söndag 11 mars 2007

Förbjud inte hunden, förbjud vanvården

DN, SvD, Aftonbladet och Expressen skriver om en pitbullterrier som överfaller en yngling och att polisen tvingas skjuta ihjäl den galna hunden. Aftonbladet har listan på var de farliga hundarna finns i varje kommun och Expressen låter läsarna diskutera att en lagändring krävs för att stoppa "kamphundar".

Nu vet jag naturligtvis inte precis hur allt hänt i ärendet, men vad som står utskrivet i Expressen är att 20-åringen är känd av polisen samt att han precis skaffade hunden. Pitbullterrierns rykte gör naturligtvis att folk som är intresserade av farliga hundar dras till rasen och att de då uppfostras uselt, vilket sedan inleder en spiral där pitbullterrierns anseende konstant går åt fanders.

Gissningsvis valde han medvetet en farlig hund och retade sedan upp hunden på promenaden för att få lite action. Sedan hade han gravt underskattat hundens kraft och blev försvarslös. Att folk sedan slog på hunden med järnrör(!) och kastade stora stenar(!!) på den gjorde troligtvis inte saken bättre.

När sedan polisen kom - trodde de verkligen på allvar att tårgasen skulle paralysera en hund som slåss för sitt liv? Galna människor berörs knappt av tårgas, och en pitbull är en smula tuffare än en människa. Hunden kan mycket väl ha varit labil från början, men en sådan behandling hade satt en toypudel i dödsmördarläge.

"Kamphund" är en korkad term, vilket till och med Aftonbladet greppat, och som Svenska Kennelklubben skriver så är ett aggressivt beteende sällan genetiskt betingat, utan har oftast uppstått genom felaktig fostran, hundhållning och/eller dressyr.

Förbjud inte pitbullen, förbjud folk att vanvårda hundar.

15 kommentarer:

Zarkow sa...

Vad kvällspressen inte verkar haja (kanske snart?) är att ju mer de hetsar upp sig om "mördarhundar" så kommer olämpliga personer att söka sig till de hundraserna och göra allt de kan för att bli lika 'tuffa' som de rappare de sett i en video varit med sina Pitbulls.

Personen ifråga verkar ha fått precis vad den sökte, en labil oregistrerad hund från en oseriös uppfödare som kan tänkas bita människor.

Synd att han inte insåg att en bra vakthund är tränad att bita på kommando och inte för att den är skadad i huvudet eller rädd.

Anonym sa...

Att äga en kamphund är att jämställa med olagligt vapeninnehav.

"Hunden i sig är inte farlig" säger hundälskare. "Vapnet i sig är inte farligt" säger vapenälskare. Det är ägaren det är fel på. Förvisso, men lagen är till för att skydda allmänheten - Alltså förbjud ägande av kamphundar möjligen undantaget de personer som skaffat sig någon form av motsvarighet till vapenlicens.

Anonym sa...

Vad är en kamphund i DIN värld då? Är det den som "ser farlig ut", eller är det den där Spanieln eller schäfern som en a-lagare har, eller är det familjen Svenssons golden som efter skilsmässan blev galen? Tänk dig för när du klassar hundar. Jag är en stolt ägare av en Bullterrier (en sån som är med i barnprogramet Myror i brallan), vi blir ofta utskällda för att han "ser elak ut", för några år sedan blev han allvarligt skadad då en lös Goldenhane attackerade honom... Så fortsätt att klassa hundar du! Gör du likadant med människor?? Däremot så tycker jag att hundägare kan bli bättre på att respektera koppeltvång och att plocka upp efter sina juveler!

Anonym sa...

Vad är en kamphund ? Ska det va så svårt? Ta ut polisens statistik på vilka hundraser som det handlar om vid när dylika angrepp anmäls. Gör en rimlig avvägning så får vi väl bort de värsta bestarna typ pitbull och annat. Då kan du nog lugnt gulla vidare med din Bullterrier.

Anonym sa...

Japp och polisens statistik visar ju att de allra flesta handangrepp sker av "vanliga" familjehundar.. Jag tycker nog att polisen eller djurskyddet ska få rycka in tidigare än när det smäller.. Det känns ju som att vi inte behöver va hjärnkirurger för att lista ut att det egenrliga problemet är dessa "tuffa" killar som vill bli ännu tuffare för att dom har sett en cool musikvideo med en häftig hund i! Där har du problemet! Vi kanske kan ta bort dessa killar istället, dom kan åka till norrland å ringmärka mygg!!

Anders, Polis sa...

