lördag 24 mars 2007

Surebetting för idioter

E24 skriver om att spelsyndikat bombar Limbo - Svenska spels nya spel. Detta innebär då att de stackars småspelarnas vinstchans drastiskt minskar.

Det kostar 10 kr att satsa på ett nummer mellan 1 och 99 999. Lägsta unika nummer vinner sedan 100 000 kr, och utöver det är det några småvinster.

Från Svenska spels hemsida angående senaste Limbo-resultatet:

Vinnande nummer: 2441
Nummer i vinstgrupp två: 2438-2440,2442-2443
Nummer i vinstgrupp tre: 2197-2437,2444-2685
Antal lagda vad: 55196 st


551 960 kronor alltså spelade mot en vinstpott på 256 661 kronor. Det ger att Svenska Spel betalar tillbaka runt 46,5 procent.

De här spelsyndikaten får alltså i snitt inte ens tillbaka hälften av sina satsade pengar (och allt arbete det innebär). Att E24 sedan tolkar detta som någon form av fulspel är väldigt märkligt (och att SvD sätter det som förstanyhet i papperstidningen är helt förbluffande) - vill "syndikat" slänga sina pengar i sjön så borde de ha fritt fram att göra så. Svenska spel applåderar naturligtvis, men varje förnuftigt tänkande person borde hålla sig långt borta från ett sådant skräpspel. Vad blir nästa artikel från E24 - bombmattor för Lotto och roulette?

Ja, varje förnuftigt tänkande person bör hålla sig långt borta från Svenska spel över huvud taget, men det kan bli en senare diskussion.

Uppdatering: Svenska spel stänger Limbo med omedelbar verkan. Det inte för att man skulle kunna argumentera att det nu härskande "syndikatet" fått ett naturligt monopol (de säger själva att det rör sig om ett fåtal spelare som inte haft betydelse för spelet), utan för att de "bedömer att risken för bolagsspel ökar i och med uppmärksamheten". Fyfan så det finns mycket korkat folk.

Uppdatering 2: Svenska spel har inte begått något lagbrott vad gäller "skandalspelet". SvD fortsätter dock slå sig för bröstet.

Och naturligtvis har idén diskuterats förut.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Men...
Satsa på alla nummer från 1 till 10000 t.ex. så har man ju en vinst på det dubbla klar. Jag är inte speciellt insatt i spelet, men det låter ju rätt självklart för mig i alla fall...

NonTelly sa...

Ja, så länge ingen annan satsat på de numren.

Ska du satsa på 1-10000 när varje person max får satsa på sex nummer så behöver du 1666 personer (man måste ha spelkort för att spela, så samma person kan inte spela på olika ställen).

Dessa 1666 personer får sedan ett överskott på ~156 000 kronor att dela på - alltså ungefär hundra kronor per person.

Inga stora pengar på något sätt, men det kan väl anses vara okej. Det förutsätter dock att ingen annan har samma idé. Skulle det inträffa skulle båda dessa spelsyndikats idé gå åt pipan - och bredvid står Svenska Spel och applåderar oavsett vad som händer.

Dessutom, har du makt att få 1666 personer att agera som du vill har du gissningsvis bättre saker för dig än att försöka vinna några tusenlappar från Svenska Spel.

NonTelly sa...

Och sedan all administration för att hålla koll på vem som satsat på vad ( så att ingen försnillar vinsten), kollen att alla verkligen sköter sitt spelande, utdelning av vinster, etc.

Min gissning: spelsyndikatproblemet är rent hittepå.

Anonym sa...

HA HA HA du har ju inte fattat.

NonTelly sa...

anonymous: Förklara gärna. Jag greppar naturligtvis att de spelar på samtliga nummer upp till en viss gräns och hoppas att inte Svenssons lyckas täcka alt - alternativt att något annat "syndikat" har samma idé.

Risk kontra vinst och mängden arbete går helt inte ihop.

Anonym sa...

Det går utmärkt att tjäna pengar på Limbo. Förenklat gör man så här:

1. räkna ut troligt område (beror på tidigare vinnare och omsättning)

2. rensa bort dåliga nummer (666,1234, 2007 osv osv)

3. satsa på resten.

NonTelly sa...

anonymous 21:10: Ja, naturligtvis går det att tjäna pengar på ett spel där det gäller att avväga hur de andra spelar om man lyckas avväga hur de andra spelar.

Men är inte det hela tanken med spelet?

Anonym sa...

Anonymous. Du som har facit för spelet. Det är ju inte riktigt så enkelt som du vill göra sken av. nontelly har helt rätt i sitt påpekande "risk kontra vinst och mängden arbete går helt inte ihop".

Anonym sa...

För det första, Nontelly har helt rätt. Att administrera ett så stort spel, med så många inblandade personer/spelkort, är i praktiken omöjligt. Skulle ett "syndikat" ändå lyckas så är vinstsumman mer eller mindre obetydlig i dessa spelkretsar. Det finns ett stort antal andra spel som ger betydligt mer inkomster, om man har de resurser som krävs.
Man kan tänka sig att någon enskild eller mindre grupp ändock lyckas med att administrera ett stort Limbo-spel, men då måste de nog funnit ett sätt att fiffla med spelkorten. Ett fiffel som är direkt brottsligt. Jag har själv deltagit i ett "bolagsspel" med 20 personer/spelkort inblandade, vilket gav 120 möjliga nummer att spela. Bara det lilla antalet inblandade genererade ganska mycket arbete med att få in insatser och betala ut småvinster, och gav dessutom inte något vidare överskott.
Det är nog bara att konstatera att Svenska Spel har fallit för det mediala trycket, där SvD slår sig för bröstet med en "avslöjande" icke-nyhet, dessutom på första sidan. Man kan undra hur journalister rangordnar nyheter.

Anonym sa...

Bra sagt