söndag 8 februari 2009

Förbjuda alla hundar eller bara Jack Russell?

Aftonbladet skriver om att ett spädbarn bitits ihjäl av två hundar, med slutstycket:

Dödsfallet förväntas återväcka krav på en skärpning av lagen ”Dangerous dogs act”, som bland annat förbjuder vissa hundraser som pitbullterrier.

Hundarna inblandade i det här fallet är två småhundar: en Jack Russell är normalt 25-30 centimeter hög och väger 5-6 kilo, och en Staffordshire bullterrier är 36-41 centimeter hög och väger 11-15 kilo - som jämförelse väger en golden retriever 25-35 kilo.

Gällande psyke hos hundraserna i fråga så kallas Staffordshire bullterrier för "nanny dog" i England för att den går så bra ihop med barn, medan det varnas för Jack Russells och barn.

Så egentligen är det här snarare ytterligare ett bevis på att samtliga hundraser kan skada människor allvarligt. Det kan även noteras att det var familjens egna hundar som stod för skadan, vilket är representativt, då 95 procent av alla hundattacker som leder till sjukhusvistelse utförs av en tidigare känd hund.

Av lång tradition kastar Aftonbladet även från fullständigt ingenstans in pitbullterriern i debatten - i samband med den artikeln borde de snarare diskutera ifall bara Jack Russell-terriern - Sveriges 13:e mest populära hund 2005 - ska förbjudas eller ifall förbudet ska gälla samtliga hundraser.