torsdag 31 januari 2008

UFC 81 - en förhandstitt

UFC 81 nu på söndag (svensk tid) är en på pappret intressant gala (odds från Nordicbet).

Tim Sylvia - Antonio Rodrigo Nogueira (2,35 - 1,52)
Tim Sylvia möter Antonio Rodrigo Nogueira om Randy Coutures vakanta tungviktsbälte, och äntligen möts alltså en tidigare UFC-mästare och en tidigare Pride-mästare.

Diskussionerna om hur Sylvia skulle stå sig mot någon av Prides tre stora (Fjodor, Nogueira, Mirko) har pågått i många år nu, och från början var jag övertygad om att alla tre relativt enkelt hade vunnit över Sylvia. Nu har några år gått, och Sylvia är måhända inte lika aggressiv som han var, men han tuggar effektivt på och vinner matcher mot skapligt motstånd. Nogueira har å andra sidan sett betydligt långsammare ut på sistone, vilket inte är märkligt med tanke på hur ofantligt med stryk han tagit under sin karriär.

Nogueira är egentligen en betydligt bättre boxare än Sylvia, men Sylvia är avig, hård som flinta, har övertag i räckvidd och är oändligt övertygad om att det inte finns någon som rår på honom stående. Skulle matchen hamna på marken bör Nogueira ha överläge, men Monson gav inte Sylvia minsta bekymmer på marken, och det var till och med så att Sylvia kan sägas ha vunnit markkampen i den matchen.

Fem ronder är lång tid, men jag tror att Sylvia kommer nöja sig med att plocka poäng via jabbar och trötta ut Nogueira genom att hänga på honom mot buren medan Nogueira i onödan söker nertagningar.

Jag skulle väldigt gärna se Nogueira vinna matchen, men det känns ändå som att det är någonstans 60/40 vinst för Sylvia, och då gissningsvis via poängseger. Bra odds på Sylvia, alltså.

Frank Mir
- Brock Lesnar (2,20 - 1,60)
Mir blev tungviktsmästare genom att imponerande klappa ut Tim Sylvia på under en minut. Sedan kom mc-kraschen, och han har helt enkelt inte varit i närheten av samma nivå efter det. Han har varit långsam och haft usel kondition, och bjöds egentligen på segern i senaste matchen när Hardonk knappt såg ut att ens försöka försvara sig. Det bör även noteras att Mir innan segern mot Sylvia hade en brutal förlust mot Ian Freeman och sedan två vinster mot c-motstånd i form av Tank Abbott och Wes Sims.

Brock Lesnar är en wrestlinglegendar, och har bara en MMA-match (men mäkta imponerande amatörbrottningsfacit) i bagaget inför den här matchen. Han vann visserligen den matchen imponerande, men det var också en bjudning stilmatchningsmässigt.

Sett till wrestlingkarriären är det uppenbart att han är stark som en gorilla och att han kan hålla högt tempo även i långa, intensiva matcher, men han har även visat imponerande spänst och god förmåga att ta stryk.

I mitt tycke har Mir egentligen aldrig visat att han hör hemma i titelmatchdiskussioner, och med tanke på att Ian Freeman och Pe De Pano dominerade honom i markkampen så känns Lesnar som en jobbig matchning. Mir har oftast gått på kraft över finess i låsen, och mot Lesnar har han helt enkelt inget för att gå på kraft.

Stående har Mir aldrig visat särskilt mycket, och inte Lesnar heller.

Jag tror dock att Lesnar kommer plocka ner Mir på marken precis när han så önskar (jag tror dessutom inte att Mir har särskilt mycket emot att bli nertagen) och sedan helt enkelt vara för snabb, stark och aggressiv för att Mir ska kunna försvara sig. Dessutom har Mir alltid haft dålig kondition, så han bör inte kunna vinna genom tröttna ut Lesnar. Dock stort frågetecken kring hur Lesnar handskas med att ta emot och dela ut sparkar och slag, och hur väl han läst på angående jujutsu. Att Lesnar inte ens bemödat sig med att ta reda på hur Mirs namn uttalas och mest viftar bort hans vinst mot Sylvia är oroväckande.

Trots att de allra flesta på forumen tror på Mir så tror jag att han matchar upp uselt mot Lesnars stil - han kommer bli nertagen och Lesnar bör kunna kontrollera väl där. Jag håller Lesnar som favorit att vinna matchen, gissningsvis via TKO från side mount, men det är alldeles för många okända faktorer för att det ska vara spelvärt.

Men galans bästa matcher kommer nog ändå sannolikt att gå i de lättare viktklasserna - Tyson Griffin är alltid sevärd, Chris Lytle likaså, det ska bli intressant att se Ricardo Almeida göra comeback och jag tror att Jeremy Horn mot Nathan Marquardt kan bli riktigt tekniskt intressant. Marvin Eastman mot Terry Martin är också en intressant matchning, där Eastman gissningsvis ser relativt bra ut trots förlust igen.

TV4 Sport sänder galan, vilket de ska ha massiva mängder kudos för, men sändningen börjar 3:55 - och det verkar inte sändas någon repris.

You can't spell kaizen without Ikea

Ikea sätter som mål att inom fem år få ner sin energiförbrukning med 25 procent och enbart använda förnyelsebar energi.

Eva Stål, pressansvarig hos Ikea, säger att hon definitivt tror att målet kommer nås inom två till fem år, att Ikea redan sänkt energiförbrukningen med 10 procent globalt (13 procent i Sverige) sedan 2005, och att andelen förnyelsebar energi redan är 40 procent globalt (91 procent i Sverige). Hon menar även att Ikea kommer spara stora pengar på sikt på besparingsarbetet.

Och det behöver inte vara svårare än så - ingen tjänar på slöseri, och förhoppningsvis hjälper Ikeas ständigt målmedvetna förbättringsarbete andra företag att upptäcka möjligheter.

Ska läkare få skriva ut marijuana för medicinskt bruk?

Webbundersökning hos Expressen:

Public domain - fildelning när den är som snällast

Debatten om upphovsrätt är intressant (Blogge, Lennart Regebro, Nicklas Lundblad, med många flera), men även med nuvarande system finns det alldeles legal och högintressant fildelning. Ett exempel på det är public domain-arkivet, vilket några vänliga själar gjort delar av tillgängliga på Google Video.

En sökning på public domain och långa klipp ger alltså en skattkista att ösa ur. Några tips:
- It's a Wonderful Life (#32 hos IMDB)
- M (#45 hos IMDB)
- Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (#181 hos IMDB, Cinemassacre)
- Das Cabinet des Doktor Caligari (#187 hos IMDB, Cinemassacre)
- Night of the Living Dead (7,9 hos IMDB)
- The Man Who Knew Too Much (7,5 hos IMDB)
- The Little Shop of Horrors (IMDB)
- Plan 9 from Outer Space (IMDB)

Gillar man exempelvis Roger Corman, Bela Lugosi eller Vincent Price (och vem gör inte det?) finns det närmast hur mycket som helst att hämta.

Teeth - en film om vagina dentata

Gissningsvis släpps Teeth inte på bio i särskilt många länder, trots Sundancepriset, men man kan ju alltid hoppas - världen har väntat mer än länge nog på en film om vagina dentata:


Och för att fortsätta på temat fantastiska trailers - Machine Girl:

onsdag 30 januari 2008

Sympatisk punk

Punken är i grunden en frihetsrörelse och ofta väldigt missförstådd. Så här är ett exempel på sympatisk punk - jag återkommer säkert till ämnet.

The Damned - I just can't be happy today:


Textrader som "illegal to dance, forbidden to cry - you do what you're told and never ask why" och "there's no feeling fine without being fined" borde inte gå att missförstå.

tisdag 29 januari 2008

Inte ens skinkan var bättre förr

Angående den usla skinkreklamen intervjuar SvD en rutinerad charkuterist, som säger: "De som pratar om gammaldags skinka och att den skulle vara så bra har ingen aning om hur det var för 50-60 år sedan. Den skinka som tillverkades på tidigt 1900-tal skulle de inte äta idag".

Nostalgi har glömska och förnekelse som grannar.

Karta med länen som länder, per capita

Det verkade finnas intresse av att se den tidigare kartan, fast per capita, så here goes. Sveriges BNP diffade relativt kraftigt mellan källorna (SCB och CIA), så jag normerade bruttoregionsprodukterna efter CIA (siffror från 2004):Alltså:
Norrbottens län - Liechtenstein
Västerbottens län - Förenade Arabemiraten
Jämtlands län - Spanien
Västernorrlands län - Liechtenstein
Dalarnas län - Taiwan
Gävleborgs län - Förenade Arabemiraten
Värmlands län - Förenade Arabemiraten
Örebro län - Singapore
Västmanlands län - Spanien
Uppsala län - Spanien
Stockholms län - Norge
Södermanlands län - Guam
Östergötlands län - Spanien
Västra Götalands län - Italien
Hallands län - Spanien
Jönköpings län - Jersey
Kalmar län - Spanien
Gotlands län - Qatar
Kronobergs län - Liechtenstein
Blekinge län - Singapore
Skåne län - Jersey

Not: Hittar någon en bättre länskarta att använda som grund så får vederbörande gärna skicka över den.

måndag 28 januari 2008

Vad har hänt med "Fat Jessica"?

Jessica blev internetkändis som världens fetaste barn - hon vägde runt 190 kilo vid åtta års ålder, åt 10 000 kalorier per dag och var tvungen att rulla fram. Sedan dess har det hänt ett och annat (ungefär tre minuter av filmen är på tyska):

Förhållandevis positiv läsning

SvD skriver att Socialstyrelsens rapport (pdf) "skulle kunna vara en förhållandevis positiv läsning".

Och jo, man skulle ju kunna fokusera på att antalet skador och förgiftningar, hjärnskakningar, lårbensfrakturer, transportolycksfall, fallolyckor, övergrepp av annan person, komplikationer vid medicinsk vård och kirurgiska åtgärder och avsiktligt självdestruktiva handlingar hos män har minskat.

Men en faktor hos ett kön ökade något: avsiktligt självdestruktiva handlingar hos kvinnor, och nedbrutet per ålderskategori finns det några fler ökningar att fokusera på. Så även om kurvan verkar ha planat ut något så blir rubriken naturligtvis: "Fler unga försöker ta sitt liv".

Finns det intressanta socialdemokrater?

Ja.

"Så skyddar du ditt barn från blyförgiftning"

Allt om barn skriver om faran för blyförgiftning, och exemplifierar med 3-årige Miguel, som plötsligt blivit "klumpig, irriterad och snarstucken" efter att ha blivit blyförgiftad.

Erik Gravenfors, ekotoxikolog på Kemikalieinspektionen, säger i artikeln: "Generellt kan man konstatera att blyexponeringen har gått ner de senaste 15 åren och den största enskilda orsaken är att vi fått bort bly i bensin."

Men även utöver bensinen är skillnaden stor - Kemikalieinspektionens webbplats anger att blyanvändningen gick ner med ungefär 25 procent mellan 1995 och 2005 - bensin borträknat - och Naturskyddsföreningen anger att blynedfallet 1995 var ungefär en tiondel av vad det var på slutet av 60-talet. Kemikalieinspektionens diagram över blyföreningar i plastråvaror visar tydligt utvecklingen:

Gravenfors säger vidare att Kemikalieinspektionen inte uppmärksammat att några svenska barn blyförgiftats de senaste åren och att föräldrar inte bör oroa sig. Allt om barn skrev även tidigare: "Leksakerna i de svenska butikerna innehåller inte för höga blyvärden."

Alltså: inga belagda fall av svenska barn som blyförgiftats på sistone, blyhalterna har minskat kraftigt under många år, leksakerna innehåller inte för höga blyvärden och Kemikalieinspektionens ekotoxikolog säger att föräldrar inte bör oroa sig, och rubriken blir: "Så skyddar du ditt barn från blyförgiftning".

Insider om inkomstgarantin

Ett tiominuters utdrag ur programmet där bland annat Inga Lantz - med 33 792 kronor per månad i inkomstgaranti från sitt riksdagsarbete som avslutades 1988 - berättar om att hon kan kommunicera telepatiskt med djur:

söndag 27 januari 2008

Undertaker via gogoplata

Det är ingen slump att Undertaker (som debuterade i WWF/WWE 1990) använder MMA-handskar:

Tidelag, en högst möjlig konversation

Per Gudmundson skriver i en SvD-ledare angående tidelagsliknelserna i homoäktenskapsdebatten att "en sansad människa drar en gräns [vid tidelag], hur moraliskt primitivt det kan tyckas. Könsumgänget mellan människor har en principiell särställning, och det är inte människofientligt eller antidemokratiskt att framföra detta" samt att "de som kritiserar kd och säger att staten inte ska moralisera över 'gränslös kärlek' [också har] fel, vilket olustkänslan i magen när man läser om delfinkramarna visar".

Så ponera att någon köpt en ko. Statens tillsynsman skulle då kunna instruera köparen enligt följande:

"Du har nu köpt denna ko. Du har helt fritt fram att slakta henne, klä dig i hennes skinn, äta henne och pryda väggen med hennes huvud. Du får inseminera henne så ofta du vill och göra enligt förra meningen med hennes avkomma, dricka hennes mjölk och sälja henne till vem du vill. Men inget knulleri, för helvete."

Moral och "olustkänslan i magen" får aldrig vara grunder till någon lagstiftning.

Jujutsu - en inspirationsvideo

Jujutsu är i mitt tycke en fantastisk idrott - riktig kamp där båda så gott som alltid är relativt oskadda efter match och där intelligens, strategi, följsamhet och smidighet är värt så oerhört mycket mer än styrka och aggressivitet - vilket innebär att man kan tävla på relativt lika villkor oavsett storlek, ålder och kön, och det är dessutom en bra idrott för många handikappade.

Det är dock väldigt intressant att se att det funkar även om man bara har ett ben - alltså utan att exempelvis kunna använda någon form av guard, säkra ett armlås genom att knipa ihop benen, brygga någon från mount och så vidare i all evighet.

Cancerlarm om transfett

SvD skriver om att transfett "fördubblar risken för lindrig prostatacancer och tycks spela en viktig roll vid sjukdomens uppkomst", och hänvisar till en studie.

Om man ser till hur man rekommenderas förebygga cancer så återkommer i stort sett samma tips: rök inte, motionera, ät mer vegetabilier och mindre av kött, förädlade kolhydrater och animaliskt fett.

Studien i fråga finns bara som sammanfattning i gratisversion, men i den texten anges bara att de fokuserat på faktorerna rökning och ålder. Rent gissningsvis så finns det ett positivt samband mellan faktorerna äta "skräpmat", brist på motion, övervikt, rökning och ålder, och har de då bortsett från faktorerna motion och övervikt blir resultatet snedvridet.

Cancerfonden skriver: "Prostatacancer drabbar framför allt äldre män. Mer än hälften är över 70 år när de får diagnosen. Sjukdomen är ovanlig före 50-årsåldern och förekommer nästan aldrig före 40 års ålder." Sedan 1982, då studiens resultat hämtades in, så har medellivslängden ökat med runt fem år för svenska män, vilket borde betyda en markant ökning av antalet män äldre än 70 år, och gissningsvis gäller ungefär motsvarande det land studien genomförts i.

Dessutom gäller resultatet bara lindrig prostatacancer, och SvD skriver i artikeln att det största problemet med lindrig prostatacancer är att den är svår att skilja från allvarligare former och därmed ofta överbehandlas, med impotens och inkontinens som följd. Notera att det är överbehandlingen och inte själva sjukdomen som orsakar bekymren. Men är du ändå orolig kan du trösta dig med att en mängd företag redan dragit ner på transfettet, alldeles utan behov av lagstiftning.

En kraftig ökning av antalet cancerfall behöver alltså inte betyda någon form av cancerepidemi, utan kanske snarare att folk inte dör lika mycket av andra faktorer längre.

lördag 26 januari 2008

Statspengar i sammanhang

Dan Hahn på bloggen Solar Power Rocks räknade på vad Bushs yrkan om ytterligare 68 miljarder dollar (ungefär 440 miljarder kronor) till Irakkriget hade gett i solenergi, och kommer fram till att det räckt till 14,4 miljoner hushåll. Den totala kostnaden för Irakkriget fram till dess beräknar han skulle räckt till att täcka tre gånger USA:s energibehov.

USA bör alltså inte ha invaderat Irak för oljan.

Men intressant är också att se vad EU:s senaste klimatpaket motsvarar. Barroso anger kostnaden till runt 3 euro per medborgare och vecka, vilket betyder runt 77 miljarder euro (ungefär 732 miljarder svenska kronor) per år för hela EU.

Hahns siffror uppräknade innebär alltså att årskostnaden för EU:s klimatpaket skulle räckt till att försörja 24 miljoner hushåll. Räknat med tre personer per hushåll skulle det alltså räcka till att bygga ut solenergin nog för att försörja en sjundedel av EU - motsvarande Frankrike, Sverige och Danmark tillsammans - varje år.

Men om man istället lyssnar till Bjørn Lomborg och Copenhagen Consensus och ser till vad sådana summor skulle kunnat åstadkomma om de inte öronmärkts till koldioxidminskande:

- Percy Barnevik nämnde i SvD att 100 miljarder dollar (ungefär 650 miljarder kronor) skulle räcka till att utrota den extrema fattigdomen. Kostnaden för EU:s klimatpaket skulle alltså redan första året enligt Percy räckt till att helt få bot på den extrema fattigdomen - med marginal.

-Enligt UNAIDS behövs det $30-$54 miljarder dollar (190-350 miljarder kronor) per år för att hela världen ska få tillgång till aidsbehandling.

- Enligt Unicefs tabell räcker 732 miljarder kronor till: 24 biljoner liter renat vatten eller 500 miljarder doser mässlingsvaccin eller 9 miljarder nät som skydd mot malaria eller 73 miljarder HIV-test eller utbildning om farorna med könsstympning för 29 miljarder kvinnor eller school-in-a-box för 33 miljarder barn eller 300 miljoner uppsättningar sjukvårdsutrustning där varje hjälper 1000 personer under tre månader eller 250 miljarder doser bromsmedicin eller att vaccinera 3,7 miljarder barn mot de sex vanligaste sjukdomarna eller 600 miljarder påsar sockersaltlösning.

- Enligt Ny medicin kostar det 136 miljarder kronor att förebygga HIV och aids överallt i världen. EU:s klimatpaket kostar alltså mer än fem gånger så mycket per år.

Sammanfattningsvis är tre euro per vecka och EU-medborgare definitivt inga småpengar, och i ett sunt debattklimat hade siffrorna nagelfarits i samtliga media, men så gott som överallt (SvD, DN, Aftonbladet) får Barroso stå fullständigt oemotsagd.

Läs även Mattias Svensson om samma ämne.

Mellanhandens roll i ett specifikt segment av tjänstesektorn

Efter Isabella Lunds tv-framträdande kan det vara gott tillfälle att diskutera prostitution. Många har säkert undrat varför hororna dras med hallickar; Steven D. Levitt nöjde sig dock i vanlig ordning inte med att undra, utan undersökte saken (pdf) [nä, jag har inte författarnas godkännande att citera ur den högst preliminära rapporten, men jag chansar på att de inte ser alltför allvarligt på mitt övertramp].

Enligt Levitt och Venkatesh tjänar gatuhoran (studien gäller bara kvinnliga prostituerade) i mitt tycke märkligt låga $27 (ungefär 175 kronor) per timme, vilket visserligen är runt fyra gånger så mycket som de intervjuade uppger sig tjäna utanför horeriet, men med det kommer också runt ett dussin våldshändelser och runt 300 oskyddade samlag per år (även påslaget för att inte använda kondom var förvånansvärt litet).

De horor som jobbar med en hallick får dock bättre betalt, trots att de då jobbar mindre och trots att hallicken tar 25 procent av intäkterna, och risken att gripas minskar, samtidigt som de inte lika ofta behöver muta poliser och gängmedlemmar in natura för beskydd - bland de horor som inte har en hallick består runt tre procent av arbetet av att muta poliser; sannolikheten är större att en hora betjänar en polis än haffas av en.

Det verkar alltså som att det är poliserna, inte hallickarna, som utnyttjar hororna.

Utvärdering av klimatmodellerna

Klimatforskningen lutar på modeller där man lägger in historia och får fram olika grader av domedag. Jag begriper dock inte varför modellernas resultat så sällan kontrolleras.

Exempelvis så citerar så väl Aftonbladet som Expressen, DN och en hel hoper internationella tidningar Met Office, där de räknat fram att 2007 med 60 procents sannolikhet kommer bli det varmaste året i historien - alltså varmare än det extremt varma 1998.

Sedan fås facit, och 2007 är inte ens i närheten av 1998. Warren Meyer gör ett överslag (på siffror som sedan reviderats något), och sannolikheten för att 2007 skulle vara så kallt som det faktiskt blev hamnade någonstans runt 1/3 000 000. En annan som granskar modellernas resultat är Roger Pielke Jr, bland annat här.

När meteorologerna inte kan förutsäga morgondagens väder och klimatforskarna missar så grovt på så oerhört korta perioder i sammanhanget som ett år så känns det väldigt märkligt att ge makthungriga statsmän närmast fria händer att plocka in och använda skattepengar i klimatbättringens namn.

Met Offices gissning för 2008 är för övrigt att det kommer bli det kallaste året sedan 2000. Det återstår att se om det får lika mycket uppmärksamhet som förra årets gissning.

SAS gröna landningar

Måhända inte världens största nyhet, men SAS har inte direkt rosat berömmarknaden senaste decenniet, så något ska de väl kunna få lite kudos för.

SAS genomförde i alla fall sin första mer miljöanpassade transatlantiska resa i mitten av december, och sparade med det 150 kilo flygbränsle och 470 kilo koldioxid, och dessutom bullrar det märkbart mindre.

Flightglobal skriver:

The procedure also applied four-dimensional trajectory technology, exchanging data with air traffic control which managed traffic flow using precision positioning and time guidance, known as Required Time of Arrival (RTA), through to the runway threshold.

Vilket på ren svenska betyder att de anpassade inflygningen efter var andra plan skulle befinna sig vid olika tidpunkter.

Det här är dock inget nytt för SAS - de har använt sig av den här mer optimerade landningstekniken inrikes sedan 2006 och inom EU sedan juni 2007. Flygtorget anger att besparingarna inrikes skulle vara 23 000 ton koldioxid (drygt 5000 bilars årskoldioxidutsläpp) bara på SAS-planen, och Andris Zvejniekz, kommunikationsdirektör vid SAS menar att man kunde spara motsvarande 20 000 bilars årskoldioxidutsläpp bara på att SAS-planen världen över landar enligt den här metoden.

Bra jobbat SAS, fortsätt så så kanske ni åtminstone kan ta er upp på den renare halvan av flygbolagen. Europas renaste flygbolag, Ryan Air, hade för övrigt kunnat transportera 100 passagerare från Stockholm till Skellefteå för de 470 kilo koldioxid som den förbättrade New York-landningen sparade.

För övrigt ännu ett gott exempel på vikten av ständig optimering, samt att IT räddar miljön.

fredag 25 januari 2008

Lika som bär 14


Koji Kondo - vår tids Mozart

Alla älskar Koji Kondo, om inte tidigare så åtminstone direkt de får reda på vem han är.

Humor när den är som sämst

Humor må vara individuellt, men vad som är objektivt makalöst humorbefriat är skämt om personer som inte agerar enligt sin könsroll. Jag trodde exempelvis att skämt om Pia Sundhages brist på "kvinnlighet" blev uttjatade någonstans 1980, men det ansågs tydligen duga även 2007 - men vad är egentligen att förvänta i ett land där staten bestämde vad som skulle anses vara roligt fram tills för bara drygt något årtionde sedan och där Peter Flack och Stefan & Krister drar fulla hus.

Ännu mer poänglösa är den typen av skämt där en kvinna anses vara "manlig" för att hon gör något bra.

FN:s mänskliga rättigheter - vad hände och varför?

FN:s mänskliga rättigheter är en intressant serie artiklar. Det börjar alldeles utmärkt:

1: Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.

2: Var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring utan åtskillnad av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt. Ingen åtskillnad får heller göras på grund av den politiska, rättsliga eller internationella status som råder i det land eller det område som en person tillhör, vare sig detta land eller område är oberoende, står under förvaltarskap, är icke-självstyrande eller är underkastat någon annan begränsning av sin suveränitet.

3: Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet.

4: Ingen får hållas i slaveri eller träldom; slaveri och slavhandel i alla dess former skall vara förbjudna.

5: Ingen får utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

Och så fortsätter det med artiklar som få kan invända mot (även om jag inte riktigt begriper vad de menar i 16:3 angående att "familjen är den naturliga och grundläggande enheten i samhället") ner till artikel 21, där tonen helt skiftar:

22: Var och en har, i egenskap av samhällsmedlem, rätt till social trygghet, och är berättigad till att de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter som krävs för hävdandet av hans eller hennes människovärde och utvecklingen av hans eller hennes personlighet, förverkligas genom nationella åtgärder och mellanfolkligt samarbete i enlighet med varje stats organisation och resurser.

23:1: Var och en har rätt till arbete, fritt val av sysselsättning, rättvisa och tillfredsställande arbetsförhållanden samt till skydd mot arbetslöshet.

24: Var och en har rätt till vila och fritid, innefattande skälig begränsning av arbetstiden samt regelbunden betald ledighet.

25:1 Var och en har rätt till en levnadsstandard tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster samt rätt till trygghet i händelse av arbetslöshet, sjukdom, invaliditet, makas eller makes död, ålderdom eller annan förlust av försörjning under omständigheter utanför hans eller hennes kontroll.

25:2: Mödrar och barn är berättigade till särskild omvårdnad och hjälp.

27:1 Var och en har rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv, att njuta av konst samt att få ta del av vetenskapens framsteg och dess förmåner.

De mänskliga rättigheterna antogs 1948. Då var en arbetsvecka 48 timmar och semestern två veckor. 1970 var arbetsveckan 40 timmar och 1978 hade alla rätt till fem veckors semester.

Minimilönen på Irland är över 80 kronor per timme, samtidigt som många andra länder inte ens har någon minimilön. Arbetslösheten i Monaco är noll procent medan den 2005 var över 30 procent i Serbien. Snittgreken jobbade 2006 ungefär 46 procent mer än snittnederländaren.

Vem avgör innebörden av alla de flytande definitionerna, varför tillkom de, och vad skulle bli straffet om FN beslöt att exempelvis Serbiens arbetslöshet är för hög?

Fantastiska havsdjur

torsdag 24 januari 2008

The Economist om världens utveckling

The Economist skriver om världens framsteg:

In China 25 years ago, over 600m people—two-thirds of the population—were living in extreme poverty (on $1 a day or less). Now, the number on $1 a day is below 180m. In the world as a whole, a stunning 135m people escaped dire poverty between 1999 and 2004. [Med reservation för Världsbankens reviderade siffror.]

Digging canals and building water-treatment plants has increased the number of people with access to safe water: in South Asia, for instance, the number of those without clean water has been nearly halved since 1990. [Enligt Unicef fick mer än 1,2 miljarder människor bättre tillgång till dricksvatten mellan 1990 och 2004 (från 78 till 83 procent av världens befolkning).]

In 2007 Unicef, the United Nations child-welfare body, said that for the first time in modern history fewer than 10m children were dying each year before the age of five. [Samma rapport som ovan.]

The long march to literacy is nearing an end: three-quarters of people aged 15-25 were literate in 1975; now the rate is nearly nine-tenths.

A generation ago the biggest worry about poor countries was over-population. /.../ In the world as a whole, fertility has fallen from 4.8 to 2.6 in a generation (25 years). [Det kommer jag återkomma till.]

Last year the global economy entered its fifth year of over 4% annual growth—the longest period of such strong expansion since the early 1970s. /.../ Moreover, growth was spread around fairly evenly. According to the World Bank, national income in the European Union rose slightly more than in America for the first time in a decade. Growth in East Asia was 10%, in South Asia over 8%, in eastern Europe almost 7% and in Africa, thanks to the commodity boom, over 6%. [Tidigare skriver de även att studier visat att en enprocentig ökning i nettoinkomst per capita i fattiga länder leder till att den extrema fattigdomen minskar med 1,3 procent.]

The number of conflicts (both international and civil) fell from over 50 at the start of the 1990s to just over 30 in 2005. /.../ In total, the death toll in battle fell from over 200,000 a year in the mid-1980s to below 20,000 in the mid-2000s. [Den rapporten skrev jag om här.]

Nu ser visserligen världsekonomin något skakig ut för tillfället, och klimathysterikerna verkar vinna mark i sin strävan att sänka levnadsstandarden för såväl fattiga som rika, men jag skulle ändå bli förvånad om inte 2008 blir ett fantastiskt år att titta tillbaka på.

Oh no he din't!

Peter Gill i DN:

Många utövare av kampsporter är också huliganer, flera av dem arbetar som dörrvakter och anklagas ofta för att använda övervåld i sin yrkesutövning.

onsdag 23 januari 2008

Je t'aime Fjodor

Complex.com publicerar en ny intervju med Fjodor, och det går verkligen inte att önska sig en bättre MMA-representant än han:

Complex: You shot a commercial for Affliction clothing last Friday with Randy Couture. Did you two discuss a possible fight between takes?
Fedor Emelianenko: We just took photos and did the commercial. We talked about different stuff - about our families, we invited each other to our homes. Randy talked about how he visited Russia to train one time. That’s about it.

C: Would you ever consider dropping down to light heavyweight in order to find a good fight?
Fedor Emelianenko: I would never consider that because I feel comfortable where I am right now. Also, I’d have to diet a lot, and I don’t like that. (laughs)

C: What made that decision for you, to go from practicing strict martial arts to actually getting in the ring?
Fedor Emelianenko: I needed money. (laughs)

C: So, would [Putin] take out President Bush in a fight?
Fedor Emelianenko: Our president is a black belt in judo and he is also a master in sambo. So if they did that … (laughs) But I think that our leaders should decide their issues in a different way.
C: In between fights, what else are you doing besides preparing for that next match?
Fedor Emelianenko: I have two sambo tournaments including the President’s Championship. The rest of the time, I’m just planning to be with family.

Film med Fjodor och Randy från Afflictionreklamen finns här, matchen mot Hong-Man Choi finns här.

Öga för öga, tand för tand, fast tvärtom

Isobel Hadley-Kamptz skriver i Expressen om den svårt MS-sjuka Susanne Eriksson, som upptäckte att cannabis hjälpte henne att leva ett drägligt liv - krampanfallen minskar, hon kan sova hela nätter och får matlust - och därför började odla själv.

Det odlandet har nu givit henne ett års fängelse vid Hinseberg, och Johan Hedin har redan skrivit så bra om svenska straffskalor att jag helt enkelt plankar rakt av:

Ett annat brott som också gav ett års fängelse var detta: En två veckor gammal bebis kommer in på Astrid Lindgrens barnsjukhus med "omfattande skallbrott på båda sidor av skallens ben, flera färska blödningar i hjärnvävnaden, bruten högerarm, brutet nyckelben, brott på högra lårbenet och båda skenbenen. Enligt den läkare som undersökte barnet tyder skallfrakturerna på kraftigt trubbigt våld direkt mot huvudet - troligen vid fler tillfällen än ett."

En 35-årig man har använt tillhygge och slagit och slagit och slagit ett spädbarn tills det inte lät mer. Men han fick sitt straff. Samma straff som den 38-åriga MS-sjuka kvinnan.

Nattväktarstatens kassörkandidat

MSNBC skriver om Ed Hamilton, som går till val för posten som kassör i Kerr under mottot: "Elect me and I won't serve", eftersom arbetet enligt hans åsikt är överflödigt och därmed kostar onödiga skattepengar.

Nuvarande kassören (med en årslön på runt 300 000 kronor) håller inte med, och menar att det ger "a check and balance that is essential to county government".

Hamilton kontrar det med att "check and balance" är en förskönande term för dubbelarbete.

tisdag 22 januari 2008

Den varma december

December var en riktigt varm månad - ja, åtminstone i vårt närområde (källa).

Uppföljning av prisbelönt reklam

Please copy me skriver om en prisbelönt LRF-reklam från 1988 med texten:

Idag finns det femton utrotningshotade arter i Sveriges natur. En av dem bär keps. Tolv vargar. Sjuhundra uttrar. Fyrtio-femtio pilgrimsfalkar. Några enstaka exemplar av Bechsteins fladdermus. Och etthundratretusenfemhundranittiotvå bönder. Åtminstone var vi så många igår. I sammanhanget kan siffran låta imponerande. Men bara för tjugofem år sedan var vi dubbelt så många.

Vad har egentligen hänt? I timtal skulle vi kunna berätta om orsakerna till varför bonden är på väg att lämna vår jord. Om jordbruksregleringar, världsmarknadspriser och effektivitetshets. Men vi nöjer oss med förklaringen vi brukar ge till våra barn och våra
kusiner från stan. Människor har fått alldeles för bråttom.

Viktigare är då att berätta vad som händer om bonden försvinner helt. Barnen lyssna storögt.

Inom fem år är det öppna, ljusa, odlade svenska naturlandskapet igenvuxet med sly och buskar. Inom trettio år med mörk
barrskog. Floran och faunan är kraftigt reducerad. Tre av fyra arter har dukat under.

Nötkråka. Sånglärka. Fälthare. Lövgroda. Hasselmus. Borta. Och borta är gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol. Evert Taube kunde inte sagt det bättre.

År 1859 var vi en halv miljon bönder. Samma år utkom boken "Om arternas uppkomst". Men vi bönder visste långt innan Darwin hur sinnrikt och känsligt spelet i naturen är. Försvi
nner en art, försvinner automatiskt en mångfald arter till.

Idag skriver vi 1988. Etthundratretusenfemhundranittiotvå exemplar. Förmodligen har Sveriges natur aldrig varit så beroende av en enda art som just nu.
- Sveriges bönder

Sedan dess har antalet bönder minskat kraftigt och även andelen åkermark har minskat (pdf):I övrigt har vi idag 180-200 vargar, 1500-2000 uttrar, 150-175 par pilgrimsfalkar och runt 50 av Bechsteins fladdermus.

Nötkråkan finns i runt 10 000 par och är under ökning (pdf), sånglärkan fanns i någon miljon par vid senaste kontrollen, fältharen är tillräckligt vanlig för att runt 80 000 ska kunna skjutas varje år, det fanns ungefär 15-16 000 lövgrodor år 2000 - och beståndet ökar, och det finns över 1000 hasselmöss bara i Borås kommun.

Gullvivan växer allmänt från Skåne till Jämtland, mandelblom allmänt från Skåne till Gästrikland - mycket ymnigt i ektrakter, kattfot är "ganska vanlig i hela landet" och violer är bara lokalt fridlysta.

Reklamen var alltså inte tillräcklig för att lyckas behålla antalet bönder, men resten i texten gick det ju åtminstone bra med.

Mass Effects effekt på massorna?

De panikkonservativas mediekanal Fox News tog nyligen upp spelet Mass Effect:

Bakgrunden till diskussionen - som är för bisarr för att kommentera i detalj - är alltså att man kan åstadkomma en ungefär minutlång erotisk scen i ett spel som tar ungefär 50 timmar att fullfölja:


Och angående frågan på slutet vad som hände med Atari-tiden, så bör väl kanske snarare frågan vara hur spelen såg ut på den tiden:

måndag 21 januari 2008

Luften på Hornsgatan

SvD skriver att SNF anmäler miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm för att luften vid Hornsgatan inte följer EU:s miljökvalitetsnormer.

Och kritiken är rätt i sak - miljökvalitetsnormerna har inte följts, men det kan ändå vara intressant att se hur luften på Hornsgatan ändrats över tiden.

Ur en rapport från Miljöförvaltningen (pdf):
Från miljöbarometern:Så även om det inte blir bättre i den takt EU föreskrivit så blir det ändå hela tiden stadigt bättre, även vid Hornsgatan.

Det finns för övrigt miljöer som är långt, långt värre än Hornsgatan, men SNF tycker gissningsvis inte att det är lika intressant att angripa kollektivtrafiken. [Tillägg efter kommentar - luften i tunnelbanan är tydligen inte så farlig.]

Koffeinlarm

SvD skriver om att en studie funnit att koffeinintag hos gravida kan länkas till ökad risk för missfall. SvD skriver att resultatet var "otvetydigt", pressmeddelandet (hittar tyvärr inte rapporten i fulltext) från Kaiser Permanente formulerar det:

This study strengthens the association between caffeine and miscarriage risk because it removes speculation that the association was due to reduced caffeine intake by healthy pregnant women.

Och precis som SvD skriver så finner rapporten att risken för missfall dubblas vid intag av runt två vanliga koppar kaffe, men snedvridningen i att de som dricker lite kaffe kan tänkas leva hälsosammare i övrigt (rökning och kaffe kan exempelvis antas följas åt) nämns inte mer i pressmeddelandet än att de även tagit hänsyn till andra riskfaktorer. Det känns inte heller alldeles osannolikt att äldre mödrar dricker mer kaffe än yngre, och ålder är en känd riskfaktor.

Det är naturligtvis omöjligt att dra säkra slutsatser, men precis som i fallet med listeria känns det som att den ökade stressen av att gå runt och vara livrädd för att äta/dricka någonting väger upp den minskade koffeinskaderisken med råge.

Men oroliga blivande mödrar får tips från Tracy Flanagan hos Kaiser Permanente i pressmeddelandet - när ni blir sugna på kaffe, te, läsk eller varm choklad så ta istället en rask promenad, gör yogaövningar och ät torkad frukt - jag antar att hon menar att det ska göras efter det morgonillamående som medför att stora delar av de blivande mödrarna drar ner drastiskt på koffeinintaget alldeles automatiskt.

söndag 20 januari 2008

Could the real Turning Torso please stand up?

Havsutsikt är så 90-tal - Da Vinci-tornet i Dubai kommer bli 313 meter högt, byggas klart på 18 månader och rotera ett varv på 90 minuter.

Jag greppar dock inte hur de ska kunna tjäna energi på att snurra våningsplanen, men de kan säkert få rådgivning från vänsterpartiet.

UFC 80 - action!

Ja, vissa matcher må ha saknat tekniska bragdnummer, men det var hejdlös action i de allra flesta matcherna.

Per Eklund förlorade som väntat, men mestadels på grund av usel strategi - en naturlig följd av att ständigt ödsla energi på att leta nertagningar från två meters håll är att man får ta igen sig på något sätt, och då buar publiken och ronder förloras. Inte särskilt bra för Eklunds varumärke, men han gick åtminstone relativt omärkt ur matchen och media får därmed vänta ett tag till på att såga sporten.

Werdum gjorde precis vad jag hoppades på mot Gonzaga, även om Gonzagas låga sparkar såg skrämmande hårda ut inledningsvis. Werdum står tydligen på tur för en titelmatch, så det är bara att hoppas att Nog slår Sylvia - Werdum mot Sylvia skulle bli en ointressant poängseger för Sylvia hundra gånger av hundra.

BJ Penn utklassade som väntat Stevenson, och slutresultatet var definitivt inte vackert. Domaren borde brutit tidigare, men det var uppenbart att matchen var på väg att ta slut, så de lät BJ sätta dit strypningen. Imponerande av BJ, och jag tror att han kommer bolla med Sherk på ungefär samma sätt. Därefter har Dana lovat honom ett returmöte med GSP, och det kommer bli riktigt intressant.

Förlust för Eklund, sen TKO för Werdum och tidig stryning för Penn alltså, precis som tippat.

Eklunds match:

lördag 19 januari 2008

Fjodor och Randy

Fjodor är i USA nu, och har träffat Randy Couture - dels gällande reklam och dels att prata ihop sig om en framtida match.

Notera skillnaden i axelparti - Fjodors styrka verkar förvåna många, men han är byggd som en grizzlybjörn.

Nyliberalismen på 90-talet

Mattias Svensson skriver i Voltaire om nyliberalismen på 90-talet.

Fantastisk läsning!

UFC 80 på TV4 sport ikväll

TV4 sport sänder UFC 80 ikväll, sändningsstart 22:00. Galan känns mest som ett mellanspel, men det är ändå två höjdarmatcher och dessutom en svensk, så det är klart värt att se (odds från Nordicbet).

BJ Penn - Joe Stevenson (1,35 - 2,90)
BJ Penn är definitivt en av världens tre bästa teknikmässigt, och verkar ha styrt upp konditionsträningen inför den här matchen. Stevenson är en riktig hårding, bra brottare och kommer alltid taggad inför matcherna.

En laddad BJ Penn vinner den här matchen 95 procent av gångerna, en mindre laddad Penn vinner runt 75 procent av gångerna - sett till hur han bollade med Hughes fram tills han skadades/fick slut på ork. BJ har redan börjat prata om returmatch mot GSP och att byta viktklass, vilket oroar, men jag hoppas att BJ kommer in och visar precis hur bra han är genom att utklassa Stevenson i stående fighten och vinna via någon märklig strypning - gärna en gogoplata. Fint odds på Penn.

Gabriel Gonzaga - Fabricio Werdum (1,37 - 2,80)
Gonzaga gjorde raketkarriär på att knocka Mirko, och hade egentligen inte imponerat alls fram tills dess. Mot Couture såg han bra ut, men bryter man näsan vid en nertagning så är det uppenbart att man nog har bättre dagar att köpa lotter på.

Werdum är klart bättre än sitt facit - vinster mot Roman Zentsov, Aleksander Emelianenko, Alistair Overeem och Jon Olav Einemo imponerar, och att förlora mot Antonio Rodrigo Nogueira, Andrei Arlovski och Sergei Kharitonov är definitivt inget att skämmas över. Dessutom vann han mot Gonzaga första gången de möttes.

Werdum är kraftigt underskattad av de allra flesta, och så även av spelbolagen, uppenbarligen. En taggad Werdum har åtminstone 50 procent chans att vinna den här matchen - då gissningsvis på någon form av sen TKO efter att Gonzaga tröttnat. Bra odds på Werdum.

Per Eklund - Sam Stout (2,70 - 1,40)
Eklund blir alltså förste svensk att gå en UFC-match, och han får rejält motstånd direkt, så en vinst skulle kunna innebära intressant matchning framöver. Jag tror att han förlorar, men förhoppningsvis gör han en bra match och undviker skador.

En vinst för Eklund skulle dessutom kunna innebära mycket bra publicitet för MMA i Sverige då han verkar sympatisk och vältalig. På samma sätt skulle en otäck (T)KO-förlust kunna innebära mängder med usel publicitet, så jag håller sannerligen tummarna för honom.

Det ska dock noteras att Eklund bara är på "preliminary card", så det krävs några snabba avslut i huvudmatcherna och att Eklunds match är skaplig för att vi ska få se den under sändningen.

22:00 på TV4 sport, alltså.

Sveriges län som länder

Den här USA-kartan gjorde mig intresserad av att se motsvarande för Sverige. Tyvärr är länen för lika varandra för att representeras av 21 olika länder, men så här blev det (2005 års siffror, med avrundningar och antaganden):

Alltså:
Norrbottens län - Rwanda
Västerbottens län - Niger
Jämtlands län - Barbados
Västernorrlands län - Macao
Dalarnas län - Jamaica
Gävleborgs län - Réunion
Värmlands län - Niger
Örebro län - Réunion
Västmanlands län - Zambia
Uppsala län - Tchad
Stockholms län - Kazakhstan
Södermanlands län - Togo
Östergötlands län - Burkina Faso
Västra Götalands län - Vitryssland
Hallands län - Rwanda
Jönköpings län - Armenien
Kalmar län - Moldavien
Gotlands län - Aruba
Kronobergs län - Martinique
Blekinge län - Lesotho
Skåne län - Uruguay

fredag 18 januari 2008

Hur marknadsföra Dr. Mario?

Jag har nämnt tv-spelsreklam tidigare (SF 2, Zelda), men det verkar vara ett närmast outtömligt ämne. Nu gäller det Dr. Mario - ett av relativt få spel som gjort något riktigt spelvärt av Tetriskonceptet (många försökte dock):


För nostalgiker finns Dr. Mario att spela här.

