torsdag 25 september 2008

Nomofobi

BBC skriver om ett experiment där ungdomar lägger ifrån sig mobiltelefonen 'cold turkey' och bokför bekymren de upplever. Nomofobi - alltså rädslan att vara utan en mobiltelefon - har rapporterats vara ett växande bekymmer i England, och redan nu är över 13 miljoner personer (cirka 21 procent av befolkningen) drabbade.

Den intervjuade professorn i artikeln menar visserligen att det är extremt sällsynt med äkta fobi i sammanhanget, och att det istället bara handlar om gammal hederlig irritation över att inte kunna nyttja vad man så önskar.

Nå, någon måste ju tänka på barnen, så tvärt slut på mobiltelefon (och internet, av okänd anledning) under en vecka blev experimentet, som resulterade i att barnen hade bekymmer att passa tider då mobilen även används som klocka, men att de sedan lillgammalt knappt ens vill ha tillbaka mobilen.

Några förslag till ytterligare experiment: vigselringar, morgontidningar och kepsar - jag törs garantera att avvänjningen från någon av de företeelserna är åtminstone lika slitig som att vara utan mobiltelefon, trots att dessa har minimal samhällsfunktion jämfört med mobiltelefonen.

(Även Aftonbladet har skrivit om nomofobin.)

Inga kommentarer: