tisdag 26 augusti 2008

Flygbolag slopar flytvästar för att spara bränsle

The Star skriver om att flygbolaget Jazz (en del av Air Canada) slopar flytvästar för att spara pengar och bränsle (istället ska stolsdynan funka som flytanordning). Rent spontant känns det som ett drag av ett bolag i kris, men jag uppskattar definitivt grundtanken - inget är heligt och allt ska värderas.

Och enligt Wikipedia så hör det milt uttryckt inte direkt till vanligheterna att ens mindre plan landar på vatten, och det finns även en not om att flytvästar varit delaktiga i dödsfall: "Some passengers were killed on impact or trapped in the cabin when they inflated their life vests before exiting", så jag antar att flygbolaget gjort ett korrekt och modigt avvägande.

Inom samma ämne har Steven Levitt kommit fram till att barnstolar inte hjälper mer än vanliga säkerhetsbälten, Milton Friedman problematiserar kring att Ford valt att inte bygga in en extra säkerhetsanordning och Freakonomics-bloggen citerar en rapport som kommit fram till att säkerhetsdörrar men inte flygvakter är kostnadseffektivt.

George Carlin om flygsäkerhet:

(Direktlänk)

Inga kommentarer: