lördag 26 november 2011

Alkohol och alternativkostnad

Ur Gefle Dagblad, via @IOGTNTO:

Färre 15-åringar dricker alkohol jämfört med 15 år sedan. Inte sedan mätningarna startade i Gävleborg har andelen varit så låg. En trolig förklaring är det ökande datoranvändandet.

Ur tidigare inlägg:

[F]ör bara ett decennium sedan var hembränt ungdomsfaran det fokuserades på - idag i konkurrens med bland annat smuggelalkohol och World of Warcraft är det en randföreteelse:

Och:

Problem löses helt enkelt oftast av att världen i övrigt förändras - slagsmålen mellan personer från olika svenska landskap upphörde inte för att straffen för misshandel skärptes utan för att det började finnas bättre saker att göra, och jag tror att World of Warcraft hindrat fler alkoholförgiftningar och våldtäkter än något annat fenomen i nutidshistorien.

Och alldeles grundläggande fungerar det så att befintliga fenomen blir relativt mindre intressanta med tiden, eftersom det övriga samhället ständigt erbjuder så oändligt mycket mer - för tidigare generationer var uttråkning närmast att klassa som standardtillstånd, medan dagens ungdomar gissningsvis knappt känner till begreppet. En samhällspaus blir helt enkelt betydligt attraktivare i en grå tillvaro.

Det är också anmärkningsvärt att just IOGT-NTO länkar till artikeln - dels för att sådana underifrånlösningar går stick i stäv med deras ständiga stöveltrampsvurm och dels för att jag törs ana att det finns väsentlig överlappning mellan organiserade nykterister och videovåldslarmare.

Några tidigare inlägg på liknande tema:
- Niondeklassares alkoholvanor och skolsituation, uppdaterat igen
- Niondeklassares alkoholvanor och skolsituation

Inga kommentarer: