lördag 26 januari 2008

Utvärdering av klimatmodellerna

Klimatforskningen lutar på modeller där man lägger in historia och får fram olika grader av domedag. Jag begriper dock inte varför modellernas resultat så sällan kontrolleras.

Exempelvis så citerar så väl Aftonbladet som Expressen, DN och en hel hoper internationella tidningar Met Office, där de räknat fram att 2007 med 60 procents sannolikhet kommer bli det varmaste året i historien - alltså varmare än det extremt varma 1998.

Sedan fås facit, och 2007 är inte ens i närheten av 1998. Warren Meyer gör ett överslag (på siffror som sedan reviderats något), och sannolikheten för att 2007 skulle vara så kallt som det faktiskt blev hamnade någonstans runt 1/3 000 000. En annan som granskar modellernas resultat är Roger Pielke Jr, bland annat här.

När meteorologerna inte kan förutsäga morgondagens väder och klimatforskarna missar så grovt på så oerhört korta perioder i sammanhanget som ett år så känns det väldigt märkligt att ge makthungriga statsmän närmast fria händer att plocka in och använda skattepengar i klimatbättringens namn.

Met Offices gissning för 2008 är för övrigt att det kommer bli det kallaste året sedan 2000. Det återstår att se om det får lika mycket uppmärksamhet som förra årets gissning.

Inga kommentarer: