fredag 14 oktober 2011

Rätt till heltid

Alliansen i Stockholms stad förkunnar stolt på SvD Brännpunkt att de nu inför rätt till heltid för de anställda - en reform som till och med Kommunal ser regleringens järnhårda baksida av - ur Kommunalarbetaren, via Dick Erixon: 

Här är några exempel på effekter som uppstått på grund av att kommunen infört rätt till heltid.
- Tjänsterna görs inte alltid om till heltidstjänster. All arbetstid schemaläggs inte, det blir upp till personalen själv att pussla ihop sin heltid.
- Kombinationstjänster införs och personalen får jobba på två eller flera olika arbetsställen.
- Varannan helgarbete har återinförts.
- Det har blivit fler så kallade delade turer, där en arbetsdag kan styckas upp i två eller flera arbetspass.
- Kortare men fler arbetspass.


Och:

– Vi har nog aldrig fått så mycket kritik som fackliga företrädare som efter att rätten till heltid infördes förra året. Många av de som redan hade heltid var arga och upplevde att de plötsligt fick springa runt som timvikarier, säger Malin Björgum, Kommunals ordförande i Oxelösund.

Och regleringars järnlag i all sin prakt:

Vid äldreboendet i Finspång har en del i personalgruppen gått ner i arbetstid, för att slippa det de där kallar för resurspass, arbetstid på annan arbetsplats, säger undersköterskan Catherine Henriksson.
– Om alla skulle gå upp till heltid så skulle det bli mer problem med scheman. Nu är det flera som gått ner till 75-80 procent. Det är sådana som haft heltid innan som gått ner i procent.
Så då har rätten till heltid fått motsatt effekt?

– Ja, för en del har det blivit så.

Inga kommentarer: