lördag 26 januari 2008

Mellanhandens roll i ett specifikt segment av tjänstesektorn

Efter Isabella Lunds tv-framträdande kan det vara gott tillfälle att diskutera prostitution. Många har säkert undrat varför hororna dras med hallickar; Steven D. Levitt nöjde sig dock i vanlig ordning inte med att undra, utan undersökte saken (pdf) [nä, jag har inte författarnas godkännande att citera ur den högst preliminära rapporten, men jag chansar på att de inte ser alltför allvarligt på mitt övertramp].

Enligt Levitt och Venkatesh tjänar gatuhoran (studien gäller bara kvinnliga prostituerade) i mitt tycke märkligt låga $27 (ungefär 175 kronor) per timme, vilket visserligen är runt fyra gånger så mycket som de intervjuade uppger sig tjäna utanför horeriet, men med det kommer också runt ett dussin våldshändelser och runt 300 oskyddade samlag per år (även påslaget för att inte använda kondom var förvånansvärt litet).

De horor som jobbar med en hallick får dock bättre betalt, trots att de då jobbar mindre och trots att hallicken tar 25 procent av intäkterna, och risken att gripas minskar, samtidigt som de inte lika ofta behöver muta poliser och gängmedlemmar in natura för beskydd - bland de horor som inte har en hallick består runt tre procent av arbetet av att muta poliser; sannolikheten är större att en hora betjänar en polis än haffas av en.

Det verkar alltså som att det är poliserna, inte hallickarna, som utnyttjar hororna.

Inga kommentarer: