tisdag 19 augusti 2008

Subventionerat dödsknark

Aftonbladet skriver om en industrihampaodling i Falkenberg, i god kvällstidningston:

Under flera decennier var cannabisodling förbjuden i Sverige. All hampa innehåller ämnet THC som kan användas för att framställa till exempel hasch. Men det går att göra tågvirke och grova nät av fibrerna också.

THC är alltså den psykoaktiva substansen i cannabis (som kallas marijuana i växtform och hasch i kådform), inte något "som kan användas för att framställa till exempel hasch".

Sedan är "också"-användandet intressant i det att industrihampa visserligen används till exempelvis tågvirke (rep, alltså) och grova nät, men också till exempelvis papper, kläder, plast, olja och bränsle. Rusmässigt ligger det dock på uppskattningsvis samma nivå som att dricka sig berusad på filmjölk.

Halten THC i plantan får inte överstiga 0,3 procent för att hampaodling ska vara tillåten. I växthus med värmelampor producerar växten mer av ämnet.

Jo, fast vill man åt ruset så håller man sig lämpligtvis borta från industrihampa/spånadshampa, då vanlig cannabis är åtminstone 20 gånger så THC-intensivt som industrivarianten (och vanligtvis betydligt starkare än så).

Två väl upptrampade stigar leder fram till odlingen från vägkanten. Avbrutna stammar vittnar om att någon varit här och försett sig.

Det finns de som röker bananskal och vass också, men det betyder inte att det är skäl att hägna in de produkterna.

Hampa är en fantastisk växt, där i stort sett hela plantan kan användas. Jämfört med bomull så är den långt stryktåligare och mer snabbväxande, och kan därför odlas i stort sett i hela världen, med långt mindre åtgång av vatten och bekämpningsmedel, och dessutom med en tålig, bekväm slutprodukt.

Hemp Revolution, del 1 (del 2):

(Direktlänk)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet!
Tänk om folk kunde dra upp huvudet ur sanden och slippa döma hampan för den drog de förknippar den med att vara. Användningsområdena är i princip oändliga och det räcker bara att kika tillbaka i historen om vart den tidigare användts för att få en överblick över dess användningsområden. På sätt och vis tycker jag att aftonbladets artikel är bra även om den är vinklad, lite information är bättre än ingen information så att säga. Med EU's regler så kanske hampaodling blir mer utbredd här i sverige och det hade bara varit positivt.

Hempman sa...

Instämmer med föregående skribent, väldigt bra skrivet. Det märks väl att du vet vad du skriver om, men framförallt tycker jag om att det är väldigt sakligt framfört. Jag är trött på alla människor som vinklar informationen.

Tack för ett bra inlägg!