tisdag 5 augusti 2008

GTA-serien stoppas i Thailand

En 18-årig thailändare knivmördar en taxichaufför och säger sig ha varit inspirerad av Grand Theft Auto - presto blir en lokalnyhet en världsnyhet (precis som Mortal Kombat-larmet), och Thailand stoppar försäljningen av spelet.

Nyheten illustrerar perfekt moralpanikens olidliga lätthet. Ifall spelet så skulle medfört att tusen personer låtit bli att våldföra sig på någon, så skulle det bara bokföras på den statliga kampanj som ligger närmast i tiden. När sedan en enstaka person säger sig ha inspirerats av objektet för moralpaniken så blir det däremot löpsedlar galore.

Vidare, ur Expressen:

18-åringens föräldrar är fattiga och hade inga pengar för att ge honom spelet. I stället köpte han två knivar och gick till attack – i verkliga livet.

Han kunde alltså inte spela spelet - "i stället köpte han två knivar och gick till attack". Enligt vad Expressen själva skriver så hade alltså GTA fungerat som substitut till våldet, men ändå säger Jerzy Sarnecki - han som kallade Rödebytrakasserierna "pojkstreck" - att våldsamma dataspel är "vidriga".

För ett halvår sedan passerade GTA-serien 70 miljoner sålda exemplar - hade våldsamma dataspel varit ens tillnärmelsevis så skadliga som belackarna anser hade vi alltså legat minst sagt pyrt till, men lyckligtvis ramlade inte himlen ner på kycklingen den här gången heller.

Andra som inspirerats av GTA:

(Direktlänk)

(Även Reason och Motpol skriver om ämnet.)

1 kommentar:

Oli sa...

http://www.nsd.se/NYHETER/ARTIKEL.ASPX?ArticleID=3864507

Antar att du redan sett den. Men om du inte har det så får du ännu ett bevis på hur farligt GTA är.