lördag 6 september 2008

Och lite antikampsportsretorik

Expressen nämner kampsport fyra gånger och boxning tre gånger samt illustrerar med en boxningsbild i en 167 ord lång artikel om ett mutbrott. Ur artikeln:

SSG-officeren tävlade under 80-talet som boxare. Han och Mustchefen John Daniels delar intresset för en mycket tuff variant av kampsport där bland annat strypgrepp ingår.

De åsyftar naturligtvis MMA, men även sporter som är alldeles för etablerade för att användas så skuldbeläggande - exempelvis judo (den mjuka vägen) och jujutsu (den mjuka tekniken) - innehåller strypgrepp.

Och ur faktarutan:

Expressen berättar också att Rikskriminalpolisen varnat försvarsmakten för att John Daniels rör sig i kampsportkretsar där många kriminella rör sig.

Ur Arbetaren:

Under torsdagen fick blockaden mot restaurang Josefina på Djurgården besök av en grupp unga män iklädda kampsortsjackor märkta ”Superior Fighting”.
– De provocerade, knuffades och kom med hotelser av typen ”passa dig om vi ses senare i kväll”, säger Anders Knutsson, journalist från tidningen Syndikalisten.

Sedan korsade kampsportarna blockadlinjen – för att knäppa på sig ordningsvaktsbrickor och förena sig med Josefinas tjugo man starka vaktstyrka.

En ordningsvakt ska fungera som en slags ”ställföreträdande polis”. Finns det poliser på plats står ordningsvakterna under deras befäl. Deras klädsel är också reglerad – de får bland annat inte bära några reklammärken, för kampsportsklubbar eller annat.

Kampsport är helt enkelt en idrottsgren precis som bollsport eller friidrott, men det är uppenbart att artiklarna inte skulle formulerats som ovan ifall de inblandade intresserat sig för något som artikelförfattarna sympatiserat med. För den stora massan dog kampsportens Bruce Lee-/Mr Miyagi-/shaolinmystik när MMA etablerades, men i gammelmedia frodas den.

(Några tidigare inlägg: 1, 2, 3, 4)

Inga kommentarer: