tisdag 29 maj 2007

LO sponsrade S med runt 900 miljoner

SvD och DN skriver att sammanlagt 17 000 anonyma privatpersoner skänkt sammanlagt 30 miljoner kronor till moderaterna (motsvarande ungefär 1750 kronor per person). 30 miljoner är sannerligen en hel del pengar, men droppar i havet jämfört med LO:s stöd till socialdemokraterna.

LO:s kampanj kostade alltså runt 100 kronor per svensk, för övrigt ungefär tio gånger så mycket som kostnaden per amerikan för Bushs 2004-kampanj.

11 kommentarer:

jonas e sa...

de skriver att 17000 personer har skänkt 30 miljoner till m, vilket är nästan 1800 kr per person.
Förstår att sådana bidrag från privatpersoner gör vänstern rädd att bidragsgivarna mutar partiet.

Anonym sa...

Om det skulle vara exakt "17000" som gett bidra så blir det korrekta värdet vara 1764.7058823529411764705882352941 kronor per person.

Stenberg sa...

Alla som lämnat bidrag till Moderaterna har gjort det högst frivilligt. Det är långt ifrån alla LO-medlemmar som vill lämna partibidrag till S, eller något annat parti för den delen. Men det är klart, när LO ordf. även sitter med i partiets högsta ledning är det lätt att glömma vems pengar man betalar med.

Lasse sa...

C.B Hamiltons rapport är ju ett skämt. Inte undra på att han blev erbjuden en OECD ambassadörspost som han dessvärre tackade nej till...
CBH:s rapport bygger ju bland annat på att alla som jobbar på LO är s-valarbetare med full lön. Det är ju som att räkna in alla som jobbar på Svenskt Näringsliv i Reinfelds valkampanj som heltidsavlönade m-valarbetare.

Fred sa...

Precis, Hamilton är ett skämt. Dessutom denna historielöshet om kopplingen mellan s och LO. Självklart att LO bidrar med pengar till s - det är ju hela grejen. Men den historian får man tydligen inte lära sig i skolan, det du Rojas. Björklund - hjälp!

Anonym sa...

åkej, eftersom ni nu missat poängen så kapitalt i det här forumet så passar jag väl på att upplysa er om vart problemet med den här omtalade donationen är. alla vet vilka lo är, vad de står för och vilka de stödjer. det vet man inte när sekter av skatteskygga individer ska lämna hemliga donationer. så, när jag som väljare på valdagen ska lägga min röst, vet jag att s fömodligen har backats av lo och kan därmed förhålla mig till det. vet vi ens att det verkligen rör sig om personer och inte organisationer eller företag?

NonTelly sa...

lasse: Nä, Hamiltons antagande är att funktionärer, lokalfunktionärer och tjänstemän jobbar 2½ månad heltid för en valseger samt att de övriga anställda jobbar 1,25 månader heltid.

fred och anonym: Jo, folk i gemen känner naturligtvis till att LO och SAP samarbetar, men trots allt röstade ändå bara 56 procent av LO-medlemmarna på SAP (http://lotidningen.lo.se/?id_site=8&id_item=3596), så man kan ana att det finns en och annan LO-medlem som inte är alldeles nöjd över att stödja SAP. Sådana pengar är långt smutsigare än frivilliga bidrag, även om bidragsgivarna inte redovisas. Och tror ni verkligen att folk i gemen anar att LO backar SAP med sådana resurser som Hamilton redovisar (även om hans beräkningar naturligtvis inte är hundraprocentiga så visar de ju inom vilka ramar siffrorna ligger)? 30 miljoner är för övrigt mindre än de pengarna Fp-röstande LO-medlemmar bidragit med till SAP:s kampanj enligt sin röstandel och Hamiltons rapport.

Vad är det annars som siffrorna om vilka som skänkt pengar ska användas till? En reklamkampanj där någon framgångsrik företagare står och ser ut som en framgångsrik företagare, och sedan texten "X skänkte miljonbelopp till moderaterna - det som är bra för överklassen är dåligt för dig!"?

olydig sa...

Förutom att Hamiltons rapport är ett stort skämt, dels av de anledningar som andra kommentatorer redan har nämnt, så är det ju en hygglig skillnad mellan socialdemokraterna och moderaterna. Socialdemokraterna och LO redovisar bidraget (länkar finns på min sida). Vad har moderaterna att dölja?

Men om man ska följa ditt exempel så tar du exempelvis inte upp Svenskt Näringslivs finansiella stöd till Institutet mot mutor, Ratio och Handelns Utredningsinstitut. Eller varför inte deras bidrag på 320 miljoner till Timbro? Eller Näringslivets fond som, fram till 2003, finansierade "Den Nya Välfärden"?

Om du ska jämföra får du jämföra ordentligt.

NonTelly sa...

olydig: Utveckla gärna varför Hamiltons rapport "är ett stort skämt" - den enda kommentaren här kring felaktigheter i den verkar ha varit ett läsfel.

Och nä, jag tar inte upp andra diffusa pengatransaktioner; jag tyckte bara att det var märkligt att så mycket fokus hamnade på 30 miljoner i frivilliga bidrag när det är hundratals miljoner från skattepengar och mindre frivilliga bidrag i omlopp.

Peter sa...

Problemet med dessa 30 miljoner är ju att de har skänkts frivilligt av ett stort antal människor. Vänstern tror ju inte på det fria valet, de föredrar ju att människor skall tvingas till saker och ting, det är därför de gillar LOs stöd till S för där har den enskilda individen ingenting att säga till om. Dessutom har de lyckats köra över en majoritet av LO medlemmarna som är emot stödet till S, en bonus i sammanhanget.

Nåväl, den största posten i sammanhanget är väl ändå alla de miljarder som staten och myndigheter har gjort av med för att opionionsbilda för S.

Anonym sa...

Saxat: Om LO...
"Det är maktapparaten som liberaler av idag är emot. En maktapparat som trots retoriken om kapitalmässigt underläge äger direkt eller kontrollerar via ”dotterbolag” 20-25 procent av värdet på Stockholmsbörsen. Det är mångfalt mera än alla Wallenbergar och Stenbeckar tillsammans."

http://bloggenbent.se/modules/wordpress/2008/02/11/facket-behvs-verkligen-men
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2390&a=549252&previousRenderType=6
http://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=3500000000000014&conference=10500000000000442&posting=19500000004747575