söndag 8 februari 2009

Rika länder köper upp jordbruksmark

Vetenskapsradion skriver om att rikare länder köper upp jordbruksmark i fattigare länder - Christina Engfeldt, Nordenansvarig hos FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) citeras:

– Vi ser mycket allvarligt på det. Vi ser det som en form av nykolonialism. Det är ett sätt att lägga beslag på andras resurser utan att ta ansvar för vad som händer för det landets befolkning i en nära framtid.

De rikare länderna anser sig kunna bruka marken i fråga markant effektivare än vad nu görs, vilket resulterar i att marken blir köpvärd, samtidigt som resurserna som försäljningen ger säljarna kan användas effektivare än att släpa runt på ineffektivt nyttjad mark.

I botten är det den sedvanliga självhushållsvurmen som spökar, och istället för att som FAO råda de rikare länderna att köpa av de lokala bönderna istället för att själva bruka marken borde de råda säljarna att knyta avtal där de får del av produktionen - gissningsvis skulle de rikare länderna kunna lämna ifrån sig den produktion som marken tidigare gav utan att ens märka av det i resultatet.

Och skulle någon tvivla angående hur mark kan nyttjas på olika sätt kan man ta en titt på gränsen mellan Israel och Egypten - en spikrak gräns, frodigt grön på den israeliska sidan och ökenbrun på den egyptiska.

Hela jordens befolkning skulle för övrigt kunna dansa på en yta motsvarande Vänern, och skulle man befolka samma yta lika tätt som Monaco skulle i stort sett Sveriges, Tysklands och Norges nuvarande befolkning få plats - ineffektivt nyttjad mark är problemet, inte markbrist.

Inga kommentarer: