

söndag 25 juli 2010

Frihetliga sagohjältar: Berlin Batman

Johan Ingerös serie om frihetliga sagohjältar är som tidigare nämnts alldeles för bra för att dö ut, så ett enkelt om än måhända obskyrt inslag på temat: Vad får man om man korsar Batman med världens bästa stad? Jo, Berlin Batman - från Wikipedia:

In Berlin, Germany in the year 1938, wealthy socialite Baruch Wane learns from his friend komissar Garten that the police have confiscated the library, works, and notes of Austrian economist Ludwig von Mises, due to his stance against the Nazi Party policy of Adolf Hitler and the Third Reich. Unbeknownst to Garten, Baruch is actually the mysterious Batman who has been terrorizing the wealthy members of the Nazi Party.

Years ago, when Baruch was still a child, he watched his Jewish parents get beaten to death by an anti-semitic mob. From that point on, Baruch swore that he would avenge their deaths and spend the rest of his life on a war against all criminals and injustice. As he grew up, he developed his mind and his body, and upon inheriting his parents wealth and estate, he became inspired by a bat which flew into his home and decided to use this symbol as a means to frighten criminals.

The following night of his visit with Garten, Baruch suits up and heads down to the trainyard in order to steal back Mises's works. He tries to stop the train, but when Garten's men surround him, he instead blows up the train so that way Mises's works and ideals do not fall into the wrong hands.

The following is an excerpt from the unpublished memoirs of Baruch's assistant, Robin.
"...Ludwig Von Mises escaped to the United States when the Nazis ransacked his apartment in 1938. It was his landlady, a friend of his mother's, who told the authorities Von Mises was working on a new book which challenged Nazi social and economic policies. They slowed him down, but they couldn't stop him. He continued work on a book which was eventually published in '49, called 'Human Action', now considered one of the great libertarian works of our times. Von Mises anti-authoritarian ideas were first a threat to the Nazis, then the Soviets, and to all increasingly regulatory governments in our own times. He was against socialism in all its many forms. He was an advocate of individual liberty, free speech, and free thinking... and so, should I add, the Berlin Batman. The Batman, as we all know, got better at what he does, and the legends of his exploits continued to grow to this day.

Tidigare inlägg på temat:
- Frihetliga sagohjältar: Ett litet djur åt Pelle

Teknisk utveckling, en punktstudie: robotben

Det är en ren ynnest att få leva i dagens samhälle, där den tekniska utvecklingen gör att saker man bara kunde drömma om för något decennium sedan är ren vardagsmat, och där utvecklingstakten bara accelererar.

Ibland kan det vara nyttigt att ta ner det på individnivå, som exempelvis när ett cochleaimplantat gör att åtta månader gamle Jonathan för första gången får höra sin mammas röst:

(Direktlänk)

Ett annat exempel på vad teknisk utveckling innebär -från BBC:

Inventors in New Zealand have come up with what they say is a unique device which allows paraplegic people to walk again.

The first pair of the new bionic legs has given fresh hope to Hayden Allen who had been told he would never walk again following a motor-cycle accident.

Film finns i BBC-artikeln, och även på Youtube:

(Direktlänk)

Benen är självklart klumpiga och dyra, men på den fronten kan de nog lämpligast jämföras med tidiga datorer.

Och för den misantrope - inte bara människor gynnas av uppfinningen i fråga - återigen från BBC:

A cat that had its back feet severed by a combine harvester has been given two prosthetic limbs in a pioneering operation by a UK vet.

Film finns återigen i BBC-artikeln, och på Youtube:

(Direktlänk)

Tidigare inlägg på benprotestemat:
- Då och nu
- Oscar Pistorius, tecken i tiden

Unintended consequences

Att ett förslag ger oönskade effekter som idémakaren inte räknade med är att klassa som standard, vilket drabbat mången välmenande centralstyrare. Exemplen är oändliga och ofta självklara, såsom att hjälmtvång minskar antalet cyklister, skrämselpropaganda flyttar folk till farligare aktiviteter, höjda minimilöner ökar arbetslösheten, pristak leder till minskat utbud, eller att skyddsmekanismer för dem som redan är inne i systemet leder till minskad rörlighet. Svarta marknader är också legio i sammanhanget.

Därför är det viktigt att gå till roten med vad det egentliga problemet är - det spelar ingen roll hur många mafiosos staten fängslar/avlivar; så länge systemfel gör att vinningarna inom området är tillräckligt stora kommer efterfrågan på sådana arbetstillfällen vara närmast oändlig - som i Red Alert - från Wikipedia:

Starting off in 1946, at the Trinity site in New Mexico, the opening to Red Alert shows Albert Einstein as he is preparing to travel backwards through space and time. After his experimental "Chronosphere" device is activated, he finds himself in Landsberg, Germany, in the year 1924, where he meets a young Adolf Hitler just after the latter's release from Landsberg Prison. Following a brief conversation between the two, Einstein shakes Hitler's hand, and this somehow eliminates Hitler's existence from time and returns Einstein to his point of origin.

With the threat of Nazi Germany having been successfully removed from history, the Soviet Union began to grow increasingly powerful under the rule of Joseph Stalin. Had Adolf Hitler risen to power, Nazi Germany would have emerged as a force standing in the way of Stalin's own ambitions of conquest. Instead, left unweakened, the USSR proceeds by seizing lands from China and then begins invading Eastern Europe, in order to achieve Joseph Stalin's vision of a Soviet Union stretching across the entire Eurasian landmass.


Förändringar måste helt enkelt ske underifrån, så mitt tips till Einstein hade nog varit att istället söka öppna maximalt antal ögon för frihetliga reformer, så att terrortendenser kvävs långt innan de hunnit bli ohanterliga.

Det fantastiska Red Alert-introt:

(Direktlänk)

torsdag 1 juli 2010

Teori, praktik, humor 6

Teori, återigen:

Incentives matter more than intentions.

Praktik, från John Stossel:

In Canada and Britain, both with tough gun-control laws, almost half of all burglaries occur when residents are home. But in the United States, where many households contain guns, only 13 percent of burglaries happen when someone is at home.

Humor, ur Simpsons-avsnittet King-Size Homer - från snpp.com:

Homer: D'oh! Hey, where's Charlie? How'd he get out of this?
Carl: Uh, he's at home on disability.
Lenny: Yeah, he got injured on the job and they sent him home with pay.
[scoffs] It's like a lottery that awards stupidity.
Homer: Stupidity, eh?

Homer wanders around, muttering "Must hurt self, must hurt self, must
hurt self..."


Tidigare inlägg på temat:

söndag 20 juni 2010

Dagens insändare

Klickbar för förstoring:

Smoking is healthier than fascism

Alltid läsvärde Christopher Snowdon (bakom bland annat The Spirit Level Delusion) skriver om att Britain at War redigerat bort Winston Churchills cigarr:

Winston Churchill, the obese, binge-drinking chain-smoker whose life was tragically cut short at the age of 90, has had his cigar airbrushed from the photo that hangs outside the Britain at War museum.

Och det här är ett fenomen kring folkhälsodebatten som jag har omnämnt ett flertal gånger - passar inte något in i gängse debatt så blir det antingen ett "trots att" eller så bortser man helt enkelt från det - så att som nu helt sonika Sovjetredigera bort opassande element känns inte särskilt oväntat.

Ännu ett exempel på folkhälsofenomenet fanns i SvD ganska nyligen, i en artikel om "cigarrkungen" Alejandro Robaina:

Robaina dog av cancer i lungor och njurar. Han hade rökt sedan han var tio. Förut rökte han femton cigarrer per dag, men på senare år fick det räcka med två, tre per dag. Och aldrig halsbloss, betonade han.

Robaina föddes den 20 mars 1919 och dog den 17 april 2010, alltså drygt 91 år gammal (han fick cancerdiagnosen 2009) - cirka 15 år äldre än nuvarande medellivslängd i Kuba. Jag törs ana att han inte blivit lika gammal om han inte fått ägna sig åt rökverken.

Tidigare inlägg på temat:
- Karta, möt terräng, igen
- Karta, möt terräng
- 111 år gammal? Jo, men tänk ifall hon hade skött dieten också

lördag 19 juni 2010

I, Twinkie

I, Pencil är en klassisk ekonomiberättelse där det förklaras vilken fantastisk skapelse en alldeles vanlig blyertspenna är - ur I, Pencil:

Simple? Yet, not a single person on the face of this earth knows how to make me. This sounds fantastic, doesn't it? Especially when it is realized that there are about one and one-half billion of my kind produced in the U.S.A. each year.

Milton Friedman har även använt liknelsen i sitt Free to Choose:

(Direktlänk)

Dwight Eschliman
har uppenbart annat fokus - "37 or so ingredients, many of which are polysyllabic chemical compounds", men hans bilder på ingredienserna i en Twinkie fungerar åtminstone för mig främst som exempel på fantastisk marknadsekonomi.

(Via Treehugger)

Tidigare inlägg på temat:
- Närproducerat i praktiken, redux

And then they came for the ketchup

Jag minns en seriestripp där Ludwig von Anka omsorgsfullt gör i ordning den perfekta koppen te - temperatur på tiondels grad, socker på grammet och ett exakt antal omrörningar motsols. När han sedan slutligen ska börja dricka teet kommer dock hans assistent in och häller i någon deciliter socker och en slurk mjölk.

Det är uppenbart en god bild av hur regleringar fungerar i praktiken, men i vanlig ordning blir även bisarra berättelser vardag inom några decennier - från New York Post, via Eric Crampton:

For the first time in 40 years, Heinz ketchup is changing its famous recipe - by lowering the salt content in an effort to appeal to more health-conscious consumers, the company said yesterday.

/.../

Jackson said the company had been planning the change for about two years. But it is coming just as Mayor Bloomberg and other politicians are leaning on big food companies to kick the salt. Heinz was one of 16 major food manufacturers that last month signed onto the National Salt Reduction Initiative, a plan led by Bloomberg to get companies to cut back on the salt in their products.


Och, som Crampton skriver, med talande hänvisning:

You simply couldn't improve on Heinz ketchup. And now it's being ruined for the healthists.

Crampton hänvisar sedan till alltid läsvärde Dick Puddlecote, som får slå in sista spiken:

OK, maybe that was a bit harsh. I mean, perhaps some who don't like salt would really love to buy Heinz ketchup but can't because of the salt level, and feel they are missing out. It's not fair, they might argue, that Heinz are forcing them into a Hobson's Choice on the country's favourite ketchup.

Well, no. That doesn't hold true either, because Heinz already produce a low salt and low sugar version of ... Heinz ketchup. It's pictured above and can be bought from every supermarket in the UK.

The choice is there already. For everyone. But some (in fact, the majority) are bound to choose incorrectly, so there must be no choice at all. Nanny knows best and you cannot be allowed to wriggle out of her all-encompassing net.


Jag vet att någon har sagt att vi obönhörligt går mot en alltmer reglerad tillvaro, då motståndarna till liberaliseringar alltid kan peka på de händelser där exempelvis en narkotikapåverkad person gjort något korkat medan förespråkarna aldrig har en lika enkel debatt att ta, men jag tror att det är precis den här trenden som också kommer att drastiskt minska tilltron till staten och därmed statens omfattning.

Det må gå bra opinionsmässigt att förbjuda exempelvis tunga droger och automatvapen även om argumenten i grunden är aldrig så korkade, men när staten sedan även går in och petar i ketchup, internet, poker, kampsport, rökning på uteserveringar, decibelgränser, stängningstider, hundraser och annat så uppenbart huvudklappande så kommer allt fler hela tiden vakna upp och undra ifall det inte kan tänkas vara så att något som beter sig så ofantligt verklighetsfrämmande i just det enskilda fall de intresserar sig för agerar lika skitkorkat även i vad annat de reglerar.

Bjässestatens tendens att alltid sträva mot att fortsätta svälla maximalt - kombinerat med informationssamhället - kommer alltså också att bli dess fall, och det kommer gå betydligt fortare än statsförespråkarna någonsin kommer greppa; minns bara Erich Honeckers klassiska uttalande att Berlinmuren skulle stå kvar åtminstone hundra år ytterligare. Jag har för övrigt länge trott att just den tendensen kommer vara tydlig redan i årets valresultat.

Och slutligen Rocky på liknande tema, från DN [klickbar för förstoring]:
Tidigare inlägg på temat är egentligen långt för talrika för att börja länka till, men det är svårt att låta bli att länka till:
- Ketchup!

WTC-uppbyggnaden

The New Yorker skriver om återuppbyggnaden av WTC-tornen:

In mid-May, construction on One World Trade Center reached the twentieth floor, or what is called the “typical office floor”—the point beyond which the rest of the stories are easily replicated—and the hope is that, from now on, the building will rise about a floor every ten days.

Det är självfallet en imponerande byggtakt på alla sätt och vis, men nedanstående video är ändå talande i sammanhanget:

(Direktlänk)

fredag 18 juni 2010

Planekonomins skolmateriel och snöskottning

Ur DN:

I fjol kostade en basuppsättning med penna, sudd, linjal med mera 100 kronor per elev i Oskarshamns kommun. I år är priset 1 500 kronor — en konsekvens av kommunens nya upphandling.


Ur GP:

Den aktuelle traktorföraren arbetar flitigt [åt Göteborgs kommun] med en mängd olika arbetsuppgifter såväl vinter som sommar. Under 2009 fick han betalt för motsvarande fler än 11 timmar per dag, varje dag året runt. Sammanlagt närmare fyra miljoner kronor.


Och då till den alldeles självklara frågan: Finns det någon som tror att något vinstdrivande företag hanterat resurserna på motsvarande sätt.

Milton Friedman på temat:

(Direktlänk)

Tidigare inlägg på temat:
- Planekonomins kalsonger

Trafikdödade januari-maj 1996-2010

Via siffror från VTI [klickbart för förstoring]:Hade lika många per capita dött 2010 som bottennoteringen 2000 så hade ytterligare drygt 134 personer förolyckats.

(Det kan även noteras att VTI reviderat tidigare månadssiffror så att två ytterligare dödsfall tillkommit tidigare under 2010. De dödsfallen är inräknade i det här diagrammet, men tidigare diagram gällande de månaderna saknar dem.)

fredag 28 maj 2010

Fattigdom 1991-2007

Ur Socialstyrelsens Social rapport 2010 (pdf):

Intressant nog visar utvecklingen av den absoluta fattigdomen, liksom det ekonomiska biståndet, en tydlig minskning (figur 3:4). Det tyder på att båda dessa fattigdomsmått följer utvecklingen av realinkomsterna snarare än inkomstspridningen.
/.../
Gruppen som definieras som mycket fattiga (med inkomststandard lägre än 1) steg påtagligt under 1990-talets djupa lågkonjunktur men har sedan dess sjunkit stadigt. Mellan åren 1996 och 2007 mer än halverades andelen absolut fattiga. Förekomsten av ekonomiskt bistånd har utvecklats på liknande sätt, andelen sjönk från 9 procent år 1996 till drygt 4 procent år 2007. Gruppen som definieras som mycket fattiga (med inkomststandard < 0,75) har också minskat, dock i betydligt långsammare takt.


Och då figur 3:4 (klickbar för förstoring): Vidare ur rapporten (klickbar för förstoring): Tidigare inlägg på temat:
- Barnfattigdomen i Sverige, Rädda Barnens årsrapport 2008

fredag 21 maj 2010

Förbifart Stockholm och "överbelastningen"

Debatten kring Förbifart Stockholm förtjänar egentligen ett betydligt längre inlägg, men just för det här inlägget får det stanna vid överbelastningsdebatten.

Självfallet vet jag lika lite som Trafikverket i vilken riktning utvecklingen kommer gå, men att helt sonika anta att inget kommer hända under en så i tekniksammanhang fullständigt astronomisk tidsperiod som 25 år bör helt enkelt anses vara ärkereaktionärt.

Så, några i mitt tycke logiska gissningar kring vad som kommer hända på teknikfronten fram till 2035 och vad det kommer resultera i:

- Bilarna kommer troligtvis vara helt fjärrstyrda, men om inte annat så kommer det åtminstone finnas någon typ av sensorsystem som minskar ryckigheten i körningen. Genomströmningen av bilar kommer alltså öka.

- Bilarna kommer bli betydligt mindre - motorerna kommer inte fungera på samma sätt 2035, och det bör alltså finnas utrymme för att åtminstone minska längden av varje bil med en halvmeter. Sedan tror jag även att snittbilen i övrigt är betydligt mindre (mer anpassad till enpersonstransporter), men det får mer anses vara en gissning. Genomströmningen av bilar kommer hur som helst öka.

- Behovet av att befinna sig på någon viss plats för att kunna utföra diverse sysslor kommer vara betydligt lägre 2035. Jag vet sedan inte om det innebär att det kommer bo procentuellt fler eller färre i Stockholmsområdet, men det kommer definitivt leda till att trafiken minskar och dessutom sprids ut mer över dagen.

- Bilarna kommer med all sannolikhet generellt drivas av helt andra bränslen än bensin och diesel, men om inte annat kommer motorerna åtminstone vara betydligt effektivare och släppa ut mindre avgaser. Tunnelproblematiken kommer alltså med all sannolikhet vara ett minne blott långt innan förbifarten är färdigbyggd.

Trafikverket antar enligt artikeln i SvD att kapacitetstaket kommer ligga på drygt 130 000 bilar per dygn. Skulle jag skjuta från höften skulle jag anta att det 2035 snarare hamnar på cirka dubbelt så många, och att bekymret ur ekonomisynpunkt istället blir att den underanvänds.

Sammanfattningsvis anser jag att staten inte borde bygga vägar alls, men att Förbifart Stockholm är en betydligt mer begåvad statssyssla än det mesta annat.

onsdag 19 maj 2010

Aborter 2009

Socialstyrelsen släppte precis rapporten Aborter 2009 (pdf). Ur rapporten [samtliga bilder klickbara för förstoring]:

Under 2009 utfördes 37 524 aborter, att jämföra med 38 053 året innan. Detta innebär att antalet aborter har minskat från 21,3 aborter per 1 000 kvinnor år 2008 till 20,8 aborter år 2009, en minskning med drygt 2 procent.
/.../
Den mest betydande minskningen skedde bland tonårsaborter, från 24,4 aborter per 1 000 kvinnor för 2008 till 22,5 under 2009, vilket är en minskning med 7,8 procent, Antalet tonårsaborter var 7 007 under 2009.

Utvecklingen 1975-2009 i diagramform:
Och ännu en bild på det fullständigt outsinliga bättre-förr-temat:
Slutligen, då larmen kring det sexualiserade samhället och de lössläppta ungdomarna ständigt ligger på tapeten - från Smittskyddsinstitutet, angående Sveriges i särklass vanligaste könssjukdom:
Utöver att antalet fall i hela befolkningen minskar så minskar även 15-19-åringarnas andel av klamydiafallen - från 33,6 procent av fallen 2007 till 31,8 procent av fallen 2009.

Så inte nog med att det dricks allt mindre och röks allt mindre och att ungdomarna trivs allt bättre i skolan - de hanterar dessutom sitt sexliv ansvarsfullt.

Så lämna vänligen ungdomarna i fred och låt dem ha kul och ta eget ansvar på samma sätt som tidigare generationer gjorde - de klarar sig alldeles uppenbart utan curlingsopande.

tisdag 18 maj 2010

Trafikdödade januari-april 1996-2010

Via siffror från VTI [klickbart för förstoring, observera att axlarna inte är klippta]:Hade lika många per capita dött 2010 som bottennoteringen 2000 så hade ytterligare cirka 109 personer förolyckats.

Vidare ur VTI-texten:

Minskningen av antalet trafikdödade i Sverige 2009 jämfört med 2008 var således 10 procent. Motsvarande minskning för Finland och Norge var drygt 15 procent och för Danmark cirka 25 procent.

Diagram gällande de siffrorna finns i tidigare inlägg.

måndag 10 maj 2010

Läkemedelslarm

Metro larmar idag om att försäljningen av värktabletter var 25 procent högre under mars i år - än i mars förra året. Av fullständigt outgrundlig anledning lägger dock Metro inte upp sina artiklar på nätet, så jag får istället länka till Expressens TT-artikel om Metroartikeln.

Metros ingång är tydlig - det har med avregleringen att göra, och IOGT-NTO hugger naturligtvis på det:

Försäljningen av förkylningsmedel och värktabletter har ökat med 25 procent pga att de nu säljs i vanliga butiker. #behållsystembolaget

Källan som anges i artikeln är Ica Nyheter, som skriver en blänkare om det - ur notisen:

Enligt siffror från The Nielsen Company och Apotekens Service såldes det receptfria läkemedel för 337 miljoner kronor i mars i år. Samma månad förra året uppgick försäljningen till 270 miljoner kronor – en ökning med 25 procent.

Observera att enheten som används är försäljning i kronor, alltså inte gram aktiv substans eller ens antal tabletter. Och det förra larmet kring värktabletterna var som bekant att de, efter välmenande regleringar för barnens skull, gått upp i pris - ur SvD:

Sedan första juni är storförpackningarna med värktabletterna Alvedon och Panodil bortplockade från apotekets hyllor efter att giftinformationscentralen gått ut och larmat om ungdomar som köper stora mängder tabletter i syfte att överdosera.

Samtidigt höjs priset rejält på de nya, mindre förpackningarna med 20 tabletter: Tidigare kostade 30 tabletter 41,50 kronor på apoteket, eller 1,38 kronor per tablett. Nu kostar en förpackning med 20 tabletter 38,50 kronor, eller 1,92 kronor per tablett.

Det innebär en ökning med 40 procent.


Apoteksreaktionärerna vet naturligtvis att de måste smida medan järnet är varmt - inom kort kommer inte fler vilja ha tillbaka apoteksmonopolet än som vill ha tillbaka telemonopolet, men jag trodde nog ändå att nivån skulle hållas något högre.

söndag 9 maj 2010

Tio böcker

För snart två månader sedan var memet (startat av Tyler Cowen) bland ekonomibloggar att lista tio böcker som påverkat deras liv, och det var ofta intressant läsning.

Så, en snabb lista utan inbördes ordning:

- Legenderna! -Personporträtt av elitidrottare som exempelvis Eddy Merckx, Vsevolod Bobrov, Olga Korbut, Bobby Fischer, Lev Jasjin, Johan Richthoff och Roger Bannister. Ulf Nilson (ja, Expressen-Nilson) skriver alldeles fantastiskt om spektakulära individer och balansen mellan genialitet och ren dårskap.

- I samspråk med djuren - Jag vet att Konrad Lorentz hade nazisympatier, men I samspråk med djuren är en fantastisk skildring av en forskargärning byggd på fullständig hängivelse och återigen en ädel balans mellan dårskap och geni.

- Naturens under - Perfekta illustrationer och precis rätt ton i förklaringen av hur fascinerande specialiserad, anpassningsbar och välfungerande naturen är.

- Så funkar det! - Oerhört intresseväckande och pedagogiskt om diverse fenomen. Radioprogrammet med samma namn var för övrigt också fullständigt briljant.

- Och världen skälvde -Det är lätt att göra narr av boken - Rand skriver bitvis styltigt, delar av boken känns väldigt märkliga och personporträtten är platta, men hon har även en alldeles spektakulär förmåga att förmedla budskapet. Närmre att ta ett rött piller är svårt att komma - du kommer helt enkelt inte vara densamma efter att ha läst Och världen skälvde.

- Fittstim - I all enkelhet ofta väldigt träffande - exempelvis att tjejerna i laget Anja Gatu tränade frågade när de var tvungna att sluta spela fotboll.

- Under det rosa täcket - Så vitt jag sett har allt Nina Björk varit inblandad i de senaste åren varit fullständigt häpnadsväckande korkat, och det är mycket möjligt att jag inte skulle tycka lika mycket om boken idag, men då var den en viktig perspektivvidgare. Det allmänna ointresset för genusfrågor i liberala kretsar är för mig oförståeligt.

- Guinness rekordbok - Specialisering och balansen mellan genialitet och dårskap sammanfattat.

- 1984 - Jag läste senare Kallocain på temat och gillade egentligen den bättre, men 1984 förmedlar sällsynt effektivt att det inte räcker med gott syfte för att göra gott och naturen hos ett sluttande plan. Makt förblindar och fördummar, så något så maktkoncentrerat som en välfärdsstat är fullständig idioti.

- Loranga, Masarin och Dartanjang - Barbro Lindgren är en alldeles fantastisk författare, och det naturliga i att vara annorlunda framställs sällan så självklart och effektivt som i Loranga, Masarin och Dartanjang.

lördag 8 maj 2010

Kriget mot droger sammanfattat på 4:29

Av någon anledning är drogfrågan fortfarande märkligt tabu att diskutera, men fantastiske Radley Balko har under lång tid sammanfattat drogräder. Ofta är det marijuanarelaterat - en drog som varje någorlunda sunt tänkande person förstår är långt ofarligare än exempelvis alkohol, och dessutom med långtgående medicinska fördelar (exempelvis vid autism, cancer och hiv/aids).

Ofta får man förlita sig till vittnesmål gällande hur tillslag mot droger utförts, då de enda som filmar räderna är de som har minst anledning till att någonsin göra dem tillgängliga för en större publik, men i dagens informationssamhälle tar sig ändå vissa filmer ut. Det senaste exemplet är tråkigt nog inte värre än många andra exempel, men att se det utspelas istället för att bara läsa om det gör ändå sitt till.

Radley Balko lämnar inget att önska i sin beskrivning av filmen (mannen i filmen döms för övrigt till 300 dollar (~2300 kronor) i böter för innehav av drogrelaterade tillbehör (drug paraphernilia)), så jag klipper den rakt av:

This is the blunt-end result of all the war imagery and militaristic rhetoric politicians have been spewing for the last 30 years—cops dressed like soldiers, barreling through the front door middle of the night, slaughtering the family pets, filling the house with bullets in the presence of children, then having the audacity to charge the parents with endangering their own kid. There are 100-150 of these raids every day in America, the vast, vast majority like this one, to serve a warrant for a consensual crime.

Den som känner sig hårdhudad nog att hantera ovanstående i filmform har Youtubefilmen inbäddad nedanför, men jag vill precis som Balko passa på att utdela kraftig varning - jag har sett det mesta av vad internet har att erbjuda, men den här filmen fick mig att fullständigt tappa fattningen:

(Direktlänk)

Filmen har spridits världen över med den äran, och har visats över 700 000 gånger på fem dagar, men åtminstone så vitt jag sett och enligt Knuffs sökfunktion så har det varit fullständigt tyst om den i Sverige.

Jag är fullständigt medveten om att jag inte är i närheten av att kunna skapa bloggbävningar, men den här filmen bör vara obligatorisk för alla som blint önskar hårdare tag mot droger, och jag hoppas definitivt att den blir viral även i Sverige, så sprid den vänligen till alla du kan tänka dig behöver se den.

Också läsvärt kring filmen är bland annat en av Andrew Sullivans läsare:

My partner of 20 years suffers from depression, fibromyalgia, and cervical dystonia. All of those conditions are highly treatable with cannabis. But we don’t dare. Instead, she takes a half-dozen different medications and visits a neurologist every couple of months for muscle-paralyzing shots. We have six dogs of our own, and usually have at least two fosters in the house; a raid on our house would end with all of them dead and both of us dead or in prison for defending them. We can’t take the risk.

Och en kommentar hos Megan McArdle:

Do we really want to live in a country where when someone busts into your house at night you're supposed to assume they might be cops?

Och polisens kommentar till operationen:

As Mayor Bob McDavid stood next to him, [police chief] Burton said that the warrant to search Whitworth's home was "stale" and that he has changed department policy to conduct raids immediately after a search warrant is obtained.

Följ även för all del Radley Balko överallt du kommer åt - exempelvis på bloggen, hos Reason och på Twitter - han är ett geni och alltid läsvärd.

Några tidigare inlägg på temat:
- S.C.A.B
- Samma procedur som förra året?
- Narkotikaroteln skördar framgångar
- Skyldig och bestulen tills motsatsen bevisats
- Inga våldtäkter, inga misshandlar, 260 gripna

lördag 1 maj 2010

Twitter

Efter att Twitter växt förbi 50 miljoner meddelanden per dag så tänkte jag att även jag skulle ge det ett försök, och jag gillar det hittills - tidigare dog många i mitt tycke läsvärda länkar och idéer sotdöden i RSS-läsaren, nu finns det ett enklare och mer direkt sätt att slussa ut dem.

Skulle någon önska följa mig där finns jag som @alltidvarfor (flödet finns även i högerramen).

South Park bang on target, som vanligt

Smug Alert!, från Wikipedia:

Kyle's father Gerald buys a new hybrid car and drives it all over town to show it off and gain attention. He soon decides that his commitment is not enough and starts an unwelcome campaign to convert the other townspeople to environmentally friendly vehicles.

Från PsyBlog:

When Prius owners were asked in a survey why they bought the car, environmental concerns came in at fifth. Fifth?

Top of the list was it, "makes a statement about me." So the market tells us that people are prepared to pay more for an inferior product in order to display to others their environmental concern.


Hela South Park-avsnittet finns här.

Tanorexia och statsmakten

Bekymmer: Tanorexia.

Västvärlden tar sitt ansvar - från CNN:

To help fund the $940 billion health care overhaul, a 10% tax on individuals receiving indoor tanning services was tacked on, and the initiative is expected to generate $2.7 billion over ten years.

Resultat - från Positive Liberty:

“So they’re going to tax tanning bed fees?” she said. “I don’t care. I get my tanning for free at the gym. It’s just part of the whole deal.” I think she may be right. I’ve read the provision, and I don’t see how she’d end up paying.

Behold the way of the future, tanning-tax lovers. You may have just made those terrible tanning beds free. And we all know how much people consume of free goods.

Även Iran tar självfallet sitt folkhälsoansvar - från Daily Telegraph:

Brig Hossien Sajedinia, Tehran's police chief, said a national crackdown on opposition sympathisers would be extended to women who have been deemed to be violating the spirit of Islamic laws. He said: "The public expects us to act firmly and swiftly if we see any social misbehaviour by women, and men, who defy our Islamic values. In some areas of north Tehran we can see many suntanned women and young girls who look like walking mannequins.

"We are not going to tolerate this situation and will first warn those found in this manner and then arrest and imprison them."


Och även om det som Mattias Svensson skrivit (hittar dock inte länk i nuläget, tipsa gärna) är så att inte ens hot om dödsstraff lyckades avskräcka folk från att röka, så förtjänar Iran dubbla folkhälsoupptummar då de inte bara handfast angriper problemet utan även ambitiöst lägger in en extra moraldimension.

söndag 18 april 2010

Gissa copytexten

Nedklippt bild från 4yourkids.org.uk, ett samarbete mellan The British Heart Foundation, Diabetes UK och Cancer Research UK:
Och bilden i sin helhet:
Några tidigare inlägg på temat:
- Folkhälsa, för barnens skull, igen
- Folkhälsoween - eller det går lika bra med selleri, åtminstone ifall den har lustiga ändar
- Gravgrävning medelst gnagande/livsglädje - tomat/tomat

Mödradödligheten ner drygt 40 procent sedan 1980

Från Science Daily:

[T]he global MMR [maternal mortality ratio] -- the number of women dying for every 100,000 live births -- declined from 422 in 1980 to 320 in 1990. It reached 251 in 2008 and is on pace for further declines.

Skatter och boxningshistoria

Jag är svag för talande punktnedslag i skatte- och regleringsidiotin, som exempelvis Mattias Svenssons dansbandsbetraktelse, så ur Henry D. Fetters boxningsartikelskattefridagen:

The 1950s was the era of the 90 percent top marginal tax rate, and by the end of that decade live gate receipts for top championship fights were supplemented by the proceeds from closed circuit telecasts to movie theaters. A second fight in one tax year would yield very little additional income, hardly worth the risk of losing the title. And so, the three fights between Floyd Patterson and Ingemar Johansson stretched over three years (1959-1961); the two between Patterson and Sonny Liston over two years (1962-1963), as was also true for the two bouts between Liston and Cassius Clay (Muhammad Ali) (1964-1965). Then, the Tax Reform Act of 1964 cut the top marginal tax rate to 70 percent effective in 1965. The result: two heavyweight title fights in 1965, and five in 1966.

Några tidigare inlägg på temat:
- Skatter och kultur
- Rädda Barnen bjuder upp till tornering

Karta, möt terräng, igen

Jag skrev tidigare om diskussionen kring Michael Phelps kosthållning, men felslutet är självfallet återkommande och väldigt talande för folkhälsotanken - idrottsfysiologen Michael Svensson i VK, gällande Björn Ferrys neddragning av kolhydrater i kosten:

- Det finns inte på världskartan och jag har väldigt svårt att tro det. Antingen räknar han fel eller spetsar till siffrorna.

(Via Kostdoktorn - som snabb kommentar till LCHF så tycker jag om fettomfamnandet men väldigt illa om tillsats- och kolhydratsfobin. Och fanatismen hos förespråkarna.)

Några tidigare inlägg på temat:
- Karta, möt terräng
- 111 år gammal? Jo, men tänk ifall hon hade skött dieten också

Lika som bär 24


(Direktlänk)

Trafikdödade januari-mars 1996-2010

Via siffror från VTI [klickbart för förstoring]:
Hade lika många per capita dött 2010 som 2002 hade drygt 80 personer ytterligare förolyckats.

Vidare ur pressmeddelandet:

Perioden 18 februari till och med 7 mars var helt befriad från dödsfall i trafiken. Detta är den hittills längsta sammanhängande dödsfria perioden i modern tid.

fredag 9 april 2010

Nej, barnaga är inte tillbaka

Dokument inifrån (finns tillgängligt på webben till den 15 augusti) gjorde ett program om barnmisshandel, och debatten dras som vanligt igång utan att någon har minsta lust att kontrollera premisserna - bland annat skriver Devrim Mavi hos Dagens Arena en artikel med rubriken Är barnaga tillbaka?.

Så då till den tillgängliga statistiken - ur Socialstyrelsens Barn som utsätts för fysiska övergrepp (pdf):

Statistiska Centralbyrån (SCB) har gjort attitydmätningar om vuxnas inställning till barnaga ända sedan mitten av 1960-talet då drygt hälften av befolkningen tyckte att detta var ett naturligt sätt att uppfostra barn. De positiva attityderna har sedan sjunkit successivt och år 2007 var det bara 7 procent som var positiva. Under hela tiden sedan antiaga-lagens tillkomst har polisrapporteringen av barnmisshandel däremot ökat.

Särskilt oroande var utvecklingen i mitten av 1990-talet. Då var uppgången stor samtidigt som Sverige hade sin värsta ekonomiska kris sedan 1930-talet. Regeringen tillsatte Kommittén mot barnmisshandel som arbetade 1998–2002. Brottsförebyggande rådet fick i uppgift att utreda ökningen av polisanmälningarna och kunde visa att ökningen inte berodde på någon ökning av allvarlig misshandel utan på en successivt ökad anmälningsbenägenhet i förening med en allt mindre tolerans mot misstänkt våld mot barn. Kommittén kunde, genom att tillfråga föräldrar och barn om fysisk bestraffning, visa på en mycket markant nedgång av den fysiska bestraffningen av barn.

Och ett diagram ur rapporten [klickbart för förstoring]:
(Via Mattias Svensson)

Dagens reglering

Ifall någon undrar över hur hälsobyråkratin ställer sig till att någon sonderar terrängen kring ett livsmedel så fascinerande harmlöst att det är högst rekommenderad kost till spädbarn, som redan finns i en mycket närbesläktad (fast teoretiskt betydligt märkligare) och djupt folklig variant på dagens marknad och som inte ens exploaterar djur, så finns nu svaret - från Treehugger:

[C]heese made from breast milk is not for public consumption, whether sold or given away. While breast milk is healthy, we recommend it for infants, and any experiments with it as a food ingredient are best left for the home.

Energianvändning, igen

Från Energimyndigheten:

Transportsektorn står för ungefär en fjärdedel av landets totala slutliga energianvändning. Från att ha ökat stadigt under hela 2000-talet, har sektorn minskat sin energianvändning under både år 2008 och år 2009. Siffror för år 2009 indikerar att energianvändningen, inklusive bunkring för utrikes sjö- och luftfart, har minskat med 1,5 procent jämfört med år 2008.
/.../
Statistik för år 2009 visar att andelen förnybara drivmedel uppgick till 5,4 procent. Motsvarande siffra för 2008 var 4,9 procent.

Några tidigare inlägg på temat:
- Koldioxidutsläpp och teknisk utveckling
- Innovating to zero
- Sveriges elförbrukning inom landet 1990-2009
- Sveriges växthusgassaldo 1990-2008
- Bilar och teknisk utveckling, igen
- Skogstillväxten och koldioxiden
- Trafiken och koldioxiden
- Guld och döda skogar?

torsdag 8 april 2010

Teori, praktik, humor 5

Teori, från Wikiquote:

If all you have is a hammer, everything looks like a nail.

Praktik, från Thomas Bodström, angående att Jan Scherman ogillar Bodströms motion att begränsa reklamvisandet till fem minuter per timme:

Jag har bara en liten fundering. Om det nu är demokrati vid tolv minuters avbrott och att den är hotad vid fem, då måste vi rimligtvis höja reklamtiden. 14 minuters reklamtid måste med Jan Schermans resonemang stärka demokratin, eller varför inte 22 minuter eller 36 minuter. Nej, vi gör så här: vi inför reklam hela timmen, det måste ändå vara den optimala demokratin och yttrandefriheten.

Humor, från Bizarro:
Tidigare inlägg på temat:
- Teori, praktik, humor 4
- Teori, praktik, humor, återigen
- Teori, praktik, humor, igen
- Teori, praktik, humor

lördag 3 april 2010

Wir sind verschieden, igen

Konsumentombudsmannen (pdf), via Mattias Svensson:

Rubrikens avsikt, särskilt mot bakgrund av att annonsen var införd under högsommaren 2009, kan tvärtom på goda grunder förmodas vara att Spendrups vill förmedla budskapet att konsumtion av kall öl hör ihop med varma sommardagar. /.../ Textinnehållet spelar därmed på känslor och stämningar, vilket inte är tillåtet (prop. 2003/04:161 s.39f).

BrewDogs reklam för 41-procentiga Sink the Bismarck:

(Direktlänk)

Tidigare inlägg om BrewDog:
- BrewDog, igen
- In Sweden we call it people's beer

fredag 26 mars 2010

Mc10:35

När jag nu ändå skriver om Earth Hour och resursoptimering så kan det ju vara läge att nämna ett av de senare exemplen jag läst i samma spår som exempelvis bostongurka eller fjärrvärme, där alltså ett problem används som en möjlighet - från The Economic Way of Thinking:

At most McDonald's around 10:30 grills must be switched from breakfast to lunch. Shortly before the change-over, last runs of breakfast foods are cooked and held in warming ovens. Then, the grills are cleaned and heated up for burger runs. The challenge for the manager is to figure out how much breakfast to cook--cook too little and you have people with a "right" to breakfast at 10:20 but no eggs to sell; cook too much and your store owner is irate about product waste. It's one of the most challenging moments in any McDonald's restaurant's day (and the worst for quality food and service, by the way!).

By combining eggs, ham, and burger into one massive sandwich out here in San Francisco, some clever managers have created a Mc10:35 that has helped smooth the transition from breakfast to lunch. The sandwich can only be offered around this time (because of the different grill temps for eggs and burger), and it feeds the hungover while at the same time helping to reduce product waste for managers.

Men även om McDonald's är så konsekvent pålitliga att barn lärt sig att förknippa varumärket med kvalitet, så allmänt omtycka att det aldrig är längre än drygt 23 mil till en McDonald's oavsett var i USA (utom i Hawaii och Alaska) man befinner sig och att Happy Meal inte åldras så tar självfallet även de idiotiska beslut - två exempel:
- Film Your Kid Dancing To A McDonald's Happy Meal CD... Get A Takedown Notice From Google - Techdirt
- Lauren McClusky: Chicago Teen In Legal Battle With McDonald's Over Name Of Local Charity Event - Huffington Post (via John Stossel)