tisdag 9 juni 2009

Journalistiskt haveri mot City Dental

DN har idag en kritisk artikelserie om City Dental som huvudnyhet. Ur huvudartikeln:

– Folktandvården har ännu fler tandläkare och ändå mycket mycket mindre antal anmälningar [till Socialstyrelsen].

Antal tandläkare är ett uruselt mått - statlig verksamhet är ökänd för att åstadkomma lite med mycket resurser. Ett bättre mått hade varit antal behandlade patienter, men även då hade väsentliga faktorer saknats i analysen - exempelvis ifall det är samma typ av operationer som utförs och ifall det är samma typ av kunder som besöker de olika klinikerna. Gissningsvis är exempelvis kunder som är aktiva nog att uppsöka privat vård även i högre grad aktiva nog att anmäla felaktigheter.

Vidare ur DN-artikeln:

Sedan 2006 har 47 anmälningar kommit in mot City Dental, vilket enligt registrator Margot Flodberg är ett stort antal. Elva av dessa har lett till åtgärd: fem till erinran, sex till varning. Åtta är fortfarande under behandling.

City Dentals pressansvarige, Harald Ullman, säger i DN-artikeln att de gjort 225 000 behandlingar. Cirka 0,2 promille (1/5000) av behandlingarna har alltså lett till en HSAN-anmälning.

Men sedan - vad som fullkomligt sänker hela artikelvinkeln, men som ofattbart nog tas upp i artikeln:

93 procent av Sveriges privattandläkare är medlemmar i organisationen Privattandläkarna. Där får klinikerna hjälp av en förtroendemannanämnd om patienter är missnöjda, vilket oftast leder till att man kan undvika anmälningar till HSAN och Socialstyrelsen. City Dental har valt att inte vara medlem.

Skamligt, DN.

Tidigare inlägg om tandhälsa:
- Stalinistisk tandhälsa

6 kommentarer:

Kristina sa...

Blir lite nyfiken - varför är det just den sista passagen du citerar som sänker artikeln?

Anonym sa...

Vad jag ser av vård som utförts på billighetskliniker är det mesta undermåligt om man mäter enligt svenska mått. Svenska tandläkare som uppfostrats av socialstyrelsen gör helt enkelt jobb av bättre kvalité. Men det är upp till var och en att välja.

//Svensk tandläkare som städat upp mycket efter billighetsvård.

Alltid varför sa...

Kristina: Hela artikeln är usel, men ska en enskild marknadsaktör skiljas ut så är det ett grundkrav att åtminstone använda ett mått som ger samtliga inblandade en rättvis bedömning. I och med det stycket visar journalisten att hon medvetet använder ett missvisande mått.

Det här var alltså DN:s huvudnyhet för dagen, och det var inte exempelvis privata tandläkare som angreps, utan enbart City Dental - redan på förstasidan.

Svensk tandläkare...: Jag betvivlar inte att det finns en hel del legitimt att anmärka på vad gäller City Dental, men just den här artikeln var ett lågvattenmärke.

Anonym sa...

Artikel i DN anses här vara ett haveri ren yrkesmässigt.

Min kommentar, i jämförelse med det pågående ledningsmässiga och yrkesmässiga haveri som pågår i

City Dentals regi ar att gemföra en badankas kapsejsande med Titanic´s haveri.
City Dental är en form av tandvård som borde förpassats till historieböckerna, som exempel på forntida primitivitet inom tandvården.

Att dom försvaras pga finansiering från dom "finare" atmosfärslagren ändrar inte följande faktum:

-City Dental skadar förtroendet för Svensk sjukvård.

Har själv varit försöksdjur där!

Mvh

P-O

Anonym sa...

Du har alldeles rätt. Att Citydental ej är med i Privattandläkarna är nog en stor orsak till varför anmälningarna är så många.
Folktandvården tycker att CityDental är uruselt men de har ändå inga moraliska/etiska problem med att "remittera" patienter de inte vill ha till en lågpristandläkare bara för att själva slippa bekymmer i framtiden.
Många patienter förväntar sig dessutom att mirakel kan utföras. Det de inte verkar förstå är att magi inte kan utföras i en mun som inte sett tandborste, tandtråd eller tandläkare på tio år.

barbazoo babben sa...

http://citydental1.wordpress.com/

Många missnöjda