söndag 7 juni 2009

Hundar - kraftfulla individer som bör bemötas med respekt

Jag kommer skriva ett betydligt längre inlägg om idiotin i hunddebatten, men bara ett kortare nyhetssvep:

- I kategorin samtliga hundar kan skada allvarligt (tidigare inlägg: 1, 2) - från Kvällsposten:

Speciellt som det inte är första gången prins Henriks [taxar] ger sig på människor. I maj förra året blev en 20-årig soldat så illa biten att han blev sjukskriven i tre veckor.

- I kategorin hundar (och hundägare) är individer och bör bemötas som sådana - från SvD (via Julia Skott):

– [Åttaåringen] skulle, enligt egen utsago, klappa [golden retrievern] på ryggen när den bet henne. Det är en olycklig händelse, säger Johan Rapp, inre befäl vid polisen i östra Skaraborg, till SvD.se.

Bettet orsakade "betydande skador" på flickan vänstra kind. Hon opererades under måndagskvällen.

Jag törs vidare garantera att hunden i fråga inte skulle varit föremål för en utredning innan den togs från ägaren ifall den klassats som "kamphund", eller som TV4 Skaraborg skriver: "Den aktuella hunden ska ha varit en Golden retriever och alltså ingen s k kamphund."

Med nuvarande debatt - med braskande löpsedlar och politiker med varningssignaler blinkande framför ögonen - så överser föräldrarna med att deras tultande barn provocerar 35 kilo rovdjur - polisen "understryker" även i artikeln att det gällt "normala familjeomständigheter" - samtidigt som de aldrig skulle låta barnen leka oövervakat på närmsta lekplats eller röra sig i samma område som ens en kopplad "kamphund".

Samtliga "kamphundsraser" är för övrigt som kollektiv betraktade stabila, men på samma sätt som exempelvis pitbullen via den skruvade debatten drar åt sig olämpliga ägare så drar ansett ofarliga hundar till sig olämpligt beteende, vilket ovanstående händelse är ett tragiskt exempel på.

1 kommentar:

Guds Basun sa...

Fler som sett för mycket Disney och jämför nu alla hundar med Molle som både talade, hade känslor och i övrigt uppförde sig mycket människolikt.