söndag 11 mars 2007

Landsfadern blev prygelpojke

Mona Sahlin har ett intressant arv - hon tar över efter en av de mest dominanta politiker vi haft, som i stort sett ensam representerat socialdemokraterna sedan han tillträdde.

Göran gick från att vara illa omtyckt till att refereras till som landsfader, och hyllningarna till hans kunnande och debatteknik haglade, och han träffade Luuk, Grynet, kossan Doris, Jihde, och charmade dem alla samtidigt som han charmade tv-publiken. Att han sedan hanterade statistik på ett väldigt märkligt sätt och att hans mysutstrålning kanske inte var särskilt äkta var det relativt få som anmärkte på.

Sedan kraschade socialdemokraterna i senaste valet. Jag tror också att det var många som var trötta på Göran Persson, men framför allt är väljarkåren bättre påläst och med mer intryck från andra kulturer nu än någonsin tidigare och sväljer därför inte föråldrad politik som socialismen.

Socialdemokraterna i stort verkar dock inte vilja acceptera detta faktum, och vad enklare då än att helt enkelt maximalt sabla ner syndabocken?

Ur SvD:s reportage om Sahlin:

”Mona Sahlin börjar inte våra ­möten med en 40-minuters föreläsning” konstaterar en ledamot som ser fram emot bytet. Med Sahlin blir det en ”helt ­annan form av diskussion där hon tar intryck och lyssnar”.

”Det är inte jaget utan laget”. Med den one-linern har Mona Sahlin turnerat runt i landets samtliga 26 socialdemokratiska distrikt på lite drygt en månad.

Kontrasten mot föregångaren är en av Mona Sahlins främsta tillgångar internt. Hennes löften om ett ”lyssnande ledarskap” är massage för parti­kroppen som ibland värker efter den behandling som Göran Persson utsatt den för.

Det är inte jag som är ledare för socialdemokraterna, det är vi alla som är ledare, säger Sahlin, och ser ut som om hon nästan sagt för mycket.

Genom att skjuta en kopp över bordet markerar hon gränsen. ”Om jag är här, och mitt parti är här borta, då ser de inte ens ryggen på mig och då har jag ingen möjlighet alls att få med dem”.

–Oavsett vad jag tycker, så får man bara gå så långt före att folk ser och förstår och har en chans att hinna i kapp.
Det måste svida för Göran att nu se så mycket öppet förakt mot honom efter allt arbete han lagt ner och alla hyllningar som var.

Mona Sahlin tar över ett kraschande, brinnande parti, och det ska bli intressant att se vad hon försöker göra för att vända trenden. Flirt med småföretagare känns lagom fräscht för att komma från just S, och lagom ofarligt för att hon ska kunna trycka en del på det och stjäla en del vind från Maud Olofsson.

Som nästa fråga tror jag att hon kommer fortsätta (länken dock bortplockad från Expressen) debattera mot droger, någon som har en annan gissning?

Inga kommentarer: