fredag 5 juni 2009

GDI kontra BNP per capita

HDI har fått några inlägg på slutet, men FN har fler index utöver HDI. Ett av dessa är GDI - Gender-related Development Index, skapat efter kriterierna förväntad livslängd, utbildning och förväntad inkomst, via värden som "log(40000)" och "förväntad livslängd -22,5" i syfte att visa könsskillnader.

Måttet är märkligt dåligt etablerat i debatten med tanke på samhällsdebatten i stort och att något så allmänt respekterat och ansett neutralt som FN (särskilt i de kretsar man spontant skulle kunna anta skulle vara intresserade av ett mått som GDI) som arbetat fram det - exempelvis var den enda omnämningen jag hittade i riksdagsprotokollen från 1995 (av folkpartisten Karl-Göran Biörsmark).

Hur som haver, motsvarande diagram som i det tidigare inlägget, fast med GDI istället för HDI - från UNDP [samtliga diagram klickbara för förstoring]:
Föga förvånande är alltså även sambandet mellan GDI och BNP per capita mycket starkt. Utstickarländerna vad gäller GDI-BNP-korrelation är Ekvatorialguinea (69 högre ranking i BNP än i GDI), Botswana (52) och Qatar (37) samt åt andra hållet Myanmar (48 högre ranking i GDI än i BNP), Tonga (42), Kuba och Madagaskar (båda 40).

Så trots att GDI tycks ha svårt att etablera sig i debatten så är i mitt tycke ändå korrelationen med BNP per capita klart intressant. "A rising tide lifts all boats, a falling tide smells really bad", som de säger, ekonomerna.

Not: Israel, Libyen, Seychellerna, Saudiarabien, Antigua och Barbuda, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Ecuador, Bosnien-Hercegovina, Dominica, Grenada, Belize, Saint Vincent och Grenadinerna, Georgien, Gabon, Turkmenistan, Egypten, Solomonöarna, Haiti, Papua Nya Guinea, Angola och Timor-Leste saknar GDI i UNDP:s databas och saknas därför följaktligen även i ovanstående diagram.

Inga kommentarer: