fredag 9 oktober 2009

Alkoläsken, igen

Gudrun Schyman ur gästbloggsinlägg hos Kunskapsbloggen:

Den aggressiva marknadsföringen, som vi ännu inte sett så mycket av i Sverige, men som finns på nätet, har klara och entydiga budskap; fler ska dricka mer allt oftare och allt tidigare, både under dagen och i livet. Produktutvecklingen stannar inte vid lådvin och alkoläsk och sötade shots till unga flickor.

Och så då till de verkliga siffrorna - från Niondeklassares alkoholvanor och skolsituation, uppdaterat [samtliga diagram klickbara för förstoring]:
Andelen niondeklassare som dricker blanddrycker är alltså 2008, i den mest globaliserade och uppkopplade omgivningen i historien, på den lägsta nivån sedan 1998.

Mängden blanddryck som intas av niondeklassarna är för övrigt sju deciliter alkohol per år, eller motsvarande drygt tre centiliter 40 % sprit per vecka. Inte heller varken mängden konsumerad alkohol eller andelen storkonsumenter gällande alkohol totalt är direkt nämnvärt alarmerande:
Och angående alkoholförgiftningar - ur Smuggelsprit och alkoholförgiftningar (kvinnor 15-24 år är rosa linje):
Schyman avslutar inlägget:

För mig är det självklart att se att det finns en stor konflikt mellan näringens intresse och folkhälsans intresse. Det är en fråga om makt och formuleringsinitiativ. Näringen leder för närvarande med tio - noll. Men det går att vända - om vi ligger i. Skål!

Och för tidigare exempel där politiker använt makt och formuleringsinitiativ kan exempelvis Australien studeras - från Spectator:

Jacking up pre-mixed drink prices by 70% cut their consumption by 30%, but pushed bottled spirit sales up by 46% as kids mixed their own. And - surprise, surprise - the people pour far more generous measures than they were getting with the Bacardi Breezers. Result: a sharp 10% hike in the amount of alcohol consumed in Australia, the precise opposite of what was planned.

Samma effekt återfinns självfallet även i Sverige - för bara ett decennium sedan var hembränt ungdomsfaran det fokuserades på - idag i konkurrens med bland annat smuggelalkohol och World of Warcraft är det en randföreteelse:
Annat läsvärt om förmynderi och alkohol:
- Eric Crampton: Public Health and the new paternalism
- Mattias Svensson: Att dricka i DDR-Sverige, När alkoglassen (nästan) kom till byn

2 kommentarer:

Anonym sa...

Liten felräkning här på en tiopotens:

"Mängden blanddryck som intas av niondeklassarna är för övrigt sju deciliter alkohol per år, eller motsvarande drygt tre deciliter 40 % sprit per vecka."

Det borde vara 0,3 per vecka.

Alltid varför sa...

Tack, naturligtvis ska det vara så. Rättar.