fredag 30 mars 2007

Domedagsprofeter har en sak gemensamt - de har haft fel

SvD rapporterar att TV4 kommer sända Al Gores prisade film 'En obekväm sanning', och DN rapporterar att Gore är i Stockholm för att lansera sin bok.

Förhoppningsvis passar även TV4 på att göra lite public service och bjuda in några som inte ställer upp på domedagsprofetiorna, om inte annat så för att ge Pär Holmgren möjlighet att slipa lite på argumenten. Det finns nämligen mer än ett sätt att läsa klimatrapporterna - Lomborg i DN, Johan Norberg, Wibjörn Karlén, bland andra. Här är en sida betitlad 'Myter om växthuseffekten', och här är en sida som listar vad de uppfattar som fel i Gores film.

Klimatbekymren är onekligen en komplex fråga, och det är sällan fel att ha miljön i åtanke, men jag kan bara inte låta bli att tänka på skogsdöden, uppståndelsen kring Y2K-buggen, 80-talets varningar för inkommande istid, och så vidare i all evighet.

Som rubriken säger: domedagsprofeter har en sak gemensamt - allihop har haft fel.

Här är den omskrivna 'The Great Global Warming Swindle' streamad:


Här gör någon skotsk forskare sitt bästa för att såga filmen ovan:


Tillägg: Verkar som att möjligheten att kommentera försvann från inlägget av outgrundlig anledning. Vill du diskutera filmerna/något om klimatet/whatever om det här inlägget rekommenderar jag att du istället skriver i anknytning till det här inlägget.