tisdag 26 augusti 2008

Hur bra är Usain Bolt?

Från Wired:
Från Freakonomics:
Han ligger alltså cirka 30 år före en projektion som historiskt funkat bra och helt och hållet utanför ens en ansats till en normalfördelning på 200 m-loppen.

Dessutom är han nyss 22 år fyllda (Afasa Powell som hade det tidigare 100 m-rekordet var 25 när han tog det och Johnson som hade det tidigare 200 m-rekordet var 28 när han tog det), sprang de här loppen förhållandevis tätt efter andra lopp, i en tidszon 11 timmar från sitt hemland och i nollvind på 100 m och -0,9 meter på 200 m.

Så bra är Usain Bolt.

2 kommentarer:

Badgear sa...

Det ser ut som man inte alls räknar med bättre material; vare sig skor och bana. Vilket kan vara intressant ifall man ska jämföra vilken idrottsman som är bäst.

Vad är egentligen Owens 8,13 från 1935 värt, på den tidens bana och material, jämfört med Beamons 1968 hopp eller Powells hopp 1991.

Finns det någon risk också att arrangörer som vill bli ihågkomna ser till att klockor kan gå lite fortare, behövs bara hundradelar, för att få fler världsrekord.

Alltid varför sa...

badgear: Naturligtvis sant alltihop, men särskilt 200 m-diagrammet är närmast skrämmande. Det finns ingen krypande förbättring genom åren, utan det är Bolt och Johnson som är i en helt annan division än de andra, och då hade Bolt ändå sprungit en mängd lopp innan och hade dessutom motvind under loppet.

Nu kan det naturligtvis bero på nyligen framtagna skor och banor i stil med den senaste simdräkten eller klappskridskon, men jag har åtminstone inte sett några artiklar angående det.

Sedan törs jag förutsätta att tidtagningen är kvalitetssäkrad (snabba/långsamma klockor är för övrigt språkligt tvetydigt på ungefär samma sätt som längre fram/bak i boken).