onsdag 21 mars 2007

Äntligen tas Kuba upp i diskussionen!

Att Carl Bildt skulle ta tillfället i akt att påtala Kubas vanstyre är inte särskilt oväntat. Tidigare regering har helt enkelt inte kunnat lyfta frågan trots att de haft långa rapporter från Utrikesdepartementet som lagt fram bekymmer då det skulle storma styggt inom de partierna, oavsett vad Kuba skulle tagit sig för.

Rapporter där sammanfattningen inleds: "Kuba är en auktoritärt styrd enpartistat. I egenskap av stats- och regeringschef, överbefälhavare samt förstesekreterare i kommunistpartiet utövar president Fidel Castro personlig kontroll över den kubanska staten. Det finns inget oberoende rättsväsende. Yttrandefrihet, tryckfrihet eller föreningsfrihet råder inte." räcker alltså inte.

Den nya regeringen generellt och Carl Bildt i synnerhet förväntas däremot ifrågasätta diktaturen, och att han får så korkat mothugg som nu värmer troligtvis hans hjärta.

Att kalla Sverige en blodig imperialistmakt som ägnar sig åt etnisk rensning är ett intressant ordval vad gäller ett land som snarast gjort sig världskända för att göra allt för att undvika krig och som ESS utsåg till Europas mest invandrarvänliga land. Vad gäller att Sverige inte förtjänat en plats i rådet för mänskliga rättigheter så beror det främst på att Sverige inte kandiderade utan istället stöttade Finlands kandidatur. (Nästa val blir det Danmark som stöttas.) Han har dock en poäng gällande Guantanamo och Irak-kriget, men ska man behöva nämna samtliga andra vanstyren varje gång man ger kritik blir det ett märkligt debattklimat.

Bildt begär på goda grunder en ursäkt, och det ska bli intressant att se vad som kommer ur detta. Det ska också bli kul att se vad vänsterbloggarna skriver om detta.

Inga kommentarer: