tisdag 8 maj 2007

Nyhet 1 + nyhet 2 = ljus framtid

Jag skrev tidigare om försöket att göra diesel av slaktavfall - ett pilotprojekt där de inblandade siktade på att nå en årsproduktion om 663 miljoner liter diesel.

Nu skriver bland andra SvD, Di och KTH själva om tävlingen Shell Eco Marathon, där KTH ställer upp med bilen Spiros, och siktar på att klara sig ungefär 81 mil på en liter drivmedel.

Nu är Spiros inte direkt allmängods, och det kan också hända att folk i gemen inte direkt jublar åt en bil som toppar på 37 km/h, men ena årets framtidsteknik är nästa års bruksvara.

Nåväl, ifall en liter diesel enligt ovan skulle kunna driva Spiros 81 mil så skulle årsproduktionen räcka nästan 54 miljarder mil, motsvarande nästan 36 miljoner bilars årsförbrukning.

Enligt snabb sökning så verkar det som att det finns ungefär hälften så mycket bilar som folk i EU (0,472 bilar per invånare), och i brist på bättre siffror så antar jag att de siffrorna är representativa för såväl dagens i-länder som kommande i-länder. Enbart tidigare nämnt pilotprojekt skulle alltså räcka till att tillgodose ungefär 92 procent av Tysklands bilåkningsbehov.

Kinas och resten av utvecklingsländernas utveckling mot att bli bilburet är långt ifrån något att frukta, och antidemokratiska och kvinnofientliga arabstater (och Norge) får snart börja leta efter andra sätt att ställa mat på borden.

Inga kommentarer: