måndag 21 januari 2008

Koffeinlarm

SvD skriver om att en studie funnit att koffeinintag hos gravida kan länkas till ökad risk för missfall. SvD skriver att resultatet var "otvetydigt", pressmeddelandet (hittar tyvärr inte rapporten i fulltext) från Kaiser Permanente formulerar det:

This study strengthens the association between caffeine and miscarriage risk because it removes speculation that the association was due to reduced caffeine intake by healthy pregnant women.

Och precis som SvD skriver så finner rapporten att risken för missfall dubblas vid intag av runt två vanliga koppar kaffe, men snedvridningen i att de som dricker lite kaffe kan tänkas leva hälsosammare i övrigt (rökning och kaffe kan exempelvis antas följas åt) nämns inte mer i pressmeddelandet än att de även tagit hänsyn till andra riskfaktorer. Det känns inte heller alldeles osannolikt att äldre mödrar dricker mer kaffe än yngre, och ålder är en känd riskfaktor.

Det är naturligtvis omöjligt att dra säkra slutsatser, men precis som i fallet med listeria känns det som att den ökade stressen av att gå runt och vara livrädd för att äta/dricka någonting väger upp den minskade koffeinskaderisken med råge.

Men oroliga blivande mödrar får tips från Tracy Flanagan hos Kaiser Permanente i pressmeddelandet - när ni blir sugna på kaffe, te, läsk eller varm choklad så ta istället en rask promenad, gör yogaövningar och ät torkad frukt - jag antar att hon menar att det ska göras efter det morgonillamående som medför att stora delar av de blivande mödrarna drar ner drastiskt på koffeinintaget alldeles automatiskt.

Inga kommentarer: