tisdag 30 september 2008

Den nya världen

Johan Norberg:

Hur var det nu igen: Du vet att världen är upp och ned när den bäste rapparen är vit, den bäste golfaren är svart och Timbro skyller finanskrisen på den hemska nyliberalismen.

... och Hyresgästföreningen lägger skulden på regleringar:

Sammanlagt kan man skylla krisen inte så mycket på marknadsekonomin som på politikerna. I vanlig ordning. Genom klåfingriga ideologiska satsningar satte man systemet i gungning i USA.

Youtubiana om korvreglering

Fredrik Strages Youtubiana var naturligtvis en för bra idé för att inte kopieras, och SvD:s ledarblogg har hittills gjort ett bra jobb med att hitta sevärda politiska klipp.

Dagens inlägg fokuserar på inslaget om korvreglering (vilket jag skrivit om tidigare), och det är naturligtvis alldeles fantastiskt i all sin DDR-prakt. Även de övriga inslagen de länkar till är runt 20 år gamla, men känns milt uttryckt betydligt äldre trots att ämnen som det "fruktansvärda samhällshotet narkotika", alkohol och barn som närmast verkar självimplodera tycks ligga på någon evig paternalistagenda, vilket är en nyttig påminnelse, och erikbe99 är en hjälte för sitt outtröttliga kulturarbete.

Det är även intressant i sammanhanget att minnas att dagens förändringstakt är oändligt mycket högre än den var då, så förhoppningsvis har vi inte mer än någonstans fem år tills dagens paternalism känns lika föråldrad som den i klippen.

måndag 29 september 2008

Moore + Malthus

Från EurekAlert:

"Laptops are very hot now, so hot that they are not 'lap' tops anymore," said Avik Ghosh, an assistant professor in the Charles L. Brown Department of Electrical and Computer Engineering. "The prediction is that if we continue at our current pace of miniaturization, these devices will be as hot as the sun in 10 to 20 years."

lördag 27 september 2008

Dödligheten i hjärtinfarkt halverad på 13 år

Från SR:

– Den här minskningen i dödlighet har skett i alla åldersgrupper och för båda könen, säger Ulf Stenestrand, överläkare och docent vid kardiologiska kliniken på universitetssjukhuset i Linköping.

Den nya rapporten visar alltså att dödligheten i hjärtinfarkt nu är rekordlåg. För 13 år sedan, när Sverige började föra statistik på det här området, dog nästan var fjärde person över 75 år som drabbades. Idag dör lite fler än var tionde patient i den åldersgruppen.

Halverad dödlighet av en överviktsrelaterad sjukdom? Fortsätter det så så saknas ju snart helt anledningar att paternalisera tjockisarna, och vad ska då hända med alla folkhälsoforskare?

Lag (1993:1742) om skydd för landskapsinformation

Jag snubblade över följande stycke av ren slump:

3 § Sjömätning får inte utföras inom Sveriges sjöterritorium, med undantag av insjöar, vattendrag och kanaler, utan tillstånd av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer. Tillstånd skall meddelas endast om det finns särskilda skäl för det.

Som jag förstått det får man alltså använda ekolod, men för rikets säkerhets skull inte spara information från det i någon form. En Youtubefilm med sjömätning i Östersjön kanske vore något för Befriarna?

Vänsterpartiet om läkemedel och ungdomar

Vänsterpartiet har lagt fram ett förslag om (bland annat) att förbjuda personer yngre än 18 år att köpa värktabletter, med motiveringen:

Missbruk av receptfria läkemedel är vanligt förekommande bland både ungdomar och äldre. Inte minst är det flickor och kvinnor som hamnar i sådant missbruk.
Redan 2004 genomförde Konsumentinstitutet läkemedel och hälsa (Kilen) en undersökning bland 4 500 svenska tonåringar som visar att missbruket är mycket vanligt förekommande. Efter denna undersökning har larmrapporterna duggat tätt och inte minst skolläkare och skolsköterskor har uttryckt sin oro. Kunskapen om problemen är utbredd.


Det hade varit intressant att läsa de larmrapporterna, men tyvärr ger Google dåligt med resultat åtminstone så gott jag förmår söka, så så särskilt tätt kan de ändå inte duggat. Gällande könsaspekten är det ju dock annars så att förslaget kommer drabba flickor och kvinnor hårdare då mensvärk är bevisat tydligt könssegregerat.

Vanliga receptfria värktabletter används också av ungdomar för att öka effekten av alkohol.

Det har dock Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning undersökt - siffror ur rapporten (pdf) omgjorda till klickbar diagramform:

Undersökningen har inte genomförts varje år, därav luckorna i diagrammet, och det bör även noteras att frågan formulerades om 1995 - från ”Har du någon gång använt läkemedel tillsammans med alkohol?” till ”Har du någon gång använt läkemedel tillsammans med alkohol i berusningssyfte?".

96 procent av pojkarna och 92 procent av flickorna i årskurs 9 - och 95 procent av pojkarna och 90 procent av flickorna i andra ring - hade 2007 alltså aldrig blandat läkemedel (notera att det innefattar betydligt mer än bara värktabletter) med alkohol i berusningssyfte, och enbart 1 procent av pojkarna och 2 procent av flickorna (i såväl årskurs 9 som andra ring) - har gjort det mer än en gång.

Värktabletter och alkohol är alltså ett ytterkantsproblem i minskande som dessutom gissningsvis skulle kunna i stort sett helt elimineras med en mer neutral drogundervisning då det helt enkelt inte har någon ruseffekt. De 6/7 procent av flickorna och 2/3 procent av pojkarna i årskurs 9/andra ring som provat 1-2 gånger hade helt enkelt kunnat besparas en intetsägande och skadlig upplevelse, utan att betraktas som så mindre vetande att de inte ens kan betros sköta om även sin mest basala hälsa.

(Via SvD:s ledarblogg)

fredag 26 september 2008

Russ Roberts om libertariansk paternalism

Mattias Svensson tipsade nyss om Econtalk, vilket förgyllt några dagar för mig, och i programmet med Richard Thaler, förespråkare av libertariansk paternalism (vilket samme Svensson på goda grunder sågat dubbelt - även Niclas Berggren och Dick Erixon har kritiserat fenomenet) briljerar värden Russ Roberts i vanlig ordning:

"... prophetizing the government to be nice is like prophetizing pigs to fly - it's just not in their choice set, it's not in their toolkit."

torsdag 25 september 2008

We're from the government and we're here to help

Från EurekAlert:

Stephen Saideman, Ph.D., and David Steinberg, M.A., compiled data for a large number of countries on their levels of ethnic conflict and the extent to which the government versus the free market controlled the economy.

Results show that ethnic conflicts rarely turn violent in free market economies. However, ethnic civil wars are a more frequent occurrence in countries where the state plays a large role in the economy.

The study also shows that economic policies that clearly redistribute income across different ethnic groups are most detrimental to ethnic group relations. Redistributive policies such as price controls, industry regulations, and restrictions on the flow of international investment are strongly associated with ethnic violence. This finding implies that ethnic violence may often be driven by concerns of economic insecurity.

"Our research contradicts the prevailing conventional wisdom that globalization and its associated reduction of government involvement in economies exacerbates ethnic conflict," the authors conclude. "The study challenges the claim of many ethnic activists who argue that greater government control over economic activity is likely to reduce ethnic strife."

Rapporten - Laissez Fear? Assessing the Impact of Government Involvement in the Economy on Ethnic Violence - finns att ladda ner i fulltext (pdf) här (jag har dock inte läst den än).

Nomofobi

BBC skriver om ett experiment där ungdomar lägger ifrån sig mobiltelefonen 'cold turkey' och bokför bekymren de upplever. Nomofobi - alltså rädslan att vara utan en mobiltelefon - har rapporterats vara ett växande bekymmer i England, och redan nu är över 13 miljoner personer (cirka 21 procent av befolkningen) drabbade.

Den intervjuade professorn i artikeln menar visserligen att det är extremt sällsynt med äkta fobi i sammanhanget, och att det istället bara handlar om gammal hederlig irritation över att inte kunna nyttja vad man så önskar.

Nå, någon måste ju tänka på barnen, så tvärt slut på mobiltelefon (och internet, av okänd anledning) under en vecka blev experimentet, som resulterade i att barnen hade bekymmer att passa tider då mobilen även används som klocka, men att de sedan lillgammalt knappt ens vill ha tillbaka mobilen.

Några förslag till ytterligare experiment: vigselringar, morgontidningar och kepsar - jag törs garantera att avvänjningen från någon av de företeelserna är åtminstone lika slitig som att vara utan mobiltelefon, trots att dessa har minimal samhällsfunktion jämfört med mobiltelefonen.

(Även Aftonbladet har skrivit om nomofobin.)

onsdag 24 september 2008

Ännu ett larm som inte var

I stort sett samtliga svenska medier publicerade TT:s artikel om att utskrivningen av sömnmedel och lugnande medel till barn och ungdomar ökat med 200 procent på fem år, och även bloggarna följde inslagen väg.

Nu rättar dock Sydsvenskan:

Istället är det ett specifikt läkemedel som står för ökningen. Melatonin. Det ges till en särskild grupp patienter: barn med neurologiska störningar, som Aspergers syndrom, autism, ADHD/DAMP samt ångestsyndrom som Tourettes.
/.../
När melatonin tas bort ur statistiken har försäljningen av sömnmedel till de riktigt små barnen i själva verket minskat jämfört med för fem år sedan. Totalt fick 37 barn i hela landet mellan 0 och 4 år sömnmedel i fjol. Bland övriga upp till 18 år ökade försäljningen med 65 procent.

SvD skriver om Sydsvenskans artikel, men länkar till en äldre artikel om barn (under 15 år) och sömnmedel, med följande stycke:

Förskrivningen av sömnmedel ökar procentuellt sett mest. Mängden sömnmedel till barn har växt med 37 procent sedan millennieskiftet: från 23,2 till 31,7 dygnsdoser per 1 000 invånare. Ett skäl kan vara att hyperaktiva barn med adhd får sömnmedel.

Det innebär alltså att snittbarnet sövdes cirka 46 minuter per år 2007 jämfört med cirka 33 minuter per år 2000 (räknat med att dygnsdos innebär 24 timmars sömn). Antaget att snittbarnet sover sju timmar per dygn så innebär det att 99,97 procent av deras årssömn 2007 var sömnmedelsfri.

Och dessutom - det bör finnas visst utrymme för att barn som skulle mått bra av sömnmedel tidigare inte fick något utskrivet. Att se sömnmedel till barn som något enbart negativt är i samma anda som den infantila debatten kring antidepressiva medel.

Ann Heberlein goes tjockisbashing

Jag har inte läst Ann Heberleins Det var inte mitt fel, men jag sympatiserar med bokens tes - nånannanismen är en samhällsfarsot. Det finns dock en annan sida av individuellt ansvar - tolerans för andras val.

Ann Heberlein verkar - sett till sin häpnadsväckande föraktsdrypande Expressen-artikel från i somras - dock inte ha minsta förståelse för denna senare del av ansvaret.

Redan första stycket i artikeln sätter tonen:

Olyckliga omständigheter gjorde att jag hamnade på ett av Silja Lines flytande nöjespalats härförleden. I fartygets väldiga mage samsas det bästa – eller sämsta – av det som eventuellt kan kallas civilisation.

Vad är då detta "bästa - eller sämsta - av det som eventuellt kan kallas civilisation"? Jo:

Här kan de flesta mänskliga behov, ja rentav begär, tillfredställas. Shopping, sprit, sex, sömn och abnorma mängder mat: alla de mänskliga behoven, de fundamentala liksom de konstruerade tillgodoses för den som inte är alltför kräsen.

Och sedan fortsätter det i samma anda:
- feta människor i illasittande kläder, människor som av allt att döma styrdes av sina allra lägsta begär
- de överviktiga är vandrande miljökatastrofer
- de mindre vackra som lägger sina slantar på tyska chips och storpack importerad pizza, som göder sina barn med sockrade frukostflingor och läsk, angår inte deras begär mig?

Det alldeles självklara svaret på Heberleins fråga är naturligtvis att nä, hon ska ge blanka fan i folks kroppsbyggnad, klädsmak, fritidsintressen och matpreferenser så länge de inte åsamkat henne någon direkt skada. Hon har naturligtvis all rätt att undvika umgänge med dem ifall hon så föredrar, men ska låta bli att agera smakpolis så länge de inte uttryckligen bett henne om det.

Att hon i uppföljningskommentaren menade att argumenten "inte [är] estetiska utan etiska" räddar henne naturligtvis inte det minsta - ekonomerna Steven Levitt (vilket jag skrev om då) och Jonas Vlachos skrev båda om att det inte bara är feta som intar kalorier, men Heberleins krönika saknar av någon anledning helt den aspekten.

TT om folkbildning

Från SvD:

Tack vara (sic) engagerade nördar finns instruktionsvideor om nästan allt på internet.

Pilates framför datorn, instruktioner om hur man gör hitlåtar med Basshunter eller tips om hur du förbereder besöket från svärmor. Självutnämnda lärare översvämmar sajter som Youtube och Videojug.

– Det finns hur mycket som helst. Mest är det hushållsgöromål som hur man lagar sin cykel. Eller så handlar det om självförbättring, träning eller hur man höjer sin lön, säger internetskribenten Nanok Bie.

Och sedan till nyhetsvinkeln:

Frågan är om gratiskurserna kan leda till studieförbundens död.

tisdag 23 september 2008

That which is not seen

Sanna Rayman:

Det enda tillväxttillvända argument jag kan tänka mig i sammanhanget ESF är väl möjligen det vanliga i samband med Reclaimfester: glasmästarna får mer jobb.
Det lär dock inte medföra att vi landar på plus.

Frédéric Bastiat:

It is not seen that if he had not had a window to replace, he would, perhaps, have replaced his old shoes, or added another book to his library. In short, he would have employed his six francs in some way, which this accident has prevented.

För säkerhets skull

I Umeå alkotestas ambulanspersonalen inför varje arbetspass. Sådan släpphänthet är naturligtvis intet för 2000-talets Sverige - i Jönköping ska det bli alkolås i ambulanserna.

Precis som i fallet med självmordshyllande sajter har jag inte hittat något enda exempel på en rattfull ambulansförare, men i artikeln om Umeå nämns att "för 25 år sedan var det en person som hade alkoholproblem".

Och vad är väl 30 sekunders fördröjning per utryckning jämfört med exempelvis fördelarna som avdelningschefen i Umeå nämner:

Med tanke på hur vanligt det är med alkoholproblem så kommer det dyka upp här också. Fördelen är att jag då kan komma åt det på ett tidigt stadium och personen kan få hjälp. Tidigare har det ju inte funnits något annat sätt att upptäcka det än att någon luktar sprit på jobbet.

Och ändå inne på ambulansområdet så snubblade jag över ett stycke av fantastiske Cecil Adams:

That raises a key question. Do sirens do what they’re supposed to do, namely get nonemergency traffic out of the way without getting people hurt or killed in the process? A lot of experts think they don’t. Some claim lights and sirens actually cause more accidents.

Rent överslagsmässigt känns det som att sirener definitivt sparar liv, men jag uppskattar ansatsen och hoppas att Freakonomics-gänget tar sig an frågeställningen.

(Via subjektiv.se)

måndag 22 september 2008

Hälsolarm - fem program om att sila mygg och svälja kameler

SR följer upp sin miljölarmsserie med Hälsolarm - fem program om att sila mygg och svälja kameler.

Det första avsnittet - om MRSA (vilket jag skrev om så sent som igår) och fågelinfluensahysterin - var godkänt, men jag har högre förhoppningar på nästa program: Äta bör man, därför dör man?

Public service, på riktigt.

söndag 21 september 2008

Nya barnadödlighetssiffror från Unicef

Precis som förra året så pekar Unicefs siffror åt rätt håll, och precis som förra året resulterar det inte ens i notiser i svensk media - från Unicefs nyheter:

Barnadödligheten fortsätter att minska. Men fortfarande är det 9,2 miljoner barn om året som dör innan de hinner fylla fem år. Den senaste siffran för barnadödligheten i världen, som baseras på år 2007, visar att 68 barn av 1000 (som fötts levande) dör före sin femte födelsedag. Detta kan jämföras med 1990, då 93 barn av 1000 dog.

Förra året var första gången i modern tid som färre än tio miljoner barn världen över dog före fem års ålder, och på bara ett år har alltså den siffran minskat med ytterligare ungefär 500 000 barn samtidigt som världen blivit cirka 80 miljoner invånare fler.

Unicef skriver vidare:

Många av dödsfallen bland barn skulle lätt kunna förhindras genom enkla insatser som vaccinationer, tillskott av vitamin A och myggnät som är impregnerade med insektsmedel som skydd mot malaria.

Lätt är ju en oerhört relativ term, men det är uppenbart att prioriteringarna kring världsbekymren i nuläget är skeva - precis som Bjørn Lomborg upprepade gånger sagt, exempelvis i sitt framträdande hos Ted.

Cannabisextrakt mot sjukhussjukan

Ny Teknik skriver om nya forskningsrön där extrakt från cannabis visat sig vara effektivt mot MRSA (resistenta bakterier som orsakar vad som ibland missvisande kallas sjukhussjukan).

Ur artikelkommentarerna:

Tur att undersökningarna var gjorda i Italien och Storbritanien, då kan vi lugnt fortsätta att hävda att cannabis är ett dödsknark helt utan medicinska egenskaper. I alla fall i Sverige...

Sola säkert? Är du alldeles tossig?

Physorg skriver om nya forskarrön kring solariesolandet:

The authors of the three review papers – leading researchers in the fields of cell biology, dermatology and epidemiology – have examined the effects on skin of UV radiation, including that from indoor tanning beds. As well as highlighting the need for greater research into this area, they have called for the use of such beds by under-18s to be banned, along with any publicity that claims that tanning beds are safe.

och:

The authors conclude: "UVR [ultraviolet radiation] exposure represents one of the most avoidable causes of cancer risk and mortality in man. Whereas genetic and other factors undoubtedly contribute importantly to skin cancer risk, the role of UV is incontrovertible, and efforts to confuse the public, particularly for purposes of economic gain by the indoor tanning industry, should be vigorously combated for the public health."

Sammanfattningsvis: Mer pengar till forskningen, reglera och censurera för barnens skull och motarbeta nasarna.

Deltagarekonomi

Andreas Bryhn på Vänsterekonomi skriver inom parentes att han dras åt deltagarekonomi, vilket även Arbetaren skriver om:

I en deltagarekonomi ägs produktionsmedlen gemensamt och arbetet organiseras av arbetarna själva. All produktion, konsumtion och administration regleras genom ett vittförgrenat system av olika råd och federationer. Alla medborgare har möjlighet att påverka de beslut som de påverkas av. Därför styrs produktionen och konsumtionen inte av skapade eller uppkomna behov, utan bestäms i samråd mellan tillverkare och köpare. Det ger producenterna och konsumenterna möjlighet att ta hänsyn till konsekvenserna av produktionen, exempelvis luftföroreningar från ett stålverk, och i ljuset av dessa tillsammans sätta pris på de varor som till slut lämnar fabriken i fråga.

Att avskaffa klassamhället är en annan av huvudpunkterna i det deltagarekonomiska programmet. Lösningen är arbetskomplex: autonoma arbetsplatser med roterande arbetsscheman. Ingen ska behöva slita med själlösa eller farliga jobb hela dagarna; så varje arbetare ges möjlighet att variera sina arbetsuppgifter.

Någon som tycker att det känns en smula byråkratiskt tungrott? Så även Arbetaren - nästa stycke i artikeln:

Till exempel: måndagen nere på fabriksgolvet, tisdagen i en planeringsgrupp, tillbaka till fabriksgolvet på onsdag och resten av veckan i arbetsgrupper som planerar eventuella produktionsökningar, eller kanske i lunchrestaurangen bredvid fabriken.

Även i det utopiska exemplet verkar alltså runt hälften av arbetstiden gå till planeringsgrupper.

Reinfeldt om boxning

DN skriver (finns inte på nätet) om att Fredrik Reinfeldt besökt Malmö boxningsklubb och fått bra betyg av Dallas för sitt säckboxande.

Reinfeldt nämner även att han anser att proffsboxning bör tillåtas, vilket naturligtvis är positivt, men sedan lägger han till:

- Det är bättre med disciplinerat våld i boxningsringen än okontrollerat våld på gator och torg, sade [Reinfeldt].

Jag förstår naturligtvis varför han tycker att ett sådant uttalande känns lämpligt, och jag förstår också att han menar väl, men boxning är en idrott bland andra idrotter och har därför ingen koppling till gatuvåld.

Ett slag i boxningsringen är idrott, ett slag på gatan misshandel på samma sätt som en tackling är idrott i hockeyrinken men misshandel på gatan. Svårare än så är det inte.

(Via Mattias Svensson)

Uppdrag Granskning om självmord

Ett av Uppdrag Gransknings senaste program handlade om självmord och internet.

Och självmord är som de säger den vanligaste dödsorsaken för unga, så ämnet förtjänar självfallet att dryftas, men hur man ska se på det är i mitt tycke öppet för debatt - självmorden bland unga har snarare minskat under årens lopp, och det måste ju alltid finnas någon kategori där flest dör. Unga dör alltså inte i dagens samhälle ifall de inte så önskar (sedan kan man ju naturligtvis alltid diskutera i vilket mentalt skick självmördarna är); i mitt tycke hade det exempelvis varit mer oroväckande ifall undernäring eller mord varit de vanligaste dödsorsakerna - från Nasps (Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa) senaste rapport (pdf):Den största delen av Uppdrag Gransknings program gällde Bijan, som 23 år gammal tog livet av sig med en "cocktail" som han fått receptet till från någon som kallade sig Makarow. Inget nämndes uttryckligen, men antydningarna till att Makarow skulle betraktas som mördare var åtskilliga, och reporterns ansiktsuttryck vid intervjun visade med all önskvärd tydlighet hur neutralt hon tog sig an ämnet: Men gällande Bijan så hade han - vilket de även nämnde i programmet - sökt psykiatrisk hjälp men nekats den och hans omgivning sade att de hade upplevt det som att hans tumör i benet förflyttats till själen efter operationen. Att i ett sådant sammanhang sedan lägga all skuld på den som hjälpt honom välja en skonsam och säker metod att avsluta sitt liv efter att han redan beslutat göra så (de säger uttryckligen i programmet att Bijan började planera sitt självmord redan innan han kom i kontakt med Makarow) är helt enkelt oerhört oförstående och väldigt naivt.

Dessutom, sett till gmail-fönstret de hade uppe i programmet så verkade det som att Makarow och Bijan skickat åtminstone något hundratal meddelanden till varandra, och även om jag naturligtvis inte kan mer än gissa så antar jag att Bijan i Makarow hittade någon som förstod hans problem (en återkommande kommentar från reportern är att hon inte förstår någonting) och som han kunde bolla känslor med, vilket troligtvis höll Bijan vid liv åtminstone någon vecka extra. Därefter fick han receptet till något som med god sannolikhet inte skulle medföra vad Bijan fruktade mest - att "vakna upp som en grönsak".

Makarows roll skulle alltså lika gärna kunna sammanfattas i att Bijan hölls vid liv någon vecka extra och sedan dog en säker och gissningsvis relativt smärtfri död som ett vackert lik - utan att släpa med sig någon ytterligare person, som exempelvis ifall han istället valt att hoppa framför ett tåg eller köra in i en mötande lastbil. Att föräldrarna sedan letar en syndabock är högst naturligt, men att fokusera så mycket på deras syn på saken och dessutom lägga ord i deras mun är enbart sensationsjournalistik.

För övrigt är ord som självmordsfrämjande och "pro suicide" uppenbart valda i sensationssyfte och i fullt medvetande att programmets målgrupp inte kommer idka minsta källkritik och dessutom fylla i det som bara antyddes i programmet. Det finns naturligtvis sajter/forum/chattar där självmord och självmordsmetoder diskuteras, men ska sådant kallas självmordsfrämjande så är narkotikaupplysningen drogfrämjande. Jag har letat efter bästa förmåga efter sajter som skulle kunna sägas förespråka/hylla självmord, alldeles utan att hitta något. De forum jag hittat som behandlar självmord handlar i stort sett enbart om att någon startar en tråd där han/hon beskriver hur dåligt han/hon mår och varför, för att sedan få tips från andra som gått igenom liknande situationer och som kommer med tips hur trådstartaren ska göra för att må bättre. Och Makarow då, framställd som närmast ett rovjagande monster i Uppdrag Granskning - vad har han då diskuterat, exempelvis när någon undrade hur hon skulle hantera skammen över ekonomiska bekymmer? Jo:

Jag är ingen specialist på dessa frågor men jag tror du kan vända dig till socialförvaltningen i din kommun. Gör det på måndag morgon. Men ta också upp det med din terapeut. Skäms inte! Absolut inte!

Skulle sidor där självmord debatteras förbjudas (vilket programmet indirekt lobbade för) skulle det enbart innebära att deprimerade personer hindras att komma i kontakt med dem som på riktigt förstår vad de går igenom. När det sedan leder till ökad självmordsfrekvens så kommer naturligtvis ytterligare inskränkningar krävas. Det är videovåldsdebatten igen, fast så mycket mer tragisk, och förbudskamraten Storbritannien för självfallet samma debatt, så det skulle förvåna mig om det dröjer innan frågan hamnar på EU-nivå.

måndag 8 september 2008

Substitut eller katalysator?

Ur Expressens intervju med Viggo Kristensen, dömd för bland mord på två barn:

Han medicinerades kraftigt under förhandlingarna, men har i dag helt slutat med psykofarmaka.
- När jag blir orolig sätter jag mig och binder flugor eller framför datorn. Eller så bakar jag, säger Viggo Kristensen.

Den dagen han utför nya brott kommer det dock användas annan retorik kring datoranvändandet - exempelvis:

Anders Eklund var mycket aktiv på internet.
I förhör framkommer det att han ofta besökte nätsidorna Kamrat.com och Lunarstorm.
Anders Eklund själv berättar om sidorna han brukade besöka:
- Blocket, kollar på lastbilar. Kamrat, Snyggast.se, jag är ute och tittar lite överallt.

söndag 7 september 2008

Milwaukee, med stilpoliser som säger nej

Peter Tubic, en lätt förståndshandikappad och sjukpensionerad 62-åring från Milwaukee, skötte ensam om sin senildemente far och cancersjuka mor och deras hushåll.

Då det upptog stora delar av hans resurser och ork eftersatte han reparationer på bilen, och fick därför körförbud på sin bil (skyltarna bortplockade), då han inte fått utsläppsnivån kontrollerad. Han körde dock inte bilen, utan lät den stå på garageuppfarten.

Kommunens inblandning i detta blev byråkratinaturligtvis att bötfälla Tubic för att ha bilvrak på gården - 50 dollar till att börja med, och med ytterligare besök och påslag hann det upp till 2600 dollar på fyra år. Då Tubic varit ur balans efter faderns död med mera missade han påminnelserna, och eftersom skulderna förfallit förlorar han nu därför sitt hus värt 245 000 dollar.

Så, Anders Westgårdh - du behöver inte drömma om någon extreme makeover, det är bara att flytta till Milwaukee.

Tanorexia

Från EurekAlert:

Heckman adds: "We were surprised to find that 27 percent of those we surveyed were classified as tanning dependent. The finding that almost 40 percent of those surveyed had used tanning booths and that the mean age when tanning booths were first used was 17 is also alarming."
/.../
Finally, the researchers say that those addicted to tanning were more likely to be thin and smoke cigarettes than others, suggesting meaningful avenues for further research into possible links among risky behaviors.

"Our ultimate goal is to find out more about the motivations for tanning so that we can develop interventions that would reduce tanning and hopefully skin cancer," Heckman concludes.

Ja, solariemissbrukarna var tydligen överrepresenterade i missbruk även av mat och cigarretter, men kan man bara stoppa solariebruket så blir det säkert goda, fromma skattebetalare även av dem.

De unga och statstelevisionen

TV-avgiften är en av de vanligaste orsakerna till att 18-25-åringar får skuld hos kronofogden, vilket inte är särskilt märkligt med tanke på att de är den kategori som tittar allra minst på SVT.

Enligt statistik som Martin Jönsson citerat så såg 15-24-åringar på SVT i snitt 8 minuter per dag under 2008 års sex första månader. De 2032 kronor de betalar i årsavgift för SVT innebär alltså att de betalar cirka 86 kronor per tittad timme - betydligt dyrare än bio. Och det trots att de redan tvingats betala för det, vilket annars kan tänkas innebära ökat nyttjande.

[Uppdatering: Slarv med siffrorna från min sida. Simon har räknat bättre i kommentarsfältet:

Enligt mina beräkningar fick 15-24-åringen betala 26 kronor i timmen för sitt tittande på SVT1 och SVT2 år 2007. Där ingår inte webbtittande via SVT Play, radiolyssnande på Sveriges Radio eller tittande på SVT24, SVTB och Kunskapskanalen, vilket sammanlagt drar ner timkostnaden ytterligare.]

Regn och paternalismen

Tycker du att det känns vettigt att samla upp regn för att underlätta i torkan och använda i biltvätt?

Inte då - barnen drunknar - "rainwater tanks pose a serious drowning risk for toddlers, with at least three fatalities being recorded in recent years" - och det är reglerat:

(Direktlänk)

lördag 6 september 2008

In Soviet Russia, picture takes YOU!!


Fler bilder här.

Och lite antikampsportsretorik

Expressen nämner kampsport fyra gånger och boxning tre gånger samt illustrerar med en boxningsbild i en 167 ord lång artikel om ett mutbrott. Ur artikeln:

SSG-officeren tävlade under 80-talet som boxare. Han och Mustchefen John Daniels delar intresset för en mycket tuff variant av kampsport där bland annat strypgrepp ingår.

De åsyftar naturligtvis MMA, men även sporter som är alldeles för etablerade för att användas så skuldbeläggande - exempelvis judo (den mjuka vägen) och jujutsu (den mjuka tekniken) - innehåller strypgrepp.

Och ur faktarutan:

Expressen berättar också att Rikskriminalpolisen varnat försvarsmakten för att John Daniels rör sig i kampsportkretsar där många kriminella rör sig.

Ur Arbetaren:

Under torsdagen fick blockaden mot restaurang Josefina på Djurgården besök av en grupp unga män iklädda kampsortsjackor märkta ”Superior Fighting”.
– De provocerade, knuffades och kom med hotelser av typen ”passa dig om vi ses senare i kväll”, säger Anders Knutsson, journalist från tidningen Syndikalisten.

Sedan korsade kampsportarna blockadlinjen – för att knäppa på sig ordningsvaktsbrickor och förena sig med Josefinas tjugo man starka vaktstyrka.

En ordningsvakt ska fungera som en slags ”ställföreträdande polis”. Finns det poliser på plats står ordningsvakterna under deras befäl. Deras klädsel är också reglerad – de får bland annat inte bära några reklammärken, för kampsportsklubbar eller annat.

Kampsport är helt enkelt en idrottsgren precis som bollsport eller friidrott, men det är uppenbart att artiklarna inte skulle formulerats som ovan ifall de inblandade intresserat sig för något som artikelförfattarna sympatiserat med. För den stora massan dog kampsportens Bruce Lee-/Mr Miyagi-/shaolinmystik när MMA etablerades, men i gammelmedia frodas den.

(Några tidigare inlägg: 1, 2, 3, 4)

torsdag 4 september 2008

Sympatisk punk, Mattias Svensson edition

Mattias Svensson (och Johan Norberg och Johan Ingerö) citerar fantastiske John Lydon, vilket naturligtvis gör undertecknad själaglad.

Och eftersom punkens grundläggande idé är friheten så delar naturligtvis punken och Mattias Svensson ofta idéer, vilket syns i bland annat Svenssons Frihetssvensktopp, där Ebba Grön, Asta Kask och KSMB ingår. (Sedan har jag alltid klassat Bengt Sändh som punk, och om inte annat har ju Johan Johansson gjort en cover på Det angår dig inte.)

Vidare sjunger exempelvis Asta Kask om friheten som centralt mål, Radioaktiva Räker om drömmen att "världen ses ur ett frihetsobjektiv" och DLK om att ta vara på livet istället för att drömma om evigt liv.

Ytterligare diskussioner:
LTO: Svensson, Rolands Gosskör, Usch
Dans: Svensson, KSMB, Total Egon
Hat: Svensson, De Lyckliga Kompisarna
Röstande: Svensson, Asta Kask, Distorted Truth, DamnedStatsfinansierad kultur: Svensson, Attack
Socialliberalism: Svensson, Attack

Exemplen är otaliga, och det är för mig helt enkelt oförståeligt att så många punkare argumenterar för vänsterkonservatism.

Cykelhjälmtvångsdebatten är avslutad

I god Al Gore-anda förklarar Treehugger debatten kring hjälmlagar avslutad, och hänvisar till en studie (som tyvärr inte verkar finnas kostnadsfri i fulltext) som kommit fram till:

There were 362 bicycle-related deaths in the 12-year period (1–15 years: 107 deaths; ≥16 years: 255 deaths). For bicyclists 1 to 15 years of age, the average number of deaths per year decreased 52%, the mortality rate per 100000 person-years decreased 55%, and the time series analysis demonstrated a significant reduction in deaths after legislation.

Jag begriper dock inte varför de är så modesta i sin retorik - faktum är att Ontarios hjälmlag varit så framgångsrik att även Sverige ryckts med - Vägverkets och SCB:s statistik sammanställd:
Tyvärr finns inte cykelstatistiken nedbruten i ålderskategorier (åtminstone inte så jag hittade det), men risken att dö i en cykelolycka var 2007 i stort sett en femtedel av vad den var 1970. Gällande perioden som Ontariostudien kontrollerat - 1983-1995 jämfört med 1996-2007 så har antalet döda cyklister per capita och år minskat med ungefär 48 procent.

onsdag 3 september 2008

Men alla andra då, Terri?

Terri Eriksson i Aftonbladet:

Ungefär vid Jessica Alba kände jag att gränsen blivit nådd. Det är dags att slå vakt om rätten att vara fet, tråkig och ful som nybliven mamma. Säg efter mig:

– Nej, jag har inga rutor på magen. Det är för att jag har fött barn. Det tog nio månader att få den här kroppen, så det får ta minst nio månader att bli av med den.

– Ja, jag ligger bara hemma i soffan och ammar utan att tänka på karriären. Det är för att min bebis är liten.

– Nej, jag har inte spanat in de senaste minikjolarna. Jag gillar min mysdress med häng. Den matchar vår mjölkfläckiga soffa väldigt bra.

Visst känns det bättre nu?

Jag håller naturligtvis med henne om ovanstående, men varför begränsa det till en så liten grupp? Säg efter mig:

- Nej, jag har inga rutor på magen. Jag tycker inte att det är värt besväret.

- Ja, jag ligger hemma i soffan istället för att arbeta på karriären. Jag mår bättre så.

- Nej, jag har inte spanat in det senaste modet. Jag har andra intressen.

Livet är helt enkelt till för att levas - ger du dig själv ångest i onödan så sluta med det, och tillhör du den grupp som framkallar ångest hos andra så sluta med det.

Bengt Sändh & Finn Zetterholm - Det angår dig inte:

(Direktlänk)

Kampsport förbrödrar


(Direktlänk)

tisdag 2 september 2008

Levitt om flytvästbesparingarna

Naturligtvis fann även Steven Levitt intresse i att Jazz plockat bort flytvästarna för att spara bränsle, och även han tycks anse att beslutet var korrekt - från Freakonomics-bloggen:

Using a fuel cost per pound to fly 1,000 miles of 3 cents, based on this online exchange, and then removing the life vests saves the airline 3 cents per seat per flight — not exactly big money.

I’d take the 3 cents. I value my life very highly, but I think that the chance the life vest will save me is vanishingly small.

Gissa siffran

Från ScienceDaily:

Ulm Research on Metabolism, Exercise and Lifestyle in children (URMEL-ICE) is a one-year school-based programme for the prevention of obesity and cardiovascular risk factors in primary schools. The programme has been established by an interdisciplinary working group at the Ulm University also involving school teachers. The programme focuses on a reduction of TV-time, intensive motivation of physical activity and reduction of energy rich drinks as an integral part of daily education over a period of one school year. The programme has been most effectively applied and shows beneficial effects on the reduction of body fat mass. Children in the intervention group showed a mean relative reduction of body fat mass by [siffra] after the one year programme.

Någon gissning alltså på vad ett år av effectively applied ämnesöverskridande med intense motivation och åttabokstavigt akronymnamn kan ha resulterat i?

260 gram.

måndag 1 september 2008

UNF(r)

(Via På svenska)

Gissa rekommendationerna

Från Vetenskapsradion:

Om gravida kvinnor utsätts för extrem psykisk stress kan det öka risken för att deras barn senare i livet drabbas av schizofreni.

Från BBC:

Pregnant women have been told that using perfumes or scented creams may increase the risk of unborn boys developing infertility in later life.

Båda sambanden är en smula skakiga:

De studier som gjorts hittills är relativt små och därför lite osäkra var för sig men trenden är ändå intressant enligt Christina Dalman.

och:

But they stressed there was not yet conclusive proof this was the case.

Och sedan till rekommendationerna:

– Det är inte så att alla människor ska vara livrädda för att stressa omkring till affären och jobbet, det är inte sådan stress det handlar om. Den här forskningen är gjord på mycket, mycket allvarlig stress, säger Christina Dalman.

och:

"We would recommend you avoid exposure to chemicals that are present in cosmetics, anything that you put on your body that might then get through your body into your developing baby."

Parfym ska alltså undvikas, men att stressa - exempelvis över att det inte tycks finnas någon gräns för vad det rekommenderas att man ska undvika - hålls tills vidare för ofarligt.