söndag 19 september 2010

Kort om valet

Jag saknar tyvärr möjlighet att utveckla resonemangen särskilt mycket (eller ens redigera inlägget nämnvärt; jag uppdaterar inlägget med länkar senare), men jag delar sammanfattningsvis Stefan Karlssons och Johan Norbergs tankegångar kring valet - Centern är det frihetligaste och mest lovande bland riksdagspartierna, och kan man kryssa exempelvis Johan Hedin eller Hanna Wagenius så tycker jag att man ska nyttja det tillfället, annars rekommenderar jag Liberala Partiet.

Mattias Svensson har röstat på Miljöpartiet, vilket förvånar mig då han tidigare stått upp förträffligt mot socialliberalismen samt att jag definitivt inte såg honom som någon som förtrollas av karismatiska ledare. Att Wetterstrand dessutom exempelvis ljög Johan Norberg rakt i ansiktet med Svensson i publiken angående något så ofantligt långt från vad politiken bör lägga sig i som köpcentra och att det är klart att hon avgår som partiledare direkt efter valet gör inte direkt valet enklare att greppa.

Jag saknar som nämnt möjlighet att utveckla resonemangen, men även efter att ha läst hans motivering så känns det märkligt att han ger sitt namn till toppkandidaten i ett parti med bland annat följande punkter i valprogrammet:

MILJÖPARTIET VILL
behålla systembolaget
införa licensförfarande för butiker som säljer folköl
återinföra förbud för alkoholreklam ändra regelverket för reklam inom EU
höja alkoholskatten. I den rödgröna budgeten våren 2010 föreslås höjning som motsvarar 2:50 för en vinflaska som idag kostar 70 kronor. En flaska sprit ökar i pris med ca 24 kronor. Särskild tilläggskatt på alkoläsk och söt cider som i stor utsträckning vänder sig till ungdomar.
att en kommun ska kunna begränsa antalet serveringstillstånd på grund av folkhälsoskäl


Och:

MILJÖPARTIET VILL
att folkhälsopolitiken som omfattar de flesta politikområden ges mer tyngd,
att folkhälsomålen och miljömålen följs upp,
att landstingen och regionerna ges ett samordningsansvar för folhälsoarbetet på regional nivå.


Och:
 
TOBINSKATT
Vi arbetar för en Tobinskatt på valutatransaktioner för att minska global spekulation och en global koldioxidskatt på flygbränsle för att minska klimatuppvärmning.


Och skulle någon till äventyrs lockas av subventionerade höghastighetståg så rekommenderas Henry Hazlitts stycke om Hoover Dam i Economics in one Lesson.

Sedan går det heller inte att bortse från att alldeles oavsett hur liberala Mp än skulle vara så måste de samarbeta med V och med S som loket i samarbetet, och även om Alliansen lämnar väldigt mycket att önska så är de helt enkelt markant bättre än oppositionen.

Inga kommentarer: