fredag 22 maj 2009

John Stossel: "För att rädda tigern - ät den"

John Stossel, som jag annars allt som oftast håller med, ägnade ett av sina senare program åt tigrar, med poängen att restriktioner kring handel med tigerprodukter bör släppas för att rädda tigern från utrotning.

Stossel har en ytterst viktig poäng i att marknader räddar mycket som allmänningens tragedi annars åsamkar, men runt just tigern har jag svårt att se att farmer skulle rädda situationen. Tigrar lever ensamma, ofta i oländiga områden, och rör sig över enorma ytor (därav att det går några tusen lejondokumentärer på varje tigerdokumentär). De är dessutom oerhört farliga att ha att göra med och dyra att föda upp. På en marknad reder visserligen sådant ut sig genom att produkterna sedan tarvar högre pris, men jag tror helt enkelt inte att konsumentintresset är tillräckligt stort för att annat än uppfödning för storviltjakt och turism skulle kunna vara ekonomiskt försvarbart, och skulle man efterlikna tigerns naturliga miljö skulle den vara ytterst svår att hitta på lagomkommando.

Jag tror snarare att lösningen ligger i att få en fungerande marknadsekonomi till områden där tigern finns. I en fungerande ekonomi skulle fler flytta från tigermarker till städer, och fler skulle kunna ägna sig åt långt lönsammare och trivsammare yrken än tjuvjakt. Dessutom skulle informationssamhället relativt snart upplysa befolkningen om att krossade tigerben bara är placebo, vilket ytterligare skulle minska efterfrågan av tjuvjakt.

Problem löses helt enkelt oftast av att världen i övrigt förändras - slagsmålen mellan personer från olika svenska landskap upphörde inte för att straffen för misshandel skärptes utan för att det började finnas bättre saker att göra, och jag tror att World of Warcraft hindrat fler alkoholförgiftningar och våldtäkter än något annat fenomen i nutidshistorien. Exakt samma sak gäller tigerproblematiken.

Stossels program:

(Direktlänk)

Inga kommentarer: