torsdag 31 maj 2007

Kennerfalk ber om ursäkt

Kennerfalk plockade bort inlägget (skärmdump här) jag nämnde tidigare och ber om ursäkt för det "tendiösa" inlägget.

Även andra vällästa bloggare - som Johan Norberg och Neo - har uppmärksammat klavertrampet, och den tillika välläste socialdemokratiske bloggaren Jonas Morian kallar inlägget för "osakligt, osmakligt och riktigt obehagligt".

Kennerfalk borde naturligtvis säga upp sina uppdrag, och gör han inte det borde han få sina uppdrag uppsagda omgående; gissningsvis väntar de dock med sådant tills det här når de etablerade medierna.

Så bästa tidningsdrakar: ägna åtminstone någon halvsida åt detta.

onsdag 30 maj 2007

Poesi, skvallerpress stylee

Poesi dör oftast när den översätts, men Johan Janrell ställer sig över sådant i sitt litterära mästerverk.

Ökänd vagina är två var för sig fantastiska ord som sammansmälter och samarbetar och når oanade höjder. Dessutom svänger infamous vagina och schändliche Scheide lika mycket.

Kan jag ratta webblexikonen rätt så blir det vagin infâme (noterbart att vagina tydligen är maskulinum på franska), vagina infame och noto per la sua organo femminile på de romanska språken.

Och med reservation för det mesta blir det бесчестный влагалище på ryska, kunniaton emätin på finska och kaunpilns maksts på lettiska. Sväng, sväng, sväng.

Ökänd vagina, den slutliga poesin.

Talande citat av fackombudsman

Citat av Ewa Silfverberg Liljeros, första ombudsman i Hotell och restaurangs avdelning Öst i DN:

- Kostar lunchen mindre än 68 kronor har man skäl att vara misstänksam [att restaurangen inte har kollektivavtal].

Fackförenings hatande rabbulist i kapitalets knä

Peter Kennerfalk, känd från Byggnads makalöst osmakliga utländska-byggarbetare-är-horor-reklam har troligtvis en av Sveriges mest besökta bloggar idag, då bland andra HAX, Dyslesbisk och Kulturrevolution länkar till hans blogginlägg om "fackförenings hataren med polskt påbrå som sitter i kapitalets knä och påstår sig vara samhällsdebattör", "samhällslögnare[n]" och "rabbulist[en]"; gissningsvis är det Zarembas senaste artikel han reagerar på [uppdatering: nu länkar även bland andra Bloggen Bent och Fridholm till hans inlägg, ska bli intressant att se om Kennerfalk författar något svarsinlägg].

Likheterna mellan Kennerfalks debattstil och långt mer öppet främlingsfientliga genom historien går inte att ta miste på (de som tvivlar på socialdemokraternas likhet med sverigedemokraterna borde få en ögonöppnare), men användandet av "polack" som skällsord kan jag inte minnas att jag sett sedan Linje Lusta.

Ironin i att Kennerfalk återkommer till Zarembas påstådda pengahunger är också spektakulär i det att Kennerfalks arbete för att hindra utländska arbetare från att komma in i landet naturligtvis är direkt kopplad till rädslan att luftslottslönerna i hans kartellbransch omgående kommer krascha när marknaden börjar fungera.

Det ska bli intressant att se vilka socialdemokrater som kommer kräva en ursäkt/avgång av Kennerfalk för det här och även hur många som det mer och mer börjar gå upp ett ljus för att det är ren främlingsfientlighet att hindra folk från att komma till Sverige och att protektionismen hör till gårdagens filosofier.

Homosexualitet är synd

Prisa att teknikutvecklingen medfört att videoteknik och oändliga distributionsmöjligheter nått massorna - tidigare hade den här filmen troligtvis aldrig producerats och än mindre nått mer än en ytterst lokal publik.

(Via Antigayretorik)

tisdag 29 maj 2007

LO sponsrade S med runt 900 miljoner

SvD och DN skriver att sammanlagt 17 000 anonyma privatpersoner skänkt sammanlagt 30 miljoner kronor till moderaterna (motsvarande ungefär 1750 kronor per person). 30 miljoner är sannerligen en hel del pengar, men droppar i havet jämfört med LO:s stöd till socialdemokraterna.

LO:s kampanj kostade alltså runt 100 kronor per svensk, för övrigt ungefär tio gånger så mycket som kostnaden per amerikan för Bushs 2004-kampanj.

Ett filmprojekt med enbart goda utsikter

Ibland verkar det mest som att det blir slump att något blir bra - fantastiske Roger Cormans Rock'n'Roll High School är en klassiker, men enligt extramaterialet hade Corman ursprungligen tänkt att den skulle handla om disko, och jag har spontant väldigt svårt att tänka mig att det blivit lika lyckat.

I andra fållan är sådant som bara inte kan misslyckas - exempelvis Terminator 2. Och i denna andra fålla så hamnar stensäkert Gauhkar Rakhmetalieva. SvD skriver att hon planerar att göra en film om Kazakhstan - det blir alltså en patriotisk skönhetsdrottning som gör propagandafilm som svar på en humorfilm; jag blir alldeles tårögd av möjligheterna.

Den kazakhstanska regeringen ligger dock steget före henne, och har dängt iväg 5o miljoner dollar på bjässefilmen Nomad (Imdb) för att styra upp sitt rykte. Oavsett hur bra de lyckas göra Nomad (den verkar dock duktigt lökig) så är det alldeles säkert noll och intet mot vad Gaukhar kunnat åstadkomma med en sådan budget. You go, Gaukhar!

Rock'n'Roll High School:

Joe Rogan debatterar MMA och boxning

Rogan har en del öppna dörrar att slå in, men så länge han gör det med den äran, som i den här videon, så gör han gott trots att han känns något överspänd. Mer Rogan och mindre Dana White i intervjuerna, om jag finge välja.

(Hittat på MMAbloggen.)

Vad har Bush under kavajen egentligen?

Ja, frågan dryftas sannerligen: http://www.bushwired.blogspot.com/

Och lite mer Bush:

måndag 28 maj 2007

Så enkelt går man ur kyrkan

SvD rapporterar att 75 procent av befolkningen men bara 64 procent av riksdagsledamöterna är med i kyrkan. Nyhetsvärdet i att runt 39 ledamoter färre är med nu jämfört med om Riksdagen följt landssnittet kan sannerligen ifrågasättas, men jag blir snarare förvånad att så många är med - antalet troende brukar vanligtvis sägas vara runt 15 procent.

Nåväl, Svenska Kyrkan har tappat runt 100 000 medlemmar per år de senaste åren, så det känns inte direkt som att TT-artikeln föder något politikerförakt trots att Svenska kyrkan är en koloss med runt 25 000 anställda och tillgångar värda runt 40 miljarder kronor.

Jag ser dock att folk i allmänhet verkar tro att det är krångligare än det i själva verket är att gå ur kyrkan - allt man behöver göra är att skriva ett brev med personnummer, namn och adress, att man begär utträde ur Svenska kyrkan och en underskrift. Skicka sedan brevet till pastorsexpeditionen i närmaste församling.

Någon särskild blankett behövs alltså inte, men skulle det kännas bättre att skicka in en blankett så finns en sådan att hämta hos Humanisterna (pdf).

Enklare sätt än så att minska skatten med ungefär en procent får man sannerligen leta efter.

Kreativ marknadsföring

söndag 27 maj 2007

USA och koldioxiden

En sökning på 'usa kyotoavtalet' ger 46 000 träffar på Google, och de träffarna handlar till allra största delen om USA:s påstådda likgiltighet inför allt som har med miljöbekymmer att göra.

Intressant då att läsa Science Dailys artikel som förklarar att USA:s koldioxidutsläpp minskade med 1,3 procent under 2006 samtidigt som BNP ökade med 3,3 procent (EU:s koldioxidutsläpp ökade med 1,6 procent under samma tid).

Och ännu intressantare är de andra mätvärdena - att koldioxidintensiteten (koldioxidutsläpp kontra BNP) minskade med 26,5 procent mellan 1990 och 2006 samt att industrins koldioxidutsläpp minskat med 4 procent sedan 2004 trots att produktionen ökat.

Välstånd bygger naturligtvis inte på koldioxidutsläpp (eller någon annan typ av utsläpp). Teknisk utveckling innebär däremot minskade utsläpp och minskad energianvändning och kostnad per nyttoenhet, vad än för utsläpp det gäller. Allt som hindrar teknisk utveckling ger alltså inte bara en direkt effekt i att folk får torftigare liv, utan bidrar även till att smutsa ner vår omvärld på såväl kort som lång sikt.

(Grundtips: HAX)

lördag 26 maj 2007

Taskigt värde i fascinerande bluff

DN rapporterar om de två bankanställda kineserna som sökte ett snabbt klipp i hopp om att egentligen inte drabba någon.

Och att bomba iväg sammanlagt 45 miljoner kronor på spel är i sig inte en dum idé – har man bara kunskaper nog att överväga spelbolagens marginal på spelen så går man statistiskt plus, oavsett om man sätter allt på ett bräde eller nöter in ett flertal mindre vad. Man kan alltså vänta sig ett positivt värde på varje spel, eller positivt väntevärde, som det kallas på spelspråk (skrivs oftast +ev).

Förutom väntevärde måste man dock även räkna med variansen, vilken inom de allra flesta former av spel är betydande. Därför är hantering av befintligt kapital och val av nivå på varje enskilt spel något av det viktigaste för en framgångsrik spelare. Närmast oavsett hur korrekta val du gör så kommer du gå bankrutt om du satsar mer pengar än du har råd att förlora.

Ju fler spel som görs desto mindre blir variansen och man hamnar alltså med allt större sannolikhet i närheten av väntevärdet, oavsett om det är positivt eller negativt.

De bankanställda i det här fallet valde ett rent turspel där det alltså inte finns någon möjlighet att uppväga spelbolagets marginal. Jag vet inte hur mycket marginal spelbolaget hade på just lotteriet i fråga, men då det handlar om Kina så antar jag att konkurrens är helt frånvarande och att det därför kan jämföras med ett annat monopolsökande bolag: Svenska Spel. För jämförelse räknar jag med Triss. Enligt vinstplanen (pdf) ger Svenska Spel tillbaka ungefär 43 procent av de spelade pengarna, och spelar man Triss för 45 miljoner har man alltså en väntad förlust på ungefär 26 miljoner kronor.

Jag antar vidare att lotteriet de valt fungerar på samma sätt som Triss, alltså att man får fler lotter ju mer man spelar (och alltså inte som på exempelvis roulette, där man relativt fritt kan välja insatsen på varje enskilt spelobjekt), och med ”vinstchanser” motsvarande 45 miljoner kronor så kan man nog sägas ha fullständigt eliminerat variansen.

Kinesernas spelmetod var alltså en kassaskåpssäker förlust, men utöver det så undrar jag hur man handlar och rättar lotter för 45 miljoner kronor utan att avslöja att man sysslar med skumraskaffärer. Är det skraplotter så bör det bli något monotont att skrapa på heltid, och fick de lottnummer så måste de ha rättat lotter på heltid alternativt ha lämnat in containervis med lotter till något stackars spelombud. Detsamma gäller att skaffa lotterna – man kan ju gissa att spelombuden reagerat om någon kommit in och handlat lotter för några miljoner, men skulle de sprida spelandet hade de haft ett heltidsgöra bara att skaffa lotterna.

Skulle de istället spelat via internet så hade det varit såväl lättspelat som lätträttat, men då Kina har vissa tendenser att vilja styra befolkningens surfande och allmänna beteende så törs jag gissa att miljonspelande skulle utlösa en drös varningsklockor och att kuppen därmed skulle avstyras.

Sammantaget ett väldigt fascinerande bedrägeriförsök.

Satoko Shinashi, armlås galore

Hade jag varit PR-ansvarig för Assa så hade jag sponsrat Satoko Shinashi - hon går från lås till lås till lås till lås till lås. Och för er som önskar mer närhet med henne kan jag bara säga att she won't just dump you, she'll dump you on your head. Hon verkar dock sakna smeknamn, så jag föreslår Uchi Mata Hari.

Nå, nog med "har du hört den förut". Satoko verkar behöva några boxningslektioner, men den ende jag sett sänka så stiliga judokast på löpande band i MMA förut är Karo Parisyan, och det värmer sannerligen att se någon så aktiv och kreativ i markkampen.

Highlight (3:42):


Match mot Kim Tae-Kyung (7:16):

fredag 25 maj 2007

Nationalism är ett jävla byk!

Ja, att vara stolt över hudfärg, nationalitet, kön, sexualitet och liknande är naturligtvis makalöst korkat.

Tänk på barnen i Arvika

Ja, ty oberörda av Rojas-debattenskolas Arvikas mellanstadieelever in i nollsummespelens värld: Alla arbetar, de "rika" får glasstårta och de "fattiga" får knäckebröd.

Men skulle det inte vara klasskamp som låg i botten utan istället något mer världstillvänd utbildning så skulle barnen få den vanliga skolmaten, och sedan ha möjligheten att själva laga till något extra om de så skulle vilja. Skulle det vara riktigt pedagogiskt skulle de få producera olika varor som de själva valt och sedan få handla sinsemellan med varorna de producerat. Som påbyggnadskurs kunde de dessutom få sälja varorna till icke-elever.

Alla länder och individer är från början fullständigt utfattiga, allt välstånd utöver det måste produceras. Föreställningen att en persons rikedom bygger på en annan persons fattigdom är uppenbart fel i grunden, och det är rent skrämmande att en sådan myt överlevt till 2000-talet.

torsdag 24 maj 2007

Krügerpark showdown

Naturfilmer kritiseras ibland för att vara Disneyfierade, så här är en betongrealistisk amatörfilm:

Chuck tog precis ett gigantiskt kliv på min favoritlista

Jag tyckte filmerna i det tidigare inlägget var roliga, sedan hittade jag det här och blir alldeles tårögd - när Chucks karriär som fighter är över har han alldeles uppenbart en lysande framtid som b-skådis framför sig. En uppföljare till filmen nedan känns gjuten, sedan skulle han passa fantastiskt i en nyversion av Death Race 2000.

Intressant också att han rörde sig på precis samma sätt 1988 (han borde alltså vara runt 18 år gammal i filmen) som nu.

Chuck mot Rampage på ingång

Returmatchen mellan Chuck Liddell och Quinton 'Rampage' Jackson är på ingång. MMA-bloggen anser det vara den kanske största matchen sedan Fjodor mötte Mirko; jag håller inte med, men stort är det hur som helst.

Förra matchen sopade Rampage mer eller mindre banan med Chuck, men sedan dess har Chuck knockat alla han mött (men han lyckas på något märkligt sätt ändå inte se särskilt imponerande ut), medan Rampage inte sett bekväm ut i ringen sedan Wanderlei Silva demolerade honom.

Nu ser dock såväl Chuck som Rampage mer taggade ut än på länge, och båda kan som bekant både ta och ge stryk med den äran. Det här kommer troligtvis att bli Chucks hårdaste match på pappret sedan deras förra möte (Couture var i en djup svacka när han mötte Chuck för tredje gången), och det ska bli intressant att se om Chuck fortfarande klarar att ta stryk.

Jag hoppas på att se imponerande nertagningsförsvar och överhandshögrar från varmaste delen av helvetet som vanligt från Chuck, men jag hoppas också att Rampage åtminstone lyckas plocka ner Chuck någon gång, så att Chuck kan få visa att han inte bara behärskar stående fight.

Jag tror och hoppas att Chuck vinner matchen - Rampage är dock hård nog att gå tiden ut. Jag hoppas egentligen inte att Chuck ska vinna för att jag tycker att han är så sevärd i buren utan snarare för att han är helt fantastiskt rolig utanför densamma:

Klipp ur The Death and Life of Bobby Z (ja, det är Tim Sylvia också):


Chuck lever sig in i matchen mellan Tito Ortiz och Vitor Belfort:


Chuck ger en intervju när han nog borde tagit en tupplur istället:


MMA Games highlight inför matchen:

Nevermind the bollocks, here's Joost

Jag tänkte egentligen inte kommentera "Ballar av ståls" vattensprutande på Reinfeldt, men jag kunde bara inte låta bli rubriken.

Det är ändå intressant att SVT så uppenbart inte kunde bry sig mindre om att hela TV-licenssystemet är föråldrat och med all rätt kraftigt ifrågasatt - när det diskuterades om SVT var opolitiskt brände de av en hel kvälls oförbehållen klang-och-jubel-föreställning i Castros ära, och nu låter de "Stureplansprofiler" spruta vatten på Reinfeldt och knassnatta kläder. (Märkligt också att "profilen" inte slogs sönder och samman av Säpo.)

Licenssystemet och hela tv som vi känner till det idag kommer naturligtvis att dö en snar död, och ytterst få kommer sakna det när de väl begripit sig på alternativet. Framtiden är naturligtvis någon form av internet-tv där man kan bestämma vad man ska se och när man ska se det (och naturligtvis bara betala för det man ser), samtidigt som man inte är bunden till något så klumpigt som en tv-apparat.

Det hetaste på den fronten idag är Joost, där man via enkel fildelning snabbt och lätt kan se vad som finns tillgängligt för stunden. Fantastiskt med dagens mått, men med dagens utvecklingstakt är det förhoppningsvis fullständigt passé inom bara några år.

För var dag som går får auktoriteten svårare att kontrollera informationen och på så vis indoktrinera samhället, och alla vinner.

tisdag 22 maj 2007

Starcraft 2 - verkar vara ren poesi

Starcraft är definitivt ett av världens bästa spel genom tiderna, och äntligen låter Blizzard världen se hur Starcraft 2 (Wikipedia) kommer se ut (till skillnad från aprilskämtet World of Starcraft).

Här är trailern (4:28):


Och här är en demofilm av främst Protoss i spelet (21:42):


Starcraft var perfekt, och det här ser faktiskt ännu bättre ut. Prisa genialiteten!

Tomma tunnor skramlar

SvD sätter rubriken att oppositionen nu fördjupar samarbetet, och Lars Ohly sammanfattar sedan detta fördjupade samarbete hittills:

– Stämningen var ganska avslappnad, kanske också beroende på att vi inte hade någon dagordning, inte några frågor som måste lösas.

Vilket i klartext antagligen betyder att de träffades, enades om att de inte riktigt trivdes med att ha förlorat valet, svingade en bägare och gick hem. Det blir naturligtvis inga meningsskiljaktigheter om ingenting diskuteras.

Och i likhet med SvD:s andra webbfrågor på sistone så ger även den i anknytningen till den här artikeln ett intressant resultat: 78 procent tror att M+C+Kd+Fp kommer stå mer enade än S+V+Mp och bara 16,7 procent tror mer på S+V+Mp. Som jag ser det så är det en logisk följd av att samtliga de fyra allianspartierna sakta men säkert går i liberal riktning, vilket säkert kommer orsaka en del slitningar inom partien mellan konservativa och vänsterliberaler å ena sidan och mer uttalade liberaler å andra sidan (där jag antar att särskilt Kd kommer få en hel del bekymmer framöver), men verka för ökad närhet partierna emellan.

S+V+Mp består å andra sidan av:
- S som Mona Sahlin ursprungligen verkade vilja förnya, men som partiet (efter vad jag antar har varit en smärre storm på insidan) lyckats hunsa och nu står betongtungt kvar i samma föråldrade socialistvärderingar som gjorde att de förlorade det senaste valet.
- V som tidigare slitits mellan förnyare och kommunister men som nu verkar styras helt av den kommunistiska (traditionella) falangen.
- Mp som alltid varit ett spretigt parti - lätt att göra narr av, men också med en hel del charm. Mp står även stolt fast vid att de varken är röda eller blå, och Maria Wetterstrand säger även i SvD:s artikel att hon inte ser Mp som ett självklart vänsterblocksparti och inte har något emot om S och V har egna förhandlingar. Det där med fördjupat samarbete känns alltså mest som en papperstiger.

Alltså partier som i stort tycks ha enats internt, men som inte har särskilt mycket gemensamt med de andra i blocket.

Nu tror jag naturligtvis i vanlig ordning att undersökningen inte är särskilt representativ, och jag tror definitivt inte att resultatet sett likadant ut om det varit Aftonbladet som ställt frågan, men precis som tidigare så säger ett så tydligt resultat ändå ofrånkomligen en hel del. Jag väljer att tolka det som att förtroendet bland dem som är åtminstone någorlunda politiskt intresserade är lägre för vänsterblocket nu än kanske någonsin tidigare och anar sedan vidare att S och V i mycket större utsträckning än de andra partierna har kärnväljare som aldrig skulle kunna tänka sig att rösta på något annat parti men inte har nämnvärt intresse av politik. Jag anar vidare att de väljarna tillhör kategorin seniorer och att det alltså naturligt blir färre av den kategorin med tiden.

Min tidigare gissning att 2010 kommer bli S sämsta val någonsin står kvar, men det ska sannerligen bli intressant att följa vägen dit.

måndag 21 maj 2007

Fantastiskt intresse för hushållsnära tjänster

SvD, DN och Di bland andra skriver om att avdraget för hushållsnära tjänster verkar bli en succé (kvällstidningarna har inte skrivit om det än, ska dock bli intressant att se hur Aftonbladet vinklar det). Jämfört med förra året har 20 procent fler städföretag (motsvarar runt 80 företag) ansökt om F-skattsedel.

Tidigare rapporter om avdraget har haft tydlig vinkel att avdraget är närmast verkningslöst, trots att siffrorna de presenterade redan då var spektakulära (se gärna mitt tidigare inlägg), men nu är siffrorna från webbundersökningen helt makalösa. Nu tror jag naturligtvis inte att undersökningen är representativ för befolkningen i helhet, men i nuläget säger sig 44 procent vilja anlita hushållsnära arbetskraft efter avdraget och 19,8 procent svarar 'kanske' - bara 36,2 procent av de som hittills svarat svarar nej.

Antaget att samtliga 19,8 procent kanske-svar ovan i praktiken inte kommer anlita hushållsnära arbetskraft men att samtliga 44 procenten som svarat 'ja' kommer att göra det (känns väldigt osannolikt, men bara för skojs skull) samt att procentsatserna representerar hushåll och att 10 procent av hushållen redan idag anlitar hushållsnära arbetskraft så behöver varje av dessa hushåll anlita ungefär 15,5 timmar per vecka för att helt radera ut arbetslösheten.

Skulle det idag vara 5 procent som anlitar hushållsnära tjänster skulle varje av hushållen behöva anlita 13,5 timmar per vecka för att helt utplåna arbetslösheten.

Skulle dessa 1 980 000 hushåll (44 procent av totalt 4,5 miljoner hushåll) istället mer troligt i min gissningsvärld anlita runt fem timmar styck så skulle det innebära 247 500 nya heltidstjänster, motsvarande ungefär 42 procent av den öppna arbetslösheten.

Det här avdraget visar sig alltså vara guld och gröna skogar i all sin anspråkslöshet, och det borde glädja vänstern att en god del av de här tjänsterna gissningsvis kommer tillfalla kvinnor och invandrare och att en enorm ström av pengar därigenom går från mer ekonomiskt bemedlade till dem som inte har det lika fett, samtidigt som enorma grupper får in en fot på arbetsmarknaden och därigenom bryter utanförskapet. Det måste gräma klarsynta socialdemokrater och vänsterpartister något alldeles sanslöst att partiets märkliga kulturer hindrat dem från att lägga fram förslaget.

Så vad då lära av framgången med det här avdraget? Jo, att skatter är av ondo och bör hållas till ett absolut minimum samt att svenska folket uppenbarligen är duktigt trötta på alla dessa skatter. Mona Sahlin tror att det går att gå till val på höjda skatter, jag tvivlar.

Vissa saker är bra ibland, annars inte

Wanja Lundby-Wedin blir ny ordförande för Europafacket, och DN skriver naturligtvis om det.

Redan i ingressen så menar Wanja att hon inte kommer dela ut lika mycket talandetid till alla, utan att hon troligtvis mer kommer uppfattas som en fröken (jag förutsätter att hon menar skolfröken).

Och naturligtvis är det ju så att det skulle bromsa ett fullgott arbete att dela ut lika mycket tid till alla, då olika personer naturligtvis är olika insatta och har olika mycket att säga om de frågor som kan tänkas uppstå. Sunt nyttomaximerat tänkande, men väldigt icke-kollektivavtal.

Sedan säger hon: "Vi sitter inte bara av möten och slåss för våra egna. Vi har en tradition av att kompromissa. För oss är det inget negativt laddat ord, det leder fram till en uppgörelse som båda parter kan stå för. "

Också det ett tecken på sunt tänkande, men det stämmer inte särskilt väl överens med ens rubriken på hennes DN debatt-inlägg från 22 september: "Konflikt följden av nya regeringens politik".

Senare säger hon: "Om medlemmarna får det sämre och samhället dras i sär kan det aldrig vara bra för oss."

Enligt AMS statistik så anmäldes 2780 fler tjänster vecka 20 i år jämfört med samma vecka 2006. Den ackumulerade skillnaden är 112 755 tjänster. Jag har svårt att se att LO-medlemmarna ska ha lyckats få det sämre ställt i den utvecklingen.

Sedan avslutar hon med att säga att hon tror på konsumenttryck, vilket även det är en sympatisk åsikt. Det rimmar dock illa med hennes arbete, som enbart går ut på att hindra marknadsekonomin från att fungera.

Dessutom är hon fortfarande glad över Sveriges beteende i Vaxholmsfallet, trots att bland andra Maciej Zaremba och Johnny Munkhammar och kompani (pdf) fullständigt demolerat det sanslöst pinsamma bemötande letterna fick.

För övrigt känns meningen: "Självklart är hennes man Lennart också där, och håller hennes handväska som han brukar" väldigt mycket som ett referat från någon tidig damfotbollsmatch där skribenten gjort sitt yttersta för att dölja sitt förakt för företeelsen i fråga.

Wanja Lundby-Wedin och stora delar av den högre uppsatta delen av vänsterrörelsen vet naturligtvis att de inte slåss för något gott, vilket syns så fort de kommenterar något de inte har partibok på. Tyvärr har de för mycket personlig vinning att tappa i att byta sida, så de tvingas stanna kvar i sitt bås. Förhoppningsvis hör dock detta till ett gammalt samhälle som i rask takt är på väg att utväxlas nu.

Dessutom, dina arbetarkamrater på bilden har nog inte bara hjälmen för syns skull, Wanja - den ingår med all sannolikhet i en lagstadgad skyddsutrustning och bör därför bäras trots att frisyren riskerar att fördärvas.

Idrotten räddade dem från brottsligheten

Ur Aftonbladet:
"- Tio av mina bästa vänner från den tiden har råkat illa ut. Fem är döda och fem är knarkare. Jag hade tillhört den första kategorin. Herregud, jag hann bli knivhuggen flera gånger innan jag hamnade rätt. Tack vare boxningen."

Ur Helsingborgs Dagblad:
"Låter kanske larvigt men jag älskar såna som Allen Iverson. Som 17-åring satt han i fängelse. Basketen räddade honom från mänskligt förfall och ett liv som Original Gangster."

Ur Golfbladet:
"– Någonstans hittade jag drivkraften i att jag mådde dåligt när jag var ung och idrotten räddade mig. Nu har jag drivkraften i att inse att idrotten kan bidra till något bra."

Ur DN:
Rubrik: "K-1-stjärnor brottsbelastade"
"Bakom det som blivit en mångmiljonindustri finns flera personer som är dömda för brott."
"Såväl tävlande som tränare och arrangör är straffade för våldsbrott och annan kriminalitet, visar DN:s granskning." (Nordstrands brott och upprinnelsen till detta beskrivs sedan märkligt ensidigt och anklagande i DN:s artikel.)

Vanligtvis älskar folk att läsa om människor som tagit sig från bekymmer till framgång, men fördomarna mot kampsport är uppenbart starkare än så. En gång skurk, alltid skurk är en skrämmande medeltida syn på saker och ting.

DN har sedan dessutom mage att gå ut och klaga på att de sedan inte får tillgång till samtliga pressaktiviteter. Skamligt, och jag gissar att det var precis det här de sökte, då de uppenbart inte intresserar sig för idrotten.

Nio procent säger ändå alltid något

DN publicerar en webbundersökning i anknytning till artikeln om Kim Nygren och Linus Hedlund, vilka båda känner sig fångna i sitt kön.

Enligt undersökningen skulle i nuläget nio procent av de som svarat på frågan vilja byta kön. Jag tror naturligtvis inte att undersökningen är representativ - dels för att det gissningsvis ramlat in en hel drös löjlsvar och dels för att det i sådana här mer laddade undersökningar ofta blir en snedfördelning.

Hur som helst så är ändå nio procent en anmärkningsvärd siffra, och jag tänker ta den som ännu ett tecken på att normalfascisterna inte lever i den värld de önskar och dessutom i rask takt förlorar de ställningar de byggt upp sedan tidigare.

söndag 20 maj 2007

Musikkonnotation

Dåtid är väldigt sällan bättre än senaretid, men kärlek på temat 'vore du så vore jag' gjordes sannerligen bättre på 70-talet än på 90-talet.

The Damned - Love Song (1979):


Niklas Strömstedt - Om (1990):


För övrigt är Damned ett av världens bästa och mest underskattade band genom alla tider och Captain Sensible (Captain Sensibles blogg) ett av de absolut bästa smeknamnen genom tiderna. Jag har även svårt att se att exempelvis Hives låtit och sett ut som de gör idag och haft de smeknamnen om inte Damned funnits.

onsdag 16 maj 2007

Eskil mot hundrasism

Media har definitivt gjort hans jobb svårare än det behövde vara, men Eskil Erlandsson (c) står upp mot idiotin och håller sig till sympatiska, icke-fördomsfulla åsikter (SvD, DN, Aftonbladet, Expressen).

Naturligtvis går det att få vilken hundras som helst otrevlig och naturligtvis är det ett ägarproblem med aggressiva hundar.

Sedan har även SvD:s ledarblogg en klar poäng i att det bär drag av förbudssjuka och än mer ökar trycket på redan överlastade domstolar, men det fanns som jag ser det ingen annan väg att gå.

Centern tar alltså ännu ett steg för att framstå som det moderna partiet. Åsikten om att värnplikten bör vara kvar är dock ett stort hinder där. Så snälla liberala falang av centern: förklara för era partivänner att tvång är fel.

tisdag 15 maj 2007

Gulligt - det ständigt svarta

Nä, jag kan bara inte låta bli att slänga upp sådana här filmer:




Och gillar du sådana bilder/filmer så känner du garanterat säkert redan till cuteoverload.com, men den sidan är alltid länkvärd.

Garderobiärioso

Hur ska alliansen någonsin hålla ihop med alla interna stridigheter? Det senaste nu är att Kristdemokraterna ju alltid velat hindra folk från att komma ut ur garderoben medan folkpartiet nyligen gått ut med att de vill hindra folk från att gå in i garderoben.

Vem är du, vem är jag?

Klassisk bok: Catcher in the Rye (Räddaren i nöden)
Klassisk film: Easy Rider
Berömd ledare: Abraham Lincoln

Kudos också till Ali Esbati som törs publicera att han inte alldeles opassande blir Gudfadern och Saddam Hussein.

304 mil på en liter bensin

Shells Eco-Marathon som jag skrev om tidigare är nu avgjort, vinnare blev det franska universitetet LPTI St Joseph La Joliverie. Resultatet: 3039 kilometer på en liter bensin (Chalmers klarade sig 349 km och ingen av KTH:s bilar fick något godkänt resultat).

Det betyder alltså att istället för att ta sig en sträcka motsvarande Malmö till Sundsvall på en liter bensin, vilket var KTH:s mål, så tog sig alltså vinnaren motsvarande en tur-och-retur-resa mellan Malmö och Luleå, eller uppskattningsvis motsvarande en enkelresa bilvägen från Stockholm till Madrid.

Och enligt tidigare beräkningar: Skulle alla bilar hålla den bränsleförbrukningen så skulle slaktavfallsprojektet räcka till drygt 286 miljoner människors bilbehov, alltså nästan hela USA:s bilbehov om de haft samma behov per person som EU.

lördag 12 maj 2007

Nu blir det så där gulligt igen

Aftonbladet skriver om vänskapen mellan en åsna och en varg i Albanien.
Fantastiskt sött, och det påminner inte så lite om lejonet som adopterar antiloper i Kenya.


Jag antar att kristdemokrater, sverigedemokrater och andra konservatister ställt in sitt nätfilter på att plocka bort sådana artiklar under kategorin "försvara 'naturliga' eller 'normala' relationer".

fredag 11 maj 2007

Sahara Hotnights, helt enkelt fantastiska

Folk tycker olika om det mesta, men jag har faktiskt aldrig hört ett ont ord om Sahara Hotnights, vilket naturligtvis baseras på att det inte finns något med dem som någon kan tycka annat än bra om.

Här är videon till Cheek to Cheek:


Och nog finns det väl ändå paralleller mellan slutet i videon och Chute Boxe på promenad?

torsdag 10 maj 2007

Videovåldsdebatten goes 2000-tal

På 80-talet var det fenomenet hyrvideon som fördömdes på bred front. Efter att folk fått bilda sin egen uppfattning så har det dock mest hånskrattats åt den debatten.

Alla är dock inte beredda att släppa sådana resonemang. Nu är det naturligtvis internet som fokus ligger på, och i just det fallet som SvD rapporterar om så är det en virtuell värld: Second Life.

I den världen har det tydligen varit såväl gubbavatarer som flörtat med småtjejsavatarer som våldtäkter. Jag har dålig koll på Second Life, men jag betvivlar att de lagt in möjligheten till våldtäkt i koden, så jag antar att det ligger i betraktarens öga att se det som våldtäkt.

Men Second Life har en 18-årsgräns, så gubbarna som går dit för att ragga småtjejer löper inte bara den sedvanliga risken att ragga på tonårskillar, utan har helt enkelt hamnat fel då inga under 18 år ska släppas in. Naturligtvis kan inte den kollen vara hundraprocentig, så det finns säkert ändå en del minderåriga där, men söker man barnragg finns enklare vägar att gå.

Och som samtliga andra anmärkt - om handlingar i tv-spel ska bli straffbara så blir det inte många kvar på gatorna efter exempelvis svampätandet i Super Mario Bros, massmördandet i Grand Theft Auto och tortyren i Sims. Jag törs även gissa att exempelvis Premier League-trupperna skulle tunnas ut en smula om man straffade dem för förseelser i Fifa-spelen.

För övrigt, närmre Boyes straffande av tankar i briljanta Kallocain än de upprördas resonemang i den här debatten är svårt att hitta. "Att det rör sig om ett fiktivt skeende spelar ingen roll" och "[v]irtuellt missbruk kan snabbt leda till realt utnyttjande" sägs faktiskt på vad som verkar vara största allvar i debatten.

Är det någon som glömt hur videovåldsdebatten lät? At your service:

Det blåser liberala vindar

Resultatet av enkäten till City/Expressens artikel om Svenska Normal må vara icke-representativt för befolkningen i stort, men något säger den sannerligen ändå.

onsdag 9 maj 2007

"Knark" är bara droger i mängden

SvD, Expressen, GT och Aftonbladet bland andra skriver om att centerpartisten Fredrick Federley erkänt att han testat kokain och hasch i en tidningsenkät. Federley skriver själv om det här, bästa bloggkommentaren i övrigt verkar Johan Ingerö stå för.

Och som vanligt vad gäller Federley så får han gigantiskt utrymme och tvingas utstå hårda ord trots att han egentligen står för relativt enkla saker, och partisekreterare Anders Flanking kände sig tydligen tvingad att gå ut och säga att det här inte följer Centerns partilinje. Det är visserligen olagligt att nyttja såväl kokain som hasch, men man kan ju undra om han känt sig tvingad att förtydliga att Centern inte står bakom att cykla mot röd gubbe om Federley på direkt fråga erkänt att han gjort så och sagt att han tycker att det är okej att göra så om det inte finns några bilar i närheten.

Löjligaste kommentaren står nog ändå SvD:s Karin Ström för i sin krönika, där hon följer god sed i att argumentera mot "knark" och för alkohol bara för att det ena är samhälleligt accepterat och det andra inte. Och passar det henne att få kickar genom att trotsa dygnsrytm och trängas så är det naturligtvis bra så långt - så länge man inte skadar någon annan får man skaka båten på precis det sätt man själv önskar. Jag törs dessutom gissa att antalet misshandelsfall skulle minska om hasch tog en del av alkoholmarknaden.

Men naturligtvis rör det här om en del i grytan. Den tidigare hållningen - you try, you die - blir ju bevisat fel när det visar sig att folk överlever trots att de testar. Många har tjänat mycket pengar och anseende på att försvara den oerhört korkade hållningen, så det kommer garanterat att bli fortsatt bråk. Och bekymren för drogfobikerna stannar inte vid att liberale Federley inte helt fördömer droger, utan även vänsterpartiet har visat sig stå för en sympatisk hållning. Intressant att äntligen se vänstern i de sammanhangen - den frihetliga vänstern är en märkligt förbisedd falang. Jag trodde att det skulle ta många år att vända en så djupt rotad debatt, men det antagandet verkar bli felaktigt.

Och sedan - ordet "knark" känns väldigt mycket som föräldrar mot narkotika-terminologi. Ett ord som innefattar allt från khat och cannabis till metamfetamin och heroin är helt enkelt så brett att det blir helt oanvändbart.

Kontentan av detta verkar bli att moralens riddare återigen skriker sig hesa och att Federley återigen tar nya enkla liberalpoäng och får Centern att framstå som ett modernt parti, även om det tydligt skrämmer andra i partiet. Det vore intressant att se en undersökning om vad svenska folket tycker om Federley. Jag törs gissa att få som känner till honom ställer sig neutrala.

Endut! Hoch hech!

Roligaste halvminuten i Simpsons? Jo, jag tror bestämt att det är det.

tisdag 8 maj 2007

Pretty Boy > Golden Boy

Ja, Floyd Mayweather Jr. slog tyvärr Oscar de la Hoya i titelmatchen. Tyvärr eftersom Pretty Boy är kaxig, dumdryg, stereotyp och korkad. Men anamma så han rör sig.

George, den hjältemodiga hunden

SvD, Aftonbladet, Expressen, bland andra, rapporterar om jack russel-terriern George, som räddade fem barn från två anfallande pitbullterrierar.

En hel del med historien låter märkligt, som att båda hundarna skulle stanna för att massakrera George om det nu var barnen de verkligen var ute efter, eller att hundarna anses vara ett hot mot barnen för att de slogs med en annan terrier. Men det är ju bara vanlig tradig kvällstidningsjournalistik kombinerat med det vanliga pitbullhatet, och jag är inte direkt den som vanligtvis rackar ner på hyllningar av djur.

Så George får gärna vara en hyllad hjälte som försvarade sin familj mot angripare. En stilla undran bara: Om barnen varit ute med sin pitbull, och pitbullen hade stått upp mot två lösspringande familjehundar - hade det då rapporterats på samma sätt?

Nyhet 1 + nyhet 2 = ljus framtid

Jag skrev tidigare om försöket att göra diesel av slaktavfall - ett pilotprojekt där de inblandade siktade på att nå en årsproduktion om 663 miljoner liter diesel.

Nu skriver bland andra SvD, Di och KTH själva om tävlingen Shell Eco Marathon, där KTH ställer upp med bilen Spiros, och siktar på att klara sig ungefär 81 mil på en liter drivmedel.

Nu är Spiros inte direkt allmängods, och det kan också hända att folk i gemen inte direkt jublar åt en bil som toppar på 37 km/h, men ena årets framtidsteknik är nästa års bruksvara.

Nåväl, ifall en liter diesel enligt ovan skulle kunna driva Spiros 81 mil så skulle årsproduktionen räcka nästan 54 miljarder mil, motsvarande nästan 36 miljoner bilars årsförbrukning.

Enligt snabb sökning så verkar det som att det finns ungefär hälften så mycket bilar som folk i EU (0,472 bilar per invånare), och i brist på bättre siffror så antar jag att de siffrorna är representativa för såväl dagens i-länder som kommande i-länder. Enbart tidigare nämnt pilotprojekt skulle alltså räcka till att tillgodose ungefär 92 procent av Tysklands bilåkningsbehov.

Kinas och resten av utvecklingsländernas utveckling mot att bli bilburet är långt ifrån något att frukta, och antidemokratiska och kvinnofientliga arabstater (och Norge) får snart börja leta efter andra sätt att ställa mat på borden.

söndag 6 maj 2007

Palmstierna och "kamphundarna"

Peder Palmstierna ansåg sig tydligen felciterad, så han fick HD att ändra rubriken till "Hyresgästföreningen vill porta alla kamphundar". Jag vet inte riktigt vad han menar att skillnaden blev, men han har tydligt insett att han trampat i klaveret och är nu klart mer tillbakadragen.

Att ämnet är hett märks också på diskussionen på Hyresgästföreningens hemsida, där debatten efter en vecka är uppe i så gott lika många inlägg som halvårsdebatten om Hyresgästföreningens hjärtefråga hyrestak.

Hyresgästföreningen har även lagt ut en artikel i syfte att förtydliga, där de skriver att Palmstierna blivit "utskälld och påhoppad". Jag vet inte om de använder orden "utskälld" och "påhoppad" för att lite lustigt anknyta till debattämnet, men det är sannerligen felvalda ord.

Palmstierna har inte blivit utskälld, utan förutom några få obalanserade inlägg så har han blivit sakligt ifrågasatt (vilket Palmstierna bemött med att klistra in samma intetsägande harang ett tjugotal gånger), och eftersom Palmstierna var den som inledde debatten från klar himmel så känns det märkligt att säga att det är han som blivit påhoppad.

Sett till inläggen på Hyresgästföreningens hemsida så verkar det som om åtminstone ett par av hundfolket räknar det här som droppen som fick bägaren att rinna över, och det ska bli intressant att se vad som kommer av detta. Googlar man "hyresgästföreningen" så kommer HD-artikeln på förstasidan bland sökresultaten, så den här debatten har garanterat lästs av långt fler än Hyresgästföreningen antog. De har troligtvis fortfarande chans att reda ut den här debatten, och någon i en så stor förening borde ha fingertoppskänsla nog att kunna göra något skapligt av detta. Frågan är bara om de har något intresse av det.

lördag 5 maj 2007

Sukhoi Su-30 doin' its thang

Som tidigare nämnt: Ryssland är ett fascinerande land. Här är en Sukhoi Su-30 ute och visar att nyversionen av Muhammed och berget är att om inte tv-spelen klarar att ge en realistisk bild av flygning så får helt enkelt flygningen bli som tv-spelen.

torsdag 3 maj 2007

Hyresgästföreningen i grumligt vatten

Hyresgästföreningens presschef, Peder Palmstierna, uttalade sig tidigare i SvD angående "kamphundar" och sade då bland annat:

- Är det så att vissa raser uppfattas som farliga skapar de otrygghet.

och:

- Vi vet hur de här vovvarna ser ut. Man vet vilken typ av vovvar som de här personerna som ser lite farliga ut brukar gå omkring med.

Naturligtvis makalöst fördomsfullt och korkat redan där (och ordet 'vovvar' är tydligt pejorativt - liksom för att inte blanda ihop dem med riktiga hundar), men eftersom de tydligt mer balanserade bostadsbolagen fokuserade på hundens beteende och inte rasen så släppte jag hela den artikeln.

Men Palmstierna stannade inte där - i en artikel från gårdagen i Helsingborgs dagblad så breder han ut resonemanget under rubriken "Hyresgästföreningen vill förbjuda alla kamphundar". Här förklarar han att "kamphundar" inte ska finnas i bostadsområdena - oavsett om de visat aggressivt beteende eller ej:

- Vissa hundar är förknippade med hot, våld och övergrepp, den sortens hundar skapar olust i bostadsområdena. Därför vore det bästa om de inte fanns där.

Han förklarar sedan att han lutar sig mot Svenska Kennelklubbens definition på kamphund (han har alltså ändrat sig från "vi vet hur de här vovvarna ser ut"), och förtydligar:

- Det faktum att hundarna kan användas som vapen skapar rädsla kring dem. Hur skulle det uppfattas om grannen gick omkring i bostadsområdet med en laddad automatkarbin? Karbinen skjuter inte om inte ägaren riktar vapnet och trycker av, men vapnet uppfattas som skräckinjagande i sig, och det är i många fall också syftet med innehavet av en kamphund.

Den sanslösa liknelsen mellan en hund (som naturligtvis oftast inhandlas som sällskap) och ett gravt illegalt krigsredskap skulle man kunna ana är felciterad, men icke. Palmstierna säger nämligen nästan ordagrant samma sak i ett e-brev, citerat i forumet på pitbull.se:

- Just detta att hundarna kan användas som vapen skapar rädsla kring dom. Hur skulle det uppfattas om grannen gick omkring i området med en laddad automatkarbin? Förvisso är det så att karbinen inte skjuter om inte ägaren riktar vapnet och trycker av. Men det uppfattas som skräckinjagande och det är väl i ärlighetens namn i många fall också syftet med innehavet av en kamphund.

Palmstierna är dock inte alltför strykrädd, utan debatterar såväl i diskussionstråden till HB-artikeln som i debattforumet på Hyresgästföreningens hemsida. Han gör dock varken sig själv eller Hyresgästföreningen särskilt mycket gott genom det, då han redan grundade sina smutsigaste fördomar för mycket från början och dessutom fortfarande är fördomsfull och oinsatt trots att han rensat bland argumenten.

I en annan nyligen publicerad artikel skriver dessutom Hyresgästföreningens tidning - Hem och hyra - en artikel om att det är svårt att vräka exempelvis mördare och hustrumisshandlare. I en värld där någon som drogat och våldtagit småtjejer först inte bedömdes ha stört grannarna nog för att vräkas känns det märkligt att Hyresgästföreningen fokuserar på att kunna vräka folk som äger hundar som aldrig gjort någon illa.

Dessutom märkligt i sammanhanget att det är hyresvärdarna som vill föra en sansad debatt medan Hyresgästföreningen vill kasta ut folk på minst sagt lösa grunder.
Resonemanget att allt som upplevs som ett problem är ett problem är dock i sig inte felaktigt. Att därifrån gå till att argumentera för att förbjuda allt som folk inte tycker om är däremot djupt obehagligt. Med sådant tankesätt skulle exempelvis storväxta, homosexuella, muslimer, tatuerade, bland många andra kunna vräkas - även om de aldrig stört någon.

Jag hade ursprungligen svårt att tro att en så stor förening som Hyresgästföreningen (535 000 medlemmar!) står bakom Palmstiernas uttalanden, men de har inte dementerat dem, så jag får väl ändå anta att det är deras officiella hållning. Jag trodde dessutom långt mer om en så högt uppsatt och välavlönad (över 40 000 kr/månad) person på en så stor förening, men fördomar sitter djupt i folksjälen. Argumentationen är dessutom än märkligare, då PG Nyström, jurist hos Hyresgästföreningen, säger: "Ingen hyresgäst hos Svenska Bostäder eller hos något annat bostadsföretag kan bli uppsagd enbart av den orsaken att han eller hon är hundägare".

Utan Palmstiernas klavertramp hade Hyresgästföreningen haft ett fantastiskt läge att framstå som en balanserad, modern, fördomsfri förening i en debatt som kvällstidningarna smutsat sönder. Den chansen missades, och nu står de istället för en åsikt i grumligaste ytterkanten, trots att debatten är hårt vinklad redan från början. (Tror någon att medias häxjakt gällande "kamphundar" är något alldeles nytt så bevisar naturligtvis Aftonbladet som alltid motsatsen.)

När fördomar begränsar människors liv är det fördomarna, inte föremålen för fördomarna, som ska bort.

(Jag hoppas att alla länkarna funkar - en del av dem ser väldigt märkliga ut.)

onsdag 2 maj 2007

The war on drugs is bullshit!

Penn & Teller: Bullshit!, The War on Drugs.

Del 1 (9:06):


Del 2 (9:54):


Del 3 (9:58):

Rysk kreativitet

Ryssland är ett märkligt och obehagligt land på väldigt många sätt, men ändå så kommer fascinerande mängder häpnadsväckande kreativitet från dem.

Veckans Lidl-tips

Ett flak Grafenwalder - marknadens bästa folköl - för 98 kronor (plus pant). Enda frågan nu är om jag ska handla så att det räcker över midsommar eller inte.


Och vid åsyn av Wikipedia-artikelns bild så längtar jag än mer tills spritmonopolet faller.

tisdag 1 maj 2007

Lägstavlönad som en högskoleingenjör

Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin gör gemensam sak och dömer ut regeringens jobbpolitik på DN debatt.

Gammalt sedvanligt tröskande i stort, men några saker bör noteras:

- De använder ordet "sysselsatt" när de utvärderar sin politik - trots att de naturligtvis vet att en av anledningarna till att de förlorade valet var att det var så många satta i värdelösa, nerbrytande åtgärder att alla åtminstone kände någon som var drabbad, trots att de i regeringens siffror var att betrakta som "sysselsatta". KI skriver: "Regeringens ekonomiska reformer bidrar till att både arbetskraftsutbud och efterfrågan på arbetskraft ökar." och "[t]rots detta bedöms den öppna arbetslösheten endast falla tillbaka från 5,6 procent andra kvartalet till 5,1 procent fjärde kvartalet 2006. Detta beror på att även utbudet av arbetskraft vuxit överraskande snabbt den senaste tiden." - alltså en rejäl slevsläng åt den tidigare regeringens tendens att frisera siffror genom att sätta folk i åtgärder. Ekonomifakta diskuterar olika sätt att räkna ut arbetslöshet här, och Göran Persson förklarar att sådant räknande är cyniskt här.

- 29 000 fler är "sysselsatta på den reguljära arbetsmarknaden" i mars 2007, jämfört med mars 2006 (SCB). Om det går att koppla det till de där 65 miljarderna i sänkta skatter så är det inte särskilt långt till att säga att välfärden stärkts och att rättvisan ökat. Och har de här 29 000 nya jobben dessutom lett till att företag som arbetar för miljöinnovationer kunnat förbättra sitt arbete så har de miljarderna sannolikt gjort mer för miljön än någon motsvarande statlig satsning kunnat göra.

- "Arbetslöshet blir så hotfullt att det hämmar människors kreativitet och vilja att pröva något nytt" - a-kassan idag har inget att göra med kreativitet och vilja att prova nytt - säger du upp dig frivilligt får du automatiskt maximal karensperiod.

- Är det inte nyliberalt att argumentera att folk lämnar a-kassan för att ersättningen är låg och avgiften hög?

- Johan Norberg gör upp med myten om amerikaners dubbelarbete här.

- De använder 25 000 kronor i månadslön för att visa effekterna för dem med "lägst löner" - alltså en lön runt 10 procent högre än ingångslönen för en högskoleingenjör och runt 50 procent mer än en sjuksköterska.

En trygg arbetsmarknad behöver inte vara en arbetsmarknad där de anställda till varje pris biter sig fast vid den anställning de har - bara för att slippa hamna sist i kön enligt sist in-först ut-principen - utan är även möjligheten att få nytt jobb när det tidigare av en eller annan anledning försvunnit; frågar man dagens ungdom så längtar gissningsvis få efter att ha samma arbetsuppgifter hela livet. Så Sahlin och Wedin bör sopa rent framför egen dörr innan de pratar om att "förstå grundläggande samband på arbetsmarknaden".