måndag 8 juni 2009

Brottsstatistik New York State kontra Stockholms län 1975-2007

En av de nya skribenterna på vanligtvis läsvärda inslag.se - Philip Streich - skriver om att japanska barn såväl klarar att vistas bland vuxna som att transportera sig på egen hand. Han nämner sedan Lenore Skenazy:

[Lenore Skenazy] was labeled America’s worst mom by Fox News for letting her kid ride alone on the New York subway. She probably deserves it. New York is just a different place.

Jag hittade tyvärr ingen riktigt bra japansk brottsstatistik, men Japan är onekligen ett omvittnat säkert samhälle. Såvitt jag vet skapar det dock inga löpsedlar att svenska nioåringar åker tunnelbana, och särskilt inte när någon gjorde det 1975, så Stockholm duger gott som jämförelseobjekt till New York.

Så, via statistik från BRÅ och Disaster Center - det bör direkt noteras att brottskategorierna inte nödvändigtvis stämmer perfekt överens, men de är tillräckligt närbesläktade för att åtminstone kunna visa trender. Från att New York State 1975 (första året i BRÅ:s statistik) hade runt 3,5 gånger så många 'murder'* som Stockholms län hade 'dödligt våld' så är 2007 alltså förhållandet nästan 1:1, och vad gäller 'forcible rape' kontra 'våldtäkt inkl. grov' så har det gått från cirka 2:1 till cirka 1:4,5 [samtliga diagram klickbara för förstoring]:
Föredrar man istället att ha New York 1975 som måttstock så ser diagrammet ut som följer:Och slutligen utvecklingen städerna emellan - 'våldsbrott'/'violent', 'murder'/'dödligt våld' och 'forcible rape'/'våldtäkt inkl. grov' på årsbasis:
New York är alltså en relativt säker stad, vilket även kan ses i Wikipedia-artikeln United States cities by crime rate - New York Citys 614 violent crimes per 100 000 invånare 2007 kan jämföras med de tre närmast mindre städerna (som det finns statistik för): Los Angeles 718, Houstons 1132 och Phoenix 724. Oavsett hur farligt New York än skulle vara så känns det dock djupt ovärdigt en annars så balanserad blogg som inslag.se att jamsa med kristpaternalistiskt bottenskrap som Fox News.

* Samtliga beräkningar är självfallet per capita, men texten skulle bli för tungrodd om det skulle skrivas ut vid varje tillfälle.

Några tidigare inlägg på samma tema:
- Frihetliga sagohjältar: Ett litet djur åt Pelle
- Därför lät hon sin nioåring ta sig hem själv

7 kommentarer:

Anonym sa...

"känns[]dock djupt ovärdigt en annars så balanserad blogg som inslag.se att jamsa med kristpaternalistiskt bottenskrap som Fox News."

Håller med. Dessutom tycker jag kvalitén överlag har sjunkit på den bloggen senaste tiden, inte minst PSWs egna skriverier. Kanske har det att göra med att han också nu skriver på neos blogg. Ibland kan det bli för många järn i elden för att allt man gör ska bli bra.

Anonym sa...

håller också med. Min direkta koppling till inslag.se citatet: "This woman was labeled America’s worst mom by Fox News for letting her kid ride alone on the New York subway. She probably deserves it. New York is just a different place." var just att dom var helt ute och cyklad. Kul att du kunde ta fram statistiken som visade det också.

Oli sa...

En intressant följdfråga från min del blir: Vad hände i New York i mitten på 90-talet som gjorde att antalet mord sjönk så fruktansvärt mycket?

Peter Santesson-Wilson sa...

Tack för bra kritik, både av Phils kommentar om New York och om kvalitetsproblemet. Till Phils försvar får man väl ändå infoga att hans syfte var att berätta en kuriositet på japanska universitet, inte att köra en Fox News vilket vore extremt out of character för honom -- men visst, du har en klar poäng.

Jo, mitt bloggskrivande har varit rätt oinspirerat senaste dryga två månaderna eller så. Njae, till viss del har det kanske att jag spridit ut mig lite väl tunt nu, men huvudsakligen handlar det nog helt enkelt om vanlig stress och att jag behöver ta igen mig litet och hitta ny inspiration. Vi har ju våra konjunkturer. Men kul att höra att inslag brukar uppskattas när jag är i bättre form i varje fall. :)

Anonym sa...

Frågan är väl varför det inte är olämpligt för Svenska barn att åka tunnelbana i Stockholm med den höga brottsligheten vi har där. Bara för att brottsligheten är lägre än i Stockholm betyder det inte att den är låg, även om vänsterpressen vill att folk ska tro det. Jämför med Kennesaw GA så får du kanske en ide om hur låg brottslighet ser ut och då bättre förstår. Deras metoder passar tyvärr inte i sosse Sverige.

Anonym sa...

Djupt okunnig artikel. Svensk brottsstststik är "bruttosiffror" som kräver kunskaper om man ska göra internationella jämförelser. Blir mest missvisande för mord, när alla självmord, hjärtattacker, dubbelanmälningar i statistiken rensats ut blir det kvar ca 30 procent av det som är verkliga mord i Stockholm.

Alltid varför sa...

Anonym: Inlägget handlar i stort om trender, så så länge inte definitioner ändrats under tidsperioden så gäller resonemanget - att låta en nioåring åka tunnelbana i New York 2007 på egen hand är inte grund för att kallas USA:s sämsta mamma.