tisdag 13 mars 2007

Ullenhag motsäger sin tidigare DN debatt-artikel

Folkpartiets Erik Ullenhag känns inkonsekvent redan i sin senaste DN debatt-artikel, där han mest verkar resonera utifrån att liberalism är bra så länge det är socialism och så länge man inte riktigt vill genomföra några förändringar - för fy bubblan om någon skulle kalla någon för högerspöke. Göran Greider antar dock att artikeln kommer leda till minskat förtroende för alliansen, och säger en neutral auktoritet som han så så är det naturligtvis på det viset det ligger till.

Den här debattartikeln var dock inte Ullenhags debut - 2002 hade han ett annat alster publicerat på DN debatt. Han har där rätt i att borgerliga karismatiska ledare (Reinfeldt, Olofsson) skulle gå framåt och att de som skulle formulera de viktigaste samhällsfrågorna (centern och liberalismen) skulle gå framåt.

Ullenhag nämner dock inte centern, vilket är förståeligt - folkpartiet var mer än dubbelt så stora som centern 2002. Istället fokuserar han på moderaterna (som bara var runt två procent större än folkpartiet), och skriver att han självklart skulle skulle välkomna om moderaterna blev ett mer liberalt parti.

Men sedan blev 2006 som det blev - verkligheten hann ikapp samhället, debattklimatet skiftade, centern stod upp för liberalismen och folkpartiet gjorde det inte (varken i handling eller teori). Resultatet blev en borgerlig regering samtidigt som centern ökade kraftigt och folkpartiet kraschade.

2002 fanns det enligt Ullenhag utrymme för en bred liberalism, och åtminstone namedroppade Tove Lifvendahl borde kunna klassas som en av de däringa nyliberalerna. 2007, när den liberala vågen är starkare än någonsin tidigare, verkar det dock bara finns rum för extremt urvattnad liberalism, i alla fall i allt som närmar sig genomförande. Centern gick dessutom upp 2,2 procent i senaste mätningen, så det finns uppenbart en och annan som står bakom deras filosofi.

Ullenhag ser naturligtvis den här trenden, och hoppas troligtvis att i och med det senaste inlägget få tala om för de tidigare vänstersympatisörer som nu röstar liberalt att det finns ett alternativ som blandar deras tidigare politik med deras nyfunna, och gör sitt till för att ge liberalismen ännu en sossespark.

Quatsch, Ullenhag - förnya ditt parti istället för att sabla ner dem som lyckats förnya sig, annars kommer folkpartiet få det jobbigt framöver.

Inga kommentarer: