lördag 28 februari 2009

Antares

Slökollade på Boston Globes bildspel över nyfödda djur, när tigerungen Antares kom upp. För den som undrar vad Antares är finns följande bild [klickbar för förstoring]:
Solen är alltså en pixel stor på bilden, och Jupiter går inte ens att avbilda i skala - bildserie finns här.

Den sibiriska tigern (amurtigern) har för övrigt återhämtat sig från runt 40 individer på 1940-talet till att i några decennier ha hållit sig stabilt runt 500 - den sibiriska tigern kräver imponerande landytor för att trivas; en hona behöver upp till 450 km2 (runt 1000 tigerhonor skulle alltså få plats i Sverige).

(Via Radley Balko)

2 kommentarer:

Oscar Wolf sa...

http://www.metacafe.com/watch/1768855/the_size_of_all_planets_are_relative/

En film som verkligen ger en ett perspektiv på vår storlek i rymden. Börjar nere på vår nivå :)

Alltid varför sa...

Oscar: Tack, jag letade efter en liknande film på Youtube, men tröttnade snabbt då så gott som alla verkade innehålla antingen någon misslyckad form av skämt eller plågsam musik. Direktlänk till den filmen: http://www.metacafe.com/watch/1768855/the_size_of_all_planets_are_relative/

Den filmen anger för övrigt VV Cephei A som den största kända stjärnan, medan Wikipedia håller VY Canis Majoris som störst, men jag antar att det helt enkelt finns olika skolor och mätresultat på den fronten. Perspektiv ger det dock som sagt onekligen.