Intressant diskussion! Jag satt just vid köksborddet och diskuterade kamphundar med mir mor, som f.ö arbetar åt SKK och föder upp egna hundar, dock inte kamphundar.
Det är, i praktiken, omöjligt att definiera vad som ÄR en kamphund. Pit Bull är ingen erkänd ras av FCI, den internationella kennelklubben, så det kan bli svårt att förbjuda en hundras som inte existerar...
Det som kallas pit bull är ursprungligen en blandning av engelsk bulldog och jack russell-terrier.
EXAKT HUR skall en kamphund definieras?
Jag är personligen övertygad att om en hund med stark medfödd kamplust SOCIALISERAS med hund och människa vid ett tidigt stadium så blir den genuint SNÄLL.
Ordet kamplust får INTE misstolkas för AGGRESSIV.
Det är två olika ord!
Och finns det någon som vågar försöka definiera en kamphund? Pit Bull är inte någon godkänd ras enligt FCI, den internationella kennelklubben.

Susanne sa...

Stol "kamphundsägare" får ofta höra hur söt och glad hon är.. vilket hon är jämt... blir däremot less på de som tittar snett på henne och roppar efter en att man har en "pittbull" med avsky i rösten.. jag ahr en staffordshire bullterrier, en ras som är känd för att vara mycket glad och vänlig spec mot barn.. Döm inte hunden efter ras döm hunden efter ägaren.. om ngt..

Anonym sa...

Man kan inte förbjuda kamphundarna för att vissa ägare inte vet hur dom ska bete sig för att uppfostra dom. Det är ju inte hundens fel hu den blir behandlad av sig ägare!
Jag har flera pitbulls själv. Och jag ägnar mej åt att ta hand om hundar som blivit misshandlade av sina ägare bara för att deras ägare har velat att dom ska bli så "farliga" som möjligt.
De går ju inte o klandra hunden för det! Få tag på dom här idioterna till ägare i stället. Och som någon här sa en typ av "licens" för att få skaffa hund vore ju en bra idé faktisk.

Pitbullen är en underbar "ras" och de finns ingen keligare ras än den! Uppfostrar man hundarna på rätt sätt bara så blir dom underbara! (självklart är de ju en förutsättning att man tänker mycket på vem man köper hunden ifrån!!!)

Anonym sa...

Jag tycker att pitbull är en underbar hundras och har haft en själv. De är oerhört snälla och trevliga och är perfekta familjehundar. Det är bara ägarens fel om hunden stressad eller dylikt.

Anonym sa...

Pitbulls är snälla hundar. Jag har en själv och han är genom snäll.
Det är ägarna det är fel på som hetsar upp dom .

Anonym sa...

Vad i helvete är det du står och säger!!!! Du får väl förfan kontrollera fakta!!! Den högsta bit-statistiken innehar våran ärade Golden retriever. Ska golden bli förbjuden i sverige? en hund blir vad man gör den till. Det är det enda som är sant

Sportexit@hotmail.com sa...

Det har inte med hunden i sig att göra. och du som inte har någon hund har heller ingen rätt att döma andra som har en. En hund har en personlighet. likt folk i almenhet.

Att jämn ställa hundar med vapen är ju idioti. en hund har en massa andra egenskaper än att slåss. vad har ett vapen mer än att skjuta?

Bilar ligger i så fall närmare till hands. Ska man förbjuda alla bilar med större motor än 2.5l och 200h? bara för att dom ligger högre i skade, stöld och förseelse statistiken? knappast.

Sedan tycker jag inte att det är fel om staten anordnade en 1-2 dagars kurs för alla hund ägare. där lämplighets prövning ingår. med då för alla hundar, och inte bara för en hund ras.

Jag är uppväxt med hundar, Bullmastiff mestadels, dom ser ganska farliga ut, och är mycket större än Bullterrier. men om dom uppfostras väl blir dom de bästa av hundar. Jag är själv på väg att köpa hund nu. en Schäfer, det kommer inte bli en vakt hund. men nog fan kan jag uppfostra den till en aggressiv labil mördar hund om jag vill. men det vill ju de flesta inte,

Det är inte hudens fel, jag är ganska säker på att de flesta människor skulle bli galna mördare med rätt (fel) uppfostran dom med.

Ole Forever forever sa...

Världens farligaste hund är död!
En grym människa skapade honom!
Må Olle Forever vila i frid!

Lovisa sa...

Det är helt rätt att man inte ska döma hunden efter ras utan hur ägaren har uppfostrat hunden.Det är inte en hunds fel fall den uppför sig felaktigt eller aggressivt utan ägarens. Men om man inte vet vilket stort ansvar det är att ha en stor,muskellös hund som behöver mycket stimulering och motion. Ska man inte skaffa en. Har själv en liten bichon-bladning och den är inte mindre farlig än en pitbull utan det är bara lättare att försvara sig mot en liten hund en mot en stor hund.

Lovisa sa...

Det är helt rätt att man inte ska döma hunden efter ras utan hur ägaren har uppfostrat hunden.Det är inte en hunds fel fall den uppför sig felaktigt eller aggressivt utan ägarens. Men om man inte vet vilket stort ansvar det är att ha en stor,muskellös hund som behöver mycket stimulering och motion. Ska man inte skaffa en. Har själv en liten bichon-bladning och den är inte mindre farlig än en pitbull utan det är bara lättare att försvara sig mot en liten hund en mot en stor hund.