söndag 3 juni 2007

Oscar Pistorius, tecken i tiden

Torbjörn Tännsjö skriver i Aftonbladet om Oscar Pistorius, sydafrikansk löpare som är känd som "fastest thing on no legs".

Pistorius båda ben amputerades då han var 11 månader gammal, men han har inte låtit det stå i vägen för en friidrottskarriär där han idag springer 400 meter på drygt 44 sekunder, vilket motsvarar en tid i trakterna kring att kvala in till det ordinarie OS. IAAF tycker dock att kolfiber"benen" ger honom fördelar gentemot de andra tävlande och har därför förbjudit honom att tävla med icke-handikappade.

Tännsjö kallar IAAF:s resonemang fördomsfullt och anser att Pistorius borde få ställa upp i den ordinarie klassen - onekligen en intressant fråga i botten.

Hade jag fått styra hade det funnits en öppen klass, där alla får delta, oavsett kön/handikapp/ålder/etc (dock med förbehållet att ingen ska använda utrustning som ger fördelar). Det enklaste sättet att införa en sådan klass idag är att döpa om herrklassen och släppa in de tidigare utestängda. Sedan skulle det naturligtvis få finnas herrklasser, damklasser, handikappklasser och åldersklasser utöver denna öppna klass.

Nu verkar dock IAAF ha bestämt sig gällande Pistorius, så han får nog fortsätta sopa banan med handikappklassen ett bra tag till. Det är ändå anmärkningsvärt att frågan ens lyfts - den tekniska utvecklingen har sannerligen gjort ett och annat för handikappades livskvalitet.

Inga kommentarer: