lördag 5 december 2009

Ketchup!

Adam Smith Institute länkar till ett blogginlägg betitlat Everything you ever wanted to know about ketchup, men listan saknar en del:

- Under Ronald Reagans presidentskap fanns förslag om att klassa ketchup som en grönsak.

- "57 varieties" som står på Heinz-flaskorna har inte särskilt mycket att göra med något alls - från Wikipedia:

In its early days, the company wanted to advertise the great number of choices of canned and bottled foods it offered for sale. Although the company had more than 60 products in 1892, the number 57 was chosen because the numbers "5" and "7" held special significance to Heinz. The number "5" was Henry John Heinz's lucky number and the number "7" was his wife's lucky number.

- Ketchup innehöll ursprungligen inte tomat - från Wikibooks (för mer diskussion kring etymologi, se Wikipedia):

Interestingly, the original ketchup did not include tomatoes. It was probably a Chinese sauce called "ke-tsiap", based on fermented brined fish or shellfish. The sauce was brought back to Europe by sailors, and appropriated into local recipes. Later, tomatoes were added.

- När ketchupen kom till Sverige fick den inte säljas i korvkiosker, eftersom 1948 års butiksstängningslag reglerade vad som fick serveras i en kiosk. Eftersom ketchup inte fanns på svenska marknaden 1948 var den följaktligen inte listad. Korvhandlarna fick dock dispens ett tag, men sedan satte myndigheterna åter stopp för det. (Ur Korv, mos och människor)

- När ketchupen sedan lanserades i korvkiosker i början av 60-talet var det bekymmer med att polyetenförpackningarna släppte in syre - ketchupen var därför ofta brunaktig och med karamelliserad smak. Färsk ketchup hade sedan svårt att ta plats på marknaden eftersom så många var vana den oxiderade varianten (även det ur Korv, mos och människor). Mer information kring ketchupförpackningar finns här.

- Jim Gaffigan - Ketchup:

(Direktlänk)

- Malcolm Gladwell: What we can learn from spaghetti sauce:

(Direktlänk)

Och slutligen en fantastisk reklam - via Andrew Sullivan:
Tidigare liknande inlägg:
- Bacon!

1 kommentar:

Jesper sa...

Vem äter egentligen ketchup? Jag har någonstans förstått ketchup som tomater för fattiga människor (även om jag säkert inmundigat det själv vid åtminstone något tillfälle). Statistiken verkar dock inte stödja det perspektivet (97% of all Americans...). Finns det något mervärde i att använda ketchup istället för tomater?