onsdag 9 maj 2007

"Knark" är bara droger i mängden

SvD, Expressen, GT och Aftonbladet bland andra skriver om att centerpartisten Fredrick Federley erkänt att han testat kokain och hasch i en tidningsenkät. Federley skriver själv om det här, bästa bloggkommentaren i övrigt verkar Johan Ingerö stå för.

Och som vanligt vad gäller Federley så får han gigantiskt utrymme och tvingas utstå hårda ord trots att han egentligen står för relativt enkla saker, och partisekreterare Anders Flanking kände sig tydligen tvingad att gå ut och säga att det här inte följer Centerns partilinje. Det är visserligen olagligt att nyttja såväl kokain som hasch, men man kan ju undra om han känt sig tvingad att förtydliga att Centern inte står bakom att cykla mot röd gubbe om Federley på direkt fråga erkänt att han gjort så och sagt att han tycker att det är okej att göra så om det inte finns några bilar i närheten.

Löjligaste kommentaren står nog ändå SvD:s Karin Ström för i sin krönika, där hon följer god sed i att argumentera mot "knark" och för alkohol bara för att det ena är samhälleligt accepterat och det andra inte. Och passar det henne att få kickar genom att trotsa dygnsrytm och trängas så är det naturligtvis bra så långt - så länge man inte skadar någon annan får man skaka båten på precis det sätt man själv önskar. Jag törs dessutom gissa att antalet misshandelsfall skulle minska om hasch tog en del av alkoholmarknaden.

Men naturligtvis rör det här om en del i grytan. Den tidigare hållningen - you try, you die - blir ju bevisat fel när det visar sig att folk överlever trots att de testar. Många har tjänat mycket pengar och anseende på att försvara den oerhört korkade hållningen, så det kommer garanterat att bli fortsatt bråk. Och bekymren för drogfobikerna stannar inte vid att liberale Federley inte helt fördömer droger, utan även vänsterpartiet har visat sig stå för en sympatisk hållning. Intressant att äntligen se vänstern i de sammanhangen - den frihetliga vänstern är en märkligt förbisedd falang. Jag trodde att det skulle ta många år att vända en så djupt rotad debatt, men det antagandet verkar bli felaktigt.

Och sedan - ordet "knark" känns väldigt mycket som föräldrar mot narkotika-terminologi. Ett ord som innefattar allt från khat och cannabis till metamfetamin och heroin är helt enkelt så brett att det blir helt oanvändbart.

Kontentan av detta verkar bli att moralens riddare återigen skriker sig hesa och att Federley återigen tar nya enkla liberalpoäng och får Centern att framstå som ett modernt parti, även om det tydligt skrämmer andra i partiet. Det vore intressant att se en undersökning om vad svenska folket tycker om Federley. Jag törs gissa att få som känner till honom ställer sig neutrala.

Inga kommentarer: