söndag 3 augusti 2008

Övergreppet på Blondinbella

Blondinbella antastades i Italien med invärtes blodvite som resultat, vilket har diskuterats intensivt i såväl bloggosfären som i gammelmedia.

Många unkna åsikter - som att det skulle vara ett PR-trick, italiensk kultur, resebolags ansvar och "vad hade hon väntat sig" - har skjutits i sank med all rätta, och jag har egentligen inget att tillägga där.

Jag irriterar mig dock på den återkommande funderingen gällande föräldrarnas roll. Isabella Löwengrip fyller 18 senare i år, och ska naturligtvis kunna gå på nattklubb i Italien utan att föräldrarna ska behöva lägga sig i. Att hon med kamratgäng sedan tydligen var för godtrogna/naiva för att känna av stämningen - samtidigt som något kräk utnyttjar situationen - är oturligt, men tilltro till människan är i grunden något positivt, och det är naturligtvis bara förövaren som har något att stå till svars för.

Sedan en smula bortglömt genusperspektiv: Vad är det som gör att en rispad vagina anses orsaka livslånga depressioner medan en rispad pung mest bara är något som skulle skrattats bort?

(Tanja Suhinina, Anna Svensson, Röd Libertarian och LouiseP skriver bra om ämnet, och diskussionen kring Motbilders inlägg är intressant.)

Inga kommentarer: