söndag 3 februari 2008

Guillou om tveksam jakt

Expressen låter Jan Guillou kommentera kungens fasanjakt:

- Fasanjakt är den enda jaktformen som jag är tveksam till. Det handlar om utsatta fåglar som föds upp bara för att skjutas.

Jan Guillou är alltså inte emot jakt på arter med ansett hotade bestånd, som isbjörnar och valrossar, utan bara den där en arrangör föder upp ett jaktbestånd. Sådan är socialismen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har personligen sett Jan Guillou med glädje och iver skjuta utsatta fåglar i Sverige. Jag tycker inte Jan skall uttala sig när man inte lever som man lär!!!

Anonym sa...

Isbjörnen anses vara Sårbar (Vulnerable), och valrossen Livskraftig (Least Concern). Bara fakta.
//Oscar

Alltid varför sa...

Oscar: Tack för fakta. För den som undrar så är "least concern" den lägsta riskkategorin bland de arter som anses hotade nog att hamna på IUCN:s röda lista.

Oscar Manouchehrian sa...

Men då är ju inte dessa arter särskilt hotade, eller den ena är bara lite, nu på senare tid, och då brister ju ditt argument.
Jakt på uppfödda djur är hemskt, jag har sett det själv, änder som är så feta att de knappt kan flyga...
Och sen har vi jakten på fälthare, som Janne inte har nämnt ngt om, där liggande harar stöts upp, ibland uppsparkade av jägarna som vill ha lite utmaning i sitt skjutande...sen skyller dom på att det inte är ngn sport att skjuta på en liggande hare, men att skjuta av bakbenen på den är det?
Och att utsätta sina jaktkamrater för onödiga risker (har försökt att få mina kommentarer publicerade på jakttidningars hemsidor, men, men?)

Det finns många skamfläckar inom (svensk) jakt, jakt på livskraftiga djurstammar där sedan köttet går till inuiter är nog inte en av dom...