lördag 17 mars 2007

Perssons avslutande långfinger

Göran Persson har fått drösvis med kritik för att ha drivit en pompös och självgod enmansshow. Sahlin har profilerat sig som en lyssnande ledare, för att markera att det är nya tider nu, och SvD:s andra fråga till Sahlin efter presskonferensen är också mycket riktigt ett upplägg för Sahlin att ta avstånd från Perssons ledarstil.

Vad säger då Göran Persson i sitt sannolikt väldigt välplanerade avskedstal? Jo:

- Jag räddade Sverige.
Ett stort långfinger till allt och alla, alltså. Sedan förutspår han vänsterseger i nästa val, och säger han så så blir det naturligtvis på det viset. Nu är det upp till Sahlin att skaffa förtroende. Om 53 procent av S-väljarna säger att de har förtroende för henne bör det betyda att någonstans runt 10 procent verkligen har det. Dessutom tror runt två av tre att Reinfeldt är en bättre statsminister än Sahlin. Och steget är inte särskilt långt varken till folkpartiet, centern eller miljöpartiet, så det blir många intressanta ställningstaganden att begrunda och heliga kor att vårda/slakta för att lyckas vinna opinion.

Jag antar att Aftonbladet kommer brassa bamsekampanjer (i stil med Leijonkungen) för att ge Sahlin lite vind i seglen inom kort. Jag tror inte det kommer fungera, men det ska sannerligen bli intressant att följa.

Inga kommentarer: