söndag 25 mars 2007

Planekonomins kalsonger

Lunds Universitetssjukhus funderar enligt DN och SvD på att köpa nya underkläder istället för att tvätta dem. Detta då det inte ens är hälften så dyrt att köpa nya som att tvätta dem.

Sjukhuset betalar enligt artiklarna 13:50 kr för varje par kalsonger de får tvättade - ett nytt par kalsonger skulle kosta 6 kr. Skulle de köpa nytt istället skulle de spara ungefär en miljon kronor per år. (Jag antar att jag inte vill veta varför sjukhuset tvättar drygt 133 000 par kalsonger per år.)

En normal affärsverksamhet hade naturligtvis sett över kostnaderna - att lägga runt två miljoner kronor varje år bara på att tvätta kalsonger hade sett något märkligt ut i budgeten, och det finns gissningsvis något företag som skulle kunna erbjuda sig att tvätta för 12:50 kr/kalsong, och sedan skulle det gradvis budas ner till marknadsanpassad nivå.

Men i planekonomin funkar det inte så. Där anger man istället sina kostnader till pappa stat, som sedan vrider på skattekranen i motsvarande utsträckning. Vem som betalar det? Du och jag.

4 kommentarer:

Joel sa...

Hur i hela världen kan du få detta till en planekonomisk fråga, och på vilket sätt tror du att pappa stat är delaktig i sjukhusets val av tvättlevreantör ..??!! Förutom att du framstår som orehört naiv och obildad, låter du mest som en paranoid person från Mcarty-eran.. Eftersom Svd länkar till din blogg är det fler än ignoratna Timbro wannabies som kommer läsa detta.. Förstår du inte att du gör bort dig??

NonTelly sa...

Staten behöver inte vara delaktig i sjukhusets val av tvättleverantör, men eftersom sjukhuset bara får minskade bidrag motsvarande besparingarna så minskar motivationen för dem att leta besparingar.

Tror du att det finns något vinstdrivande företag som betalar 13:50 kr per tvättat par kalsonger?

Borgarbrat sa...

När jag lämnar in mina skjortor för tvätt på Linnégatan(Östermalm) så brukar jag kunna få 10 st tvättade och strukna för 190 kronor...

Självklart kan man tvätta tusentals kalsonger billigare än för 13,50:-/st nånstans ute på vischan.

Fredrik sa...

Joel, snyggt formulerat.
Efter sovjets fall har gamla dokument med spionmeddelanden kommit ut och dessa har visat att McCarthy hade rätt.