Percy Barnevik - Årets förändrare



Mycket intressant sägs och visas i föredraget - exempelvis omvandlingen av ökenmark och att Hand in Hand bygger i stort sett samma saker som FN:s millennieprojekt, men till en tiondel av kostnaden.

Intressant även att Årets förändrare (pdf) fortfarande använder OH-bilder.

Solnedgång på Mars

Fler rymdbilder finns här.

Karin Bojs om förutsättningslös forskning

Karin Bojs i DN:

All heder åt regeringens sakkunniga! Ett forskarteam har uppenbarligen satt sig ner och förutsättningslöst tittat på den forskning som faktiskt finns om koldioxidens påverkan på klimatet.

Det är modigt gjort, i en fråga där hela debatten är nedlusad av religiös övertygelse och okunnig tvärsäkerhet.


Ja, nä, hon säger inte så - klimatdebatten är ju avslutad, till skillnad från dietdebatten.

Innovate or Die: Aquaduct

Vinnaren i Googles Innovate or Die-tävling för pedaldrivna fordon har har utsetts: Aquaduct:


Här finns resten av bidragen.

(Via GoodCleanTech)

torsdag 17 januari 2008

WWJD, Siewert?

Siewert Öholm skriver i Världen Idag att fildelning är "en mycket enkel biblisk fråga.

Luk 9:13-17:
[Jesus] svarade: "Ge dem något att äta, ni själva." De sade: "Vi har inte mer än fem bröd och två fiskar - om vi nu inte skall gå och köpa mat åt alla de här människorna."

Det var omkring fem tusen män. Men han sade till lärjungarna: "Låt dem slå sig ner i grupper om femtio."

De gjorde som han sade och lät alla slå sig ner.

Han tog de fem bröden och de två fiskarna, såg upp mot himlen och läste tackbönen över dem. Sedan bröt han dem och gav till lärjungarna för att de skulle dela ut till folket.

Alla åt och blev mätta, och de överblivna bitarna samlades ihop; det blev tolv korgar.

Och man kan ju bara gissa vad de lokala fiskarna och bagarna tyckte om det.

(Artikeln via opassande)

onsdag 16 januari 2008

Förhoppningsvis slutar de dela väntrum

Jag är lite osäker på om Sahlins indirekta citat är korrekt i DN, men hon säger åtminstone något liknande i SvD:

Mona Sahlin var kritisk till den ökande privatiseringen av vården och undrade om 2008 blir året då fabriksarbetarens dotter och direktörens son slutar dela väntrum på sjukhuset.

Svaret på Sahlins fundering är iallafall att fabriksarbetarens dotter och direktörens son (naturligtvis hamnar dottern i offerkategorin) till stor del kommer sluta dela väntrum om sjukvården tillåts marknadsanpassa sig - på samma sätt som fabriksarbetarens dotter och direktörens son slapp dela kö på ryska bagerier efter att de planekonomiska inslagen minskade. Väntetid rimmar illa med marknadseffektivitet.

Bildkälla

tisdag 15 januari 2008

Tom Cruise diskuterar scientologi

Tom Cruise inte bara känner ansvar - han tar ansvar.

Gina Carano som Crush

Gina Carano extraknäcker som Crush, vilket känns som ett väldigt lämpligt steg att ta för att tjäna en hacka på MMA-karriären.

Notera även att programmet leds av Laila Ali och Hulk Hogan:

Klimatförändring, miljögifter och småfåglar

Aftonbladet skriver angående småfågelsituationen i Falsterbo med tydlig hänvisning till Rachel Carsons bok Tyst vår om att "klimatförändringar och gifter får flera fågelarter att fly Sverige".

Till att börja med kan man då ta en titt på vad som hänt på senare år med de miljögifter som är kända för att drabba fåglar:

Nedfallet av kadmium (pdf) i Sverige var 1995 en fjärdedel av nedfallet 1980.

Kvicksilvertillförseln har gått från mer än 9100 ton 91/92 till 435 ton 2003

DDT- och PCB-användningen har minskat kraftigt:


Och angående Falsterbofåglarna så finns en rapport (pdf) från 2007 gällande just småfåglarna i Falsterbo, med bland annat citatet: "Helt annorlunda är skillnaden mellan 1990- och 2000-talen. De kraftiga minskningarna har upphört och i en del fall t.o.m. ersatts av en svag ökning" och en genomgång av arterna som Aftonbladet tar som exempel på arter som minskar:

Ändrade rutiner för djurhållning och stallhygien har påverkat beståndet [av ladusvala] negativt, dels genom minskad födotillgång men också genom att fåglarna utestängs från djurstallarna.

Trenden är signifikant negativ men under 2000-talet har [näktergalen] blivit något mera frekvent. Samma utveckling ses i Svensk Häckfågeltaxering.

Stenskvättan är knuten till mer eller mindre steniga biotoper, framför allt för att där kunna gömma sitt bo. Därtill vill den ha kortbevuxen mark för födosök. På stengärdsgårdarnas tid var arten vanlig i jordbrukslandskapet, numera är den nästan försvunnen.

Gällande svartvit flugsnappare, trädgårdssångare och lövsångare är beståndet visserligen långt under toppnoteringarna (precis som för arterna ovan), men samtliga bestånd är konstanta/svagt stigande sedan många år.

Alltså, kraftigt minskade miljögifter och en småfågelstam som i stort ser välmående ut, med minskningar främst beroende på förändringar som inte har något med klimatet att göra.

Men man förstår ju att Aftonbladet hade bråttom - ett superscoop som Falsterbos eventuellt minskande småfågelpopulation med möjlighet till klimatcitat från en ornitolog är inte direkt något man låter konkurrenterna hinna före med.

Före och efter Saddam

Iraq Body Count är ett försök att balanserat räkna "deaths caused by US-led coalition forces and paramilitary or criminal attacks by others". Sett till deras statistik var 2006 det värsta året med 8,5 bilbomber och 55 dödsskjutna/avrättade per dag (the surge inleddes i februari 2007).

Stephen Cass på Global Business Network har via tillgänglig statistik räknat fram att 70-125 civila dog varje dag under Saddams 24 år som ledare under motsvarande omständigheter som ovan.

Mellan 10 och 97 procent fler irakier dog alltså en våldsam död under ett snittår med Saddam Hussein än under det mest våldsamma året efter USA:s invasion.

Trenden är dessutom uppenbart positiv - under 2007 dog totalt 52 varje dag, under 2008 har hittills ungefär 24 dött per dag.

Invasionen skedde på oacceptabla grunder, och resultatet helgar inte tillvägagångssättet, men det är åtminstone positivt att det går åt rätt håll (vilket man även kan gissa sig till, sett till mediernas tystnad).

Biblisk problemlösning

Jon 1:1-3:

Herrens ord kom till Jona, Amittajs son:

"Bege dig till Nineve, den stora staden, och håll en straffpredikan. Jag har fått ögonen på ondskan där."

Och Jona gav sig i väg, men för att fly till Tarshish, bort från Herren. Han vandrade ner till Jafo och fann där ett skepp som skulle till Tarshish. Han betalade för resan och gick ombord för att följa med till Tarshish, bort från Herren.

måndag 14 januari 2008

Lauls skämt?

Robert Laul har blivit censurerad, och eftersom ingen av de vanligtvis stabila källorna avslöjat skämtet så antar jag att det gällde det här:

A black man and his son are on an airplane going across the ocean when they hear the captain's voice coming over the speakers.

"Ladies and gentlemen, I'm afraid I have some bad news. One of our engines has gone out. We still have 3 working fine, but in order to make it across the ocean, we will have to dump all the luggage.

It will be picked up by boats and returned to the airport where you can pick it up. Sorry for the inconvenience.

Well, then about 15 minutes later, the captain comes on again. "Ladies and gentlemen, I'm afraid I have some more bad news.

We just lost another engine. Since we already dumped the luggage, we will now have to drop people.

You will be given floating devices and will be picked up immediately by a boat and taken safely to shore.

To be fair, we will do this in alphabetical order. 'A' is for African American. All African Americans, please raise your hands.

Well, hearing! this, the little black boy started to raise his hand. His father pushed his hand down and said, "No son, keep it down!"

When no one raised their hands, the captain said, "Okay, fine, let's move on to the letter 'B'. 'B' is for black. All blacks, raise your hands."

Again, the little black boy starts to raise his hand, and his father stops him again.

The captain comes on once more, and says, "Well then, I guess we'll move on to 'C'. 'C' is for Colored. All colored people, raise your hands." The little black boy starts to raise his hand, and his father pushes it down and tells him no.

"But dad!" he says, "We are African American, we are black, and we are also called colored. Why won't you let me raise my hand?" His father says, "No son, today, we is Niggers. Those Mexicans are going before us!"

Sådant borde självcensureras på att det helt enkelt inte är roligt.

Guld och döda skogar?

Rapporterna om skogsskövling och dess påverkan på klimatet är många, men hur ser det egentligen ut vad gäller skogens situation?

Ett internationellt forskarlag har undersökt (pdf) hur det egentligen står till med skogen, och kommit fram till att det i stort ser väldigt bra ut. Samtliga undersökta länder med BNP per capita över ungefär $4600 hade ökad mängd skog (Bulgariens BNP/capita var $5116 år 2006), vilket inte är särskilt märkligt då fattiga länder exempelvis behöver ved för att kunna laga mat medan rika länder kommunicerar elektroniskt, planterar skog och återvinner.
Forskarna räknar med att USA:s skogstillväxt medförde att skogen där band 0,45 procent extra koldioxid varje år mellan 1990 och 2005. 0,45 procent av den nuvarande mängden bunden koldioxid - 15,8 miljarder ton - är ungefär 71 miljoner ton, eller drygt 133 procent av Sveriges årliga koldioxidutsläpp.

Sammanfattningsvis hade Thåström alltså fel, men det svänger ju ändå:

Bibeln om kunskapsinhämtande

1 Mos 2:16-17:
Herren Gud gav detta bud: "Du får äta av alla träd i trädgården utom av trädet som ger kunskap om gott och ont. Den dag du äter av det trädet skall du dö."

Matt 7:7-8:
Be, så skall ni få. Sök, så skall ni finna. Bulta, så skall dörren öppnas.

Ty den som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar skall dörren öppnas.

lördag 12 januari 2008

Unibet, fast för kvinnor

Unibet är ett spelbolag - ett sådant där med odds, poker och annat sådant där manligt räknande - de har alltså missat drygt hälften av världens befolkning. Men det är ju aldrig för sent för bättring - alltså: enter Maria Nova, den naturliga samlingsplaten för alla vars sambo räknar pottodds, implicita odds och väntevärden.

Redan på nuvarande förstasidan kan de samlas under ämnen som icke-ekologisk bomull, en serie om någon som inte köper mjölk och disktrasor, grillad kyckling på bädd av rotsaker samt blåbärspaj, korsstygn, krogmiddagar ger ingen fart i sängkammaren, det klassiska modet, "jag pendlade till Nice för kärlekens skull" och kom i form med Ako och Soheil.

Könssegregerad marknadsanpassning i all sin prakt.

(Via DN)

Nintendo - ett genusföredöme

Nintendo har naturligtvis en god portion av vimsiga och hjälplösa kvinnliga karaktärer som tarvar en handlingskraftig karl för räddning, men intressantare är när de agerat föredöme. Några exempel:

- Metroidserien med Samus Aran (Youtube), där könsrollsnormen medförde att spelarna helt enkelt antog att de spelade en manlig karaktär. När man sedan klarade spelet avslöjades det att Samus är en kvinna.

- Street Fighter med Chun-Li (Youtube), där Chun-Li deltar under precis samma villkor som alla de andra karaktärerna.

- Legend of Zelda: Ocarina of Time, där Zelda (Youtube) - beroende på könsroller och ärvd ställning inte kan agera som hon önskar, utan tvingas förvandla sig till Shiek för att kunna hjälpa Link.

- Super Mario Bros. 2, där instruktionsboken beskriver Birdo (Youtube): "He thinks he's a girl and he spits eggs from his mouth. He'd rather be called Birdetta."

Motsatsen till könsroller är frihet, inte statsfeminism och kvotering.

fredag 11 januari 2008

Om du eller någon du känner lider av bög


(Via Niclas Berggren)

Ron Pauls CNN-försvar


Plus för engagemanget, minus för att han står svarslös när de frågar om vilka som skrivit nyhetsbreven och om han brukade läsa dem trots att han måste förstått att han skulle få den frågan. Försvaret känns dessutom en smula forcerat - "de som känner mig vet bättre" ger dålig eftersmak även om jag förstår att han dras till det argumentet.

Och trots att han naturligtvis har en poäng är det kanske inte rätt tillfälle att prata om någon "anti Ron Paul deal", med tanke på nyhetsbreven tar upp dårkonspirationer.

(Via Reason)

torsdag 10 januari 2008

Ron Pauls nyhetsbrev

Ron Paul kommer inom kort intervjuas på CNN angående de rasistiska, homofoba och konspirationsteoretiska nyhetsbrev som skrivits i hans namn.

Jag måste säga att jag spontant har svårt att se att han personligen skrivit breven, då (precis som Mattias Svensson skriver) Ron Paul står upp för andra obekväma åsikter - som guldmyntfot, drogliberalism och avskaffande av inkomstskatten.

Att bemöta sådana här anklagelser är en ädel balansgång, och jag tror inte att det räcker med att falla tillbaka på att han prisat Rosa Parks och Martin Luther King, så jag hoppas att han väljer linjen att han inte hyser några sådana åsikter som uttryckts i nyhetsbreven och att hans åsikter går att läsa i partiprogrammet, och sedan trycka på att hans politik går ut på att flytta makten till individen, just för att människor med obehagliga åsikter inte ska kunna påverka andras liv.

Ron Paul är som tidigare nämnt långt ifrån perfekt, men han är intressant, först och främst för att han så rakryggat står upp för sina åsikter, men även det faktum att han är 72 år gammal, har varit gift i 50 år och är sympatiskt lugn när han framför sitt budskap passar perfekt ihop med hans åsikter.

onsdag 9 januari 2008

Att sikta mot månen

Yahoo News skriver om stämningarna som inkommit efter Katrina. Runt 489 000 har skickat in skadeståndsanspråk; 247 av dem har önskat en miljard dollar eller mer och en satte ribban vid 3000 biljoner dollar (jag undviker att använda "biljard" trots att det tydligen är korrekt).

Yahoo News sätter summan i perspektiv:
A mere $1 quadrillion would dwarf the U.S. gross domestic product, which Scott said was $13.2 trillion in 2007. A stack of one quadrillion pennies would reach Saturn. (Minsta avståndet till Saturnus är ungefär 1,3 miljarder kilometer.)

Lika som bär 13