torsdag 31 januari 2008

UFC 81 - en förhandstitt

UFC 81 nu på söndag (svensk tid) är en på pappret intressant gala (odds från Nordicbet).

Tim Sylvia - Antonio Rodrigo Nogueira (2,35 - 1,52)
Tim Sylvia möter Antonio Rodrigo Nogueira om Randy Coutures vakanta tungviktsbälte, och äntligen möts alltså en tidigare UFC-mästare och en tidigare Pride-mästare.

Diskussionerna om hur Sylvia skulle stå sig mot någon av Prides tre stora (Fjodor, Nogueira, Mirko) har pågått i många år nu, och från början var jag övertygad om att alla tre relativt enkelt hade vunnit över Sylvia. Nu har några år gått, och Sylvia är måhända inte lika aggressiv som han var, men han tuggar effektivt på och vinner matcher mot skapligt motstånd. Nogueira har å andra sidan sett betydligt långsammare ut på sistone, vilket inte är märkligt med tanke på hur ofantligt med stryk han tagit under sin karriär.

Nogueira är egentligen en betydligt bättre boxare än Sylvia, men Sylvia är avig, hård som flinta, har övertag i räckvidd och är oändligt övertygad om att det inte finns någon som rår på honom stående. Skulle matchen hamna på marken bör Nogueira ha överläge, men Monson gav inte Sylvia minsta bekymmer på marken, och det var till och med så att Sylvia kan sägas ha vunnit markkampen i den matchen.

Fem ronder är lång tid, men jag tror att Sylvia kommer nöja sig med att plocka poäng via jabbar och trötta ut Nogueira genom att hänga på honom mot buren medan Nogueira i onödan söker nertagningar.

Jag skulle väldigt gärna se Nogueira vinna matchen, men det känns ändå som att det är någonstans 60/40 vinst för Sylvia, och då gissningsvis via poängseger. Bra odds på Sylvia, alltså.

Frank Mir
- Brock Lesnar (2,20 - 1,60)
Mir blev tungviktsmästare genom att imponerande klappa ut Tim Sylvia på under en minut. Sedan kom mc-kraschen, och han har helt enkelt inte varit i närheten av samma nivå efter det. Han har varit långsam och haft usel kondition, och bjöds egentligen på segern i senaste matchen när Hardonk knappt såg ut att ens försöka försvara sig. Det bör även noteras att Mir innan segern mot Sylvia hade en brutal förlust mot Ian Freeman och sedan två vinster mot c-motstånd i form av Tank Abbott och Wes Sims.

Brock Lesnar är en wrestlinglegendar, och har bara en MMA-match (men mäkta imponerande amatörbrottningsfacit) i bagaget inför den här matchen. Han vann visserligen den matchen imponerande, men det var också en bjudning stilmatchningsmässigt.

Sett till wrestlingkarriären är det uppenbart att han är stark som en gorilla och att han kan hålla högt tempo även i långa, intensiva matcher, men han har även visat imponerande spänst och god förmåga att ta stryk.

I mitt tycke har Mir egentligen aldrig visat att han hör hemma i titelmatchdiskussioner, och med tanke på att Ian Freeman och Pe De Pano dominerade honom i markkampen så känns Lesnar som en jobbig matchning. Mir har oftast gått på kraft över finess i låsen, och mot Lesnar har han helt enkelt inget för att gå på kraft.

Stående har Mir aldrig visat särskilt mycket, och inte Lesnar heller.

Jag tror dock att Lesnar kommer plocka ner Mir på marken precis när han så önskar (jag tror dessutom inte att Mir har särskilt mycket emot att bli nertagen) och sedan helt enkelt vara för snabb, stark och aggressiv för att Mir ska kunna försvara sig. Dessutom har Mir alltid haft dålig kondition, så han bör inte kunna vinna genom tröttna ut Lesnar. Dock stort frågetecken kring hur Lesnar handskas med att ta emot och dela ut sparkar och slag, och hur väl han läst på angående jujutsu. Att Lesnar inte ens bemödat sig med att ta reda på hur Mirs namn uttalas och mest viftar bort hans vinst mot Sylvia är oroväckande.

Trots att de allra flesta på forumen tror på Mir så tror jag att han matchar upp uselt mot Lesnars stil - han kommer bli nertagen och Lesnar bör kunna kontrollera väl där. Jag håller Lesnar som favorit att vinna matchen, gissningsvis via TKO från side mount, men det är alldeles för många okända faktorer för att det ska vara spelvärt.

Men galans bästa matcher kommer nog ändå sannolikt att gå i de lättare viktklasserna - Tyson Griffin är alltid sevärd, Chris Lytle likaså, det ska bli intressant att se Ricardo Almeida göra comeback och jag tror att Jeremy Horn mot Nathan Marquardt kan bli riktigt tekniskt intressant. Marvin Eastman mot Terry Martin är också en intressant matchning, där Eastman gissningsvis ser relativt bra ut trots förlust igen.

TV4 Sport sänder galan, vilket de ska ha massiva mängder kudos för, men sändningen börjar 3:55 - och det verkar inte sändas någon repris.

Inga kommentarer: