lördag 7 februari 2009

100 mile suit

Wired skriver om Kelly Cobb, som beslutade att ge närproducerat ett försök och planerade att göra en kostym (med strumpor, skor, underkläder och slips) där allt material kom från inom drygt 16 mil (100 engelska mil) från hemmet. Projektet tog månader att slutföra, och trots att 20 hantverkare anlitades tog det dem totalt 500 arbetstimmar. Bilder på resultatet finns här.

Åtta procent av materialet (bland annat gummisulorna till skorna) kom dock från områden utanför cirkeln, men Cobb uppskattar att de hade kunnat få bort de åtta procenten om de lagt 1,5 år på projektet.

För att överföra projektet till svensk standard så är USA 55 procent mer tätbefolkat än Sverige, så för att täcka in lika mycket personer i en cirkel skulle den behöva vara runt 20 mil i radie - motsvarande ungefär halva Norrland (eller cirka 40 procent större än Svealand).

Som Johan Norberg skriver i När människan skapade världen är det ingen slump att "byta pojkvänner som andra byter skjortor" är ett nyare talesätt än "kosta skjortan".

Inga kommentarer: