söndag 7 september 2008

De unga och statstelevisionen

TV-avgiften är en av de vanligaste orsakerna till att 18-25-åringar får skuld hos kronofogden, vilket inte är särskilt märkligt med tanke på att de är den kategori som tittar allra minst på SVT.

Enligt statistik som Martin Jönsson citerat så såg 15-24-åringar på SVT i snitt 8 minuter per dag under 2008 års sex första månader. De 2032 kronor de betalar i årsavgift för SVT innebär alltså att de betalar cirka 86 kronor per tittad timme - betydligt dyrare än bio. Och det trots att de redan tvingats betala för det, vilket annars kan tänkas innebära ökat nyttjande.

[Uppdatering: Slarv med siffrorna från min sida. Simon har räknat bättre i kommentarsfältet:

Enligt mina beräkningar fick 15-24-åringen betala 26 kronor i timmen för sitt tittande på SVT1 och SVT2 år 2007. Där ingår inte webbtittande via SVT Play, radiolyssnande på Sveriges Radio eller tittande på SVT24, SVTB och Kunskapskanalen, vilket sammanlagt drar ner timkostnaden ytterligare.]

2 kommentarer:

Simon sa...

Dina siffror är kraftigt överdrivna. Siffran åtta minuter gäller bara tittningen på SVT1, och inkluderar inte tittande på SVT2, SVT Play, SVT:s extrakanaler och inte heller lyssnande på Sveriges Radio.

Du kan läsa mer statistik här: http://www.mms.se/arsrapp/%C5rsrapport%202007.pdf

Enligt mina beräkningar fick 15-24-åringen betala 26 kronor i timmen för sitt tittande på SVT1 och SVT2 år 2007. Där ingår inte webbtittande via SVT Play, radiolyssnande på Sveriges Radio eller tittande på SVT24, SVTB och Kunskapskanalen, vilket sammanlagt drar ner timkostnaden ytterligare.

Alltid varför sa...

Simon: Ah, sant. Slarvigt av mig. Tack för påpekandet.