tisdag 11 december 2007

Gravida och listeria

Expressen länkar från förstasidan - med rubriken "Fick listeria Barnet dog." - till Allt om barns artikel om att fem personer smittats av listeria i Norge, vilket även resulterat i att ett ofött tvillingpar dött.

Livsmedelsverket rekommenderar att gravida avstår från dessertostar, trots att deras mikrobiolog säger att "inga gravida fått listeria från dessertostar de senaste åren".

Livsmedelsverket sammanställde även en rapport (pdf) 2003 (hittar någon nyare siffror använder jag gärna dem) gällande matförgiftningar. Enligt den smittades en person av listeria under 2003, orsakat av kallrökt lax. Det nämns även att matförgiftningarna minskat över tiden, men SLV vill inte dra några slutsatser av det.

American Pregnancy Association skriver att 2500 personer smittas varje år - sedan är det lite otydligt vad 27 procent syftar på, men syftar det på antal smittade så smittas 675 gravida amerikanskor varje år av listeria, varav 22 procent (~150) resulterar i barnadöd. Runt fyra miljoner barn föds i USA varje år, av vilka då alltså runt 0,02 procent föds av en listeriasmittad mamma och runt 0,004 procent (1/2 500 000) dör av listeria. Skulle motsvarande kvot gälla i Sverige - där det föds (ppt) runt 100 000 barn per år - så skulle det dö ett svenskt barn av listeria vart 25:e år.

Å andra sidan skriver Vårdguiden: "När du är gravid är det inte bara du som påverkas av din stress. Dina stresshormoner överförs med blodet till barnet i livmodern. Barnet reagerar på samma sätt som du - blir rastlöst, oroligt och får ökad puls", och det finns en uppsjö artiklar om det skadliga i stress hos mamman.

BBC skriver att mycket är okänt kring anledningar till missfall, men att det finns en stark koppling mellan dålig tillväxt hos fostret och missfall, och Women's Health Care Topics skriver att stress hos mödrar ökar risken för tidigt födande och låg födselvikt.

Så även om jag är långt för okunnig för tvärsäkra slutsatser och jag kunde jobbat mer på att hitta trovärdiga källor så känns det spontant märkligt att skrämma upp gravida med en uppsjö råd gällande så gott som ofarliga företeelser.

2 kommentarer:

Anonym sa...

ett fall där det gått att KOPPLA laxen till mammans missfall JA

men normalt sett är det ung 10 fall per där det är konstaterat att listeria orsakat missfall/dödfött barn/sjukt barn men man hitta inte smittkällan

under några (tidigt 2000tal) år när slv var framgångsrika i sin informationskampanj var det nere i ett fall per år

under 2006 var det uppe i ca 10 fall igen enl smittskyddsinstitutet

sen är RÅDEN (för det är bara råd- inte regler) lite väl svartvita - men många människor klarar inte av att fatta egna beslut grundade på kunskap eftersom kunskapen fattas

NonTelly sa...

Nej, inte till missfall - den studien jag länkade till var en studie gällde samtliga matförgiftningar under 2003.

Har du någon källa till det att runt tio missfall per år antas vara kopplat till listeria? Här skriver Smittskyddsinstitutet: "Antalet gravida kvinnor och/eller de nyfödda barn som drabbats, har minskat och under åren 2003-2004 har endast ett fall per år anmälts." Alltså inte missfall, utan "drabbats".

Och jo, naturligtvis är det råd och inte lagar, men med all press det läggs på gravida samtidigt som råden kommer från barnmorskor och statliga institut så är det svårt att gå sin egen väg. Enligt mina observationer så följs råden snarare som lagar, och samtliga gravida jag känner till har slutat äta mögelost (och dricka alkohol, etc), oavsett hur mycket de tyckt om det före graviditeten. Det är helt enkelt svårt att avslå råd när de gäller ens ofödda barn.