fredag 27 februari 2009

Mopedlarmets resultat

Det är bara runt två månader sedan det larmades om mopedskadorna - jag skrev om det här, och nu beslutar riksdagen om Nya regler för att få köra moped, snöskoter och terränghjuling (TU8):

# Moped klass I, så kallade EU-mopeder, ska få köras av alla som har fyllt 15 år och har ett körkort. Körkortet ska ha den nya behörigheten AM eller en annan behörighet. Behörigheten AM ska kräva körkortstillstånd med föregående lämplighetsprövning.
# Moped klass II ska få köras av alla som har fyllt 15 år och har ett förarbevis för moped klass II, ett körkort eller ett traktorkort.
/.../
# Förarprovet för moped klass I ska vara ett kunskapsprov som ordnas av en myndighet, i dag Vägverket. Förarprovet för moped klass II, snöskoter och terränghjuling ska vara ett kunskapsprov som ordnas av privata aktörer.

Trafikdödade 15-17-åringar per capita ner med ungefär 3/4 sedan 1970, och precis nu tycker riksdagen att det passar att införa ett mopedkörkort. Bäst alltså att passa på att njuta av tiden utan cykelkörkort - dödsfallen där har minskat med över 4/5 sedan 1970, så det borde återstå åtminstone några års anarkistkaos innan det anses akut.

Inga kommentarer: