måndag 10 maj 2010

Läkemedelslarm

Metro larmar idag om att försäljningen av värktabletter var 25 procent högre under mars i år - än i mars förra året. Av fullständigt outgrundlig anledning lägger dock Metro inte upp sina artiklar på nätet, så jag får istället länka till Expressens TT-artikel om Metroartikeln.

Metros ingång är tydlig - det har med avregleringen att göra, och IOGT-NTO hugger naturligtvis på det:

Försäljningen av förkylningsmedel och värktabletter har ökat med 25 procent pga att de nu säljs i vanliga butiker. #behållsystembolaget

Källan som anges i artikeln är Ica Nyheter, som skriver en blänkare om det - ur notisen:

Enligt siffror från The Nielsen Company och Apotekens Service såldes det receptfria läkemedel för 337 miljoner kronor i mars i år. Samma månad förra året uppgick försäljningen till 270 miljoner kronor – en ökning med 25 procent.

Observera att enheten som används är försäljning i kronor, alltså inte gram aktiv substans eller ens antal tabletter. Och det förra larmet kring värktabletterna var som bekant att de, efter välmenande regleringar för barnens skull, gått upp i pris - ur SvD:

Sedan första juni är storförpackningarna med värktabletterna Alvedon och Panodil bortplockade från apotekets hyllor efter att giftinformationscentralen gått ut och larmat om ungdomar som köper stora mängder tabletter i syfte att överdosera.

Samtidigt höjs priset rejält på de nya, mindre förpackningarna med 20 tabletter: Tidigare kostade 30 tabletter 41,50 kronor på apoteket, eller 1,38 kronor per tablett. Nu kostar en förpackning med 20 tabletter 38,50 kronor, eller 1,92 kronor per tablett.

Det innebär en ökning med 40 procent.


Apoteksreaktionärerna vet naturligtvis att de måste smida medan järnet är varmt - inom kort kommer inte fler vilja ha tillbaka apoteksmonopolet än som vill ha tillbaka telemonopolet, men jag trodde nog ändå att nivån skulle hållas något högre.

1 kommentar:

Attila sa...

Och tanken om att monopol skulle hålla priserna nere är också barockt. Någon som minns tändstickskungen?