måndag 30 april 2007

Nä, du har inte sett allt - ens inom MMA

Ibland kan saker och ting kännas lite blasé, men det finns alltid någon som ser möjligheter.


söndag 29 april 2007

Som man ropar får man svar

SvD och Ungdomsstyrelsen (bland andra) rapporterar att det för en gångs skull är så att dagens ungdomar mår sämre än sina föräldrar.

Det här är en typ av undersökningar som stammar ur nollsummeteorin. Först skulle marknadsekonomin suga ut arbetarna - sedan blev det alldeles för uppenbart att så inte var fallet, så den teorin fick överges. Sedan sades det att marknadsekonomin sög ut U-länderna - sedan fick även det överges eftersom det var så uppenbart fel.

Och om nu samtliga arbetare i världen får det bättre av marknadsekonomi, vad ska då antimarknadsfundamentalisterna göra? Jo, parallellt med miljödebatten, sprungen ur samma argumentation, så won't somebody please think of the children. Och vad är det då som ska användas för att visa att barnen har det sämre än någonsin - jo, att valfriheten är så stor.

Så att föräldrar är hemma mer än någonsin tidigare hos barnen, att de (föräldrar såväl som barn) har mer resurser än någonsin tidigare, tillgång till teknik som tidigare generationer inte ens kunde drömma om och att vi är inne i en blomstrande högkonjunktur där färre går arbetslösa än på lång tid - det faller liksom i skugga på grund av att barnen inte klarar pressen från valfriheten.

Skulle däremot jag få anta vad de här siffrorna beror på så är det att alla skriverier kring barns bekymmer har underblåst bekymren, och sedan är vi inne i en negativ spiral. Det har aldrig tidigare förväntats att barn ska må dåligt, det har aldrig tidigare skrivits så mycket om press och förväntningar på barn, och som samtliga som varit gipsade upplevt så räcker det med att tänka på att det kliar under gipset för att det faktiskt ska börja klia under gipset.

16-åriga Adéle understöder mina argument och sågar forskarnas i den angränsande artikeln. Först säger hon: "Varenda dag ser man ju program om hur jorden förstörs och klimatet förändras" för att knyta samman orosdebatterna och visa att pockandet på oro verkligen oroar, och senare säger hon att det nu är helt okej att tacka nej till diverse droger medan alla rökte under mammans skoltid, och att kvinnorollen är slitsam. Valfriheten är alltså positiv medan bristen på valfrihet är jobbig.

Det är helt bisarrt att så mycket i dagens samhälle fokuserar på vad som kan tänkas vara dåligt i ett samhälle som är så historiskt fantastiskt, och det är förvånande att medias makt är så stor över folks tänkande att de (folket, alltså) inte står upp mot så uppenbart märkliga resonemang.

onsdag 25 april 2007

Världens 50 bästa restauranger

The Independent publicerade idag hela S. Pellegrino's Awards lista gällande världens 50 bästa restauranger (det här verkar vara officiella sajten) - fin fjäder i hatten för Oaxen på 39:e plats.

Noterbart i övrigt att Frankrike står för ungefär 25 procent av restaurangerna och att topprätten på näst bästa restaurangen är snigelgröt.

1,8 miljarder byråkratislack

EU är en i grunden god tanke som dras med en mängd korkade föreskrifter. En av dessa föreskrifter är flyttandet mellan Bryssel och Strasbourg.

Enligt SvD har en undersökning från 2002 visat att kostnaden då för ett års flyttande var runt 200 miljoner euro, motsvarande runt 1,8 miljarder kronor - lite drygt 10 procent mer än kostnaden för att bygga Turning Torso.

Christofer Fjellner har dock satt sig upp mot idiotin och fått genomfört ett förslag angående att se över rutinerna.

Märkligt egentligen att en sådan undersökning behövs för att rensa bort så uppenbart idiotiska rutiner, men varje steg mot ett bättre samhälle är ett steg mot ett bättre samhälle. Lita på att det kommer bråkas innan allt är genomfört, men goda idéer har alltid tiden på sin sida. Och naturligtvis var det miljövinster inblandade i även den här processen.

Vill man protestera mot flyttcirkusen så finns det ett upprop med över en miljon underskrifter här.

tisdag 24 april 2007

Stålmannen, rena rama verkligheten

SvD rapporterar att man hittat kryptonit i Serbien - och inte den ursäkt till kryptonit som redan finns i periodiska systemet, utan det som utgör Stålmanskryptonit: natriumlitiumboronsilikathydroxid (lyckligtvis verkar det vita mineralet dock inte ha samma egenskaper som vit kryptonit).

Och som om inte det skulle vara nog så har de dessutom hittat Stålmannens grotta (bilder härifrån):

Jan Guillous drömvärld

Aftonbladet har en intervju med Jan Guillou, där han säger att han tycker att det är lagom att betala 75 procent i skatt.

Om man sätter övriga utgifter (arbetsgivaravgifter, etc) till noll, så betyder den skattenivån att någon måste arbeta fyra timmar för att ha råd att anställa någon till samma lön i en timme. För att det ska vara ekonomiskt korrekt att anställa en hantverkare ska denne alltså vara åtminstone fyra gånger bättre på jobbet än den som anställer.

Och om den som ska anställa någon i sin tur är anställd hos någon, så måste denne i sin tur också arbeta fyra timmar för varje timmes lön i fickan, så ungefär sex procent av den ursprungligen inarbetade pengen är kvar efter två transaktionsled. Eller motsvarande att den som ska anställa någon måste arbeta in 1600 kronor för att ha råd att betala någon en hundralapp.

Kontentan av en högskattepolitik blir därför att arbetslösa målare bor vägg i vägg med arbetslösa bilmekaniker, där målaren amatörmässigt mekar med sin bil och bilmekanikern amatörmässigt målar sitt hus - alltså raka motsatsen till att göra saker tillsammans.

Och det ska kallas solidaritet?

Vad tänkte de egentligen?

DN rapporterar att Sundsvall ska försöka stävja ungdomsfylleriet kring Gatufesten genom att införa 25-årsgräns på folköl och ett tak på sex öl per köptillfälle.

Jag trodde inte att folköl var en särskilt stor konsumtionsprodukt bland dagens ungdom (och än mindre en orsak till riktigt fylleri), men det antar jag att polisen, socialtjänsten och handlarna vet bättre än jag. Jag törs dock gissa vad ett sådant förbud får för konsekvenser i hembräntbältet, och det står dessutom inget om att Systembolaget kommer införa liknande åtgärder.

En evig sanning är att det inte räcker att vilja väl för att göra väl, men de kan väl inte ens ha trott att det här skulle innebära något gott?

måndag 23 april 2007

I got shot at and all I got was this lousy t-shirt

Jag tyckte att Scare Tactics gick över gränsen, men japanerna har i vanlig ordning något annorlunda referensramar.

Internet på indiska landsbygden

DN rapporterar om IT på indiska landsbygden. Mellanhänder rensas bort för bönderna, och alla vinner direkt - utom mellanhänderna.

Och det kommer naturligtvis mer gott ur teknikintåget - lättare att inhämta kunskap, vilket ger bättre undervisning och bättre möjlighet att arrangera kurser, lättare att få lån, mer inspiration från andra kulturer (vilket bland annat borde öka jämställdheten), och så vidare.

Levnadsstandarden i regionen skjuter redan i höjden, och kan de bara rensa upp bland de statliga bolagen och kooperativen bland annat så ska det sannerligen bli intressant att se var de befinner sig om bara fem år.

lördag 21 april 2007

Boom goes the 100 tons of dynamite

Hur ser det ut när 100 ton dynamit sprängs?

Så här:

VirtualNES

Ett snabbt länktips: VirtualNES - spela alla gamla 8-bitsklassiker direkt i webbläsaren.

UFC 70 och Cage Rage 21

Mycket bra kampsport i helgen - dels UFC 70 och dels Cage Rage 21.

UFC:s uppställning ser bra ut, och det ska bli kul att se Mirko Filipović tillbaka i buren. Förra matchen imponerade han definitivt inte på mig, men med tanke på motståndet så behövde han heller inte gå på full maskin. Märkligt ändå att Mirko gjorde en skräpmatch senast och alla jublade åt hur ostoppbar han är, medan Fjodor såg helt fantastisk ut och alla sablade ner honom. Nåväl, Gabriel 'Napao' Gonzaga är stor, stark och stryktålig med fantastisk BJJ, men han saknar kondition, snabbhet och riktigt bra nertagningar, och kommer därför troligtvis malas ner kontrollerat av Mirko. Jag hoppas att få se Mirko gå på offensiven med kroppssparkar och slagkombinationer, och jag hoppas även att han blir nertagen åtminstone en gång, så att han får tillfälle att visa vad han lärt i markkampen.
Mirko, TKO, rond 2.

Andrei Arlovski mot Fabricio Werdum är en på pappret fantastisk matchning. Jag har alltid gillat Arlovski, och håller honom högt trots förlusterna mot Tim Sylvia. Werdum kommer alltid redo för match och imponerade genom att fullständigt dominera en tydligt omotiverad Aleks. Aleks är kanske det närmsta man kommer Arlovski stilmässigt, och jag tror att Werdum kommer dra det längsta strået trots att jag egentligen hoppas på Arlovski (Werdum-Gonzaga 2 [första matchen här] och Arlovski-Mirko skulle bli logiska uppföljningsmatcher om Mirko och Arlovski vann, och det skulle bli två högintressanta matcher).
Werdum, side choke (eller något annat lås från sidemount), rond 2.

Cage Rage har även de en intressant gala i helgen, trots att Bob Sapp drog sig ur och ersattes av David 'Tank' Abbott. Trist för Gary 'Smiler' Turner, som nu går från att ha en match där han hade allt att vinna till en match där han har allt att förlora. Nåväl, hoppas att Smiler imponerar, han är en suverän ambassadör för MMA.

Cage Rage har även Vitor Belfort, Murilo 'Ninja' Rua, Evangelista 'Cyborg' Santos, Mark Weir och Daijiro Matsui (Matsui-Weir kommer bli en suverän match) inbokade, så det ser lovande ut inför helgen.

För utförligare analyser, videor och liknande, kolla upp alltid ambitiösa MMAbloggen.

fredag 20 april 2007

Lantgårdsdjur mot utsläpp

ConocoPhillips annonserade nyss att de, tillsammans med Tyson Foods, ska börja göra diesel av slaktavfall från grisar, kor och höns - de skriver om det här, E24 skriver här.

Enligt vad de själva skriver så kommer de gradvis trappa upp produktionen, och deras mål är en årsproduktion på ungefär 663 miljoner liter diesel, vilket med VW Polos TDI 80 (tog första sökresultatet på diesel+miljöbil) räcker ungefär 1,5 miljarder mil, vilket motsvarar ungefär en miljon bilars årskvot. En miljon bilars årsförbrukning, alltså, på ett pilotprojekt från ett företag, räknat med dagens dieselförbrukning.

Det framförs ibland att bilismen är på utdöende för att drivmedlen kommer ta slut. Det är naturligtvis en korkad hypotes i samma anda som mytkommentaren att de i slutet av 1800-talet ville lägga ner det amerikanska patentverket för att allt ändå redan var uppfunnet.

Bojkott, en god protestmetod

Hans Gyllensten får gott om spaltrum i SvD när han förkunnar att han - och han "känner fler som tänker på samma sätt" - bojkottar Scandic efter att de beslutat att plocka bort biblar från rummen.

Hans argument är naturligtvis tunna, och hänvisandet till porr märkligt (och att han inte önskar ickeateism begriper jag inte alls), men protestmetoden att bojkotta produkter man ogillar är perfekt. På så sätt får de som inte känner sig kränkta fortsätta nyttja produkten i fråga - och de som tycker att Scandic gjorde ett gott beslut har helt fritt fram att nyttja produkten än mer än tidigare, och mitt i allt får Scandic utvärdera om de tycker sig vara nöjda med beslutet.

Helt fritt från tvång, alltså, och därför tänker även jag använda den metoden, och aldrig låta pengar gå till det där börsnoterade IT-företaget Gyllensten jobbar på, om jag nu får reda på vilket det är. Jag tänker även i fortsättningen bo på Scandic, som nu visat att de inte bara har bra och billiga hotell med riktigt bra mat, utan även står för sunt tänkande.

Det kan även noteras att kristofobi är ett ord som enbart används av falanggrupper, lite grann som kulturberikare, för att återknyta till tidigare inlägg.

Don't hate the player, hate the game

Mona Sahlin debatterade igår med sverigedemokraternas Jimmie Åkesson på god sändningstid på bred kanal. Jag gav det en chans men skämdes så mycket å debattanternas vägnar att jag fick se mig besegrad. Vill någon ändå läsa in sig så har DN efterkommentarer från Mona Sahlin här, citaten från debatten här, debatterar om huruvida det var rätt att ta debatten här. SvD skriver om det här, och Aftonbladet har en efterkommentar med Mona Sahlin här.

Nåväl, sverigedemokraterna är ett rent enfrågesparti, och deras tes är att invandringen kostar för mycket pengar. Och om detta debatteras det. Men om det nu skulle vara så att invandringen kostar ett samhälle pengar - alltså att det kostar pengar att folk får bo och verka var de önskar - så är det inte fel på invandrarna utan på systemet.

I en god värld ska naturligtvis folk få bo och leva i vilket land de vill - om de sedan väljer att fly landet de föddes i för att de bombades därifrån, för att de förföljdes för sexuell läggning eller för att de helt enkelt inte tycker om klimatet eller skattenivån ska inte spela någon roll.

Kostar invandrarna pengar så förändra då systemet så att de inte längre kostar pengar - minska trösklarna till arbetsmarknaden, bland annat - ingen ska tvingas leva där den inte trivs, svårare än så ska det helt enkelt inte vara.

Lästips (på engelska) om invandring: http://www.johannorberg.net/?page=articles&articleid=65

torsdag 19 april 2007

Baki the Grappler

Baki the Grappler (Wikipedia, officiell hemsida) är en serie i 24 delar om Bakis väg att försöka följa i sin pappas fotspår och bli världens bäste kampsportare. Jag törs även - utan att ha sett serien - gissa vilka Tactarof, Zool och Kanji är byggda på. Intressant att både kampsport och serier är så mainstream i Japan att det finns marknad för en kampsportsserie.

Free will!

Kvinnor - ständigt bedömda efter mer än prestation

Kvinnor bedöms väldigt sällan enbart efter sina prestationer - utseendebedömning är närmast obligatorisk, och misslyckas de så får de representera den samlade kvinnokåren istället för att bedömas som individer (kolla gärna exempelvis fokuset på kön i beskrivning och kommentarer till filmer där kvinnor klantar sig i trafiken). Angående utseendebedömning så kan man läsa trådar om damfotboll och se hur stor andel av trådarna som klarar sig utan utseendekommentarer.

Samma sak nu även i brottnings-EM - Sofia Mattsson tar ett EM-brons (SvD, DN), men det räcker inte med det, utan hon var tydligen också oanmält med i en officiell skönhetstävling under turneringen. Mattsson vann den tävlingen, och det känns väl inte särskilt märkligt i sammanhanget att vinnaren av snyggaste kvinna i brottnings-EM (det fanns ingen herrklass i skönhetstävlingen) var en blond 17-åring tävlandes i 48-kilosklassen.

onsdag 18 april 2007

Våldtäktshot som svar på kritik

SvD intervjuar Ireen von Wachenfeldt, och det är en intressant intervju. Hon blev känd för att säga att män är djur och vandrande dildos, vilket irriterade folk som bygger sin tillvaro på konservativa könsroller.

Och om man ska ta en titt på vad som sagts till henne så är nog det intressantaste det ständiga att hon (och andra kvinnor som inte bara viker ner sig) inte fått nog med kuk. Den självklara tolkningen på det är att hon helt enkelt inte knullats till underkastelse (än).

Men sättet att se på män som djur är så oerhört etablerat - och hyllat av könsrollskonservatisterna - att det förvånar mig att de ens kritiserar henne. Män som varit otrogna kan försvara sig med "I'm a man" och att det ligger i mannens natur att sprida sin säd. "Boys will be boys" är en annan etablerad term på samma tema, och hela grundtanken med att det finns något naturligt manligt/kvinnligt är att knyta tillbaka människan till biologin - till djuren.

Dessutom, att folk bemötte hennes "män är djur/vandrande dildosar" med att säga att de skulle våldta henne tycker jag sammanfattar debatten väl.

Kazushi Sakuraba - Superman

Legendar är bara förnamnet. Saku är fantastisk på alla sätt, och jag hoppas att han får dra sig tillbaka snyggt.

tisdag 17 april 2007

Grattis, Ida-Theres!

SvD, DN och Expressen (och Aftonbladet) skriver nu om att Ida-Theres Karlsson tagit sitt tredje EM-guld - via favorittekniken arm- och huvudkoppling - och hon visar därmed att en vinnare varken låter inavlad ledning, småsinta landslagstränare, strykrädda landslagskollegor eller dålig form stå i vägen.

Riktigt kul att se att hon orkade igenom alla bekymmer, och jag hoppas att brottningen börjar se till att vårda hennes begåvning istället för att göra allt för att kväsa den.

Och vill inte brottningen ha dig, Ida-Theres, så finns det andra sporter som tar emot dig med öppna armar.

Hans Rosling visar världsutveckling

Hans Rosling, professor vid Karolinska institutet, styr upp ett gäng myter kring tillståndet i världen, och även om jag tycker att en del axlar känns märkligt valda så är det stiligt och effektivt presenterat, och fin reklam för hans produkt Gapminder.

Warrior Nation om Gina Carano och Elaina Maxwell

Ambitiös dokumentär inför matchen mellan Gina Carano och Elaina Maxwell. Också med i videon: Cung Le, Chuck Liddell, Erin Toughill, Tito Ortiz, Dana White, Josh Koscheck, Jason von Flue, med flera. Notera också gärna Ginas pappa i del 3 - en gång elitidrottare alltid elitidrottare.

Del 1 (14:29):


Del 2 (14:06):


Del 3 (15:14):

måndag 16 april 2007

Världens största hål

Nä, trots att jag skrivit om Jenna tidigare så handlar det inte om henne nu. Det handlar istället om den evigt brännande frågan - hur stort är egentligen världens största hål?

Så här stort:

Undrar du vad den utpekade pricken är? Den här (13*8*7 meter):

Och så här ser det ut via satellitbild:
Hålet - en diamantgruva - ligger i Mirna i östra Sibirien, och är 1,25 kilometer i diameter och 525 meter djupt.

Partytrick, Japan stylee

Det går hundra usla illusionister på varje halvdan. Lyckligtvis finns det några riktigt bra också.



(Förklara gärna trickset om du begriper det.)

Väck med havstulpaner och koldioxidutsläpp

DN rapporterar att forskare nu kommit på ett sätt att billigt, säkert och effektivt ta hand om bekymret med havstulpaner.

Och förutom att göra båtägares liv enklare och minska kostnaden för båttransporter så kommer det innebära det en god minskning av utsläpp, så även koldioxidutsläpp.

Någon som tror att havstulpaner är ett randproblem? Enligt Ny Teknik kostar havstulpaner rederierna 7,5 miljarder dollar årligen - bara i extra bränsleutgifter.

Alla vinner, som vanligt med teknisk utveckling, och än en gång så visas det att det är en dålig metod att bromsa sig från miljöproblem.

Jaså, var det partiskt?

DN och SvD rapporterar att SVT blivit fällda för sin fyra timmar långa temakväll om Castro.

Gudmundson skriver om den temakvällen här - ytterligare kommentarer helt överflödiga.

söndag 15 april 2007

Masja Emelianenko

Jag hoppas sannerligen att de ryska könstraditionerna inte stoppar Masja från att följa i pappas och farbrors fotspår.

Äntligen fokus på vad som är intressant

Senaste DN debatt-artikeln tar upp ett intressant ämne - könsrollers begränsande av människor.

Jag vet inte hur akademiskt korrekt den metastudien är, men den angriper frågan på det enligt mig enda intressanta sättet. Naturligtvis ska forskning angående exempelvis skillnader mellan kvinnors och mäns hjärnor tillåtas, men vad är egentligen målet med sådana studier? Om man nu kommer fram till att kvinnors hjärnor är sämre lämpade för matematik eller att IQ-standardavvikelsen är högre hos män, vad har det då för betydelse för individen? Naturligtvis ingen.

I den världen jag anser vara bra ska varje individ syssla med det den är bra på - hudfärg, sexualitet, kön, nationalitet och allt annat som man föds med ska inte ha det minsta med något att göra. Ur min synvinkel är könsroller något ensidigt negativt som begränsar individer och därför naturligtvis ska motarbetas.

Den här studien delar min uppfattning, och det är kul att se att den fick sitt spaltutrymme.

Bröderna Emelianenko imponerade

Kristof Midoux visade prov på hårdhet när han med kort varsel klev upp mot Roman Zentsov för andra gången på fyra månader. Nu liksom förra gången fick Midoux rejält med stryk. Domarinsatsen var dock märklig - först ställde domaren upp dem när Midoux hade mount, och sedan lät han Zentsov puckla på Midoux bakhuvud så mycket han orkade.

Zentsov borde ha samlat på sig tillräckligt många imponerande vinster nu för att börja få riktigt fina matcher. Jag skulle vilja se honom möta Kharitonov härnäst.

Aleksander var märkligt arrogant före matchen, men fick rätt i det att Eric Pele inte var mycket till motstånd för honom. Peles granitkäke höll honom uppe några minuter, men att kommentatorerna berömde hans strategi var inget annat än skrattretande - Aleks var helt enkelt alldeles för bra för att det någonsin skulle vara riktigt intressant.

Aleks var imponerande snabb och kraftfull, som vanligt, och han har fantatisk precision (och användandet av thaiknän bådar gott), men han såg trött ut mot slutet, och vill han nå topp 5 måste han nog helt enkelt plocka bort dumdrygheten och börja arbeta. Finge jag välja hans nästa motståndare skulle det bli Arlovski, Vera eller Sylvia - han är för bra för att harva bland medelmåttor.

Lindland inledde matchen aggressivt med en fin överhandshöger, och Fjodor fick visa prov på sin enda svaghet - dålig hudelasticitet. Som vanligt fick han ett redigt hack och blödde styggt. Lindland kopplade sedan clinch, och det på förhand intressantaste - vem får nertagningen - skulle bevisas. Fjodor tog ett lätt tag i repet, och vände sedan ner Lindland med närmast övernaturlig elegans. Väl där dominerade han sedan Lindland fullkomligt, och hade bland annat ett riktigt vackert benlås kopplat innan han avslutade med ett armlås efter att Lindland vänt ryggen till från mount.

Efterdebatten verkar fokuseras dels på att Fjodor höll i repet, men min åsikt är att det påverkade minimalt, och även om man visserligen kan argumentera att Lindland hade haft chansen att öppna Fjodors sår mer om han fått nertagningen så har jag svårt att se att det skulle kunnat hända efter den sanslösa lektionen han gav Lindland i markkampen.

Otroligt imponerande av Fjodor - han ser bitvis ut som att han snabbspolas. Jag hoppas att han får möta Josh Barnett härnäst - bara för att visa att det inte finns någon som är i närheten av honom. Lindland hade inte mycket chans att visa något alls, och jag hoppas att han går tillbaka till mellanvikt igen.

Tyvärr har jag inte kunnat hitta dammatcherna än.

Matcherna:
Fjodor Emelianenko - Matt Lindland
Aleksander Emelianenko - Eric Pele

Som om en vanlig tombstone piledriver inte skulle vara nog

Det finns alltid något nytt att hitta på i wrestlingvärlden:

lördag 14 april 2007

Lindland, värd allt beröm i världen

Det är inte långt kvar tills Lindland kliver upp mot Fjodor i Sankt Petersburg (matcherna har börjat, galan börjar visas på PPV vid 3-tiden). Fjodor är min absoluta favorit i kampsportsvärlden, men jag har alltid tyckt om Lindland, och trevligt nog verkar fler och fler tycka om honom, och även stå upp mot myten att han är tråkig att se.

Dessutom har han alltid - liksom Fjodor - gett fantastiska intervjuer. Här är en färsk intervju från CBS. Några citat:

"Anything less than a win is a disappointment."

"
When David saw Goliath, he didn't turn around and go home because the other guy was bigger. He went after Goliath and took the fight to him."

"I think they did it [UFC sparkade ut Lindland - officiell förklaring att han hade en reklamtröja] partly because I have a mind of my own and I actually read my contracts. I don't think they had a legal right to release me from my contract, but I wasn't going to fight it. It's like getting fired from a job. What do you do, fight to stay? Obviously, they don't want you there."

"I'm a prize fighter. I fight for whoever pays me the best and gives me the best terms. The money could always be better, no matter what. here's always someone making more money with a better deal. But I've never been about picking opponents. I just get in there and take on who they put in front of me."

Liknelsen med Rocky 4 är väl måhända inte särskilt bra, och jag vet inte riktigt var CBS-reportern bor, där vanligt folk tydligen väger 105 kilo och är byggda som grizzlybjörnar. Jag har även definitivt svårt att se den ryska publiken börja heja på Lindland allt eftersom matchen fortgår, men hjälper det Lindland att ladda så får väl jag helt enkelt släppa den liknelsen.

Det ska även bli kul att se Aleks möta Eric Pele, och jag har även höga förhoppningar på dammatcherna. Kedzie såg bra ut senast, så det ska bli kul att se om Berezikova är bra nog att bjuda upp till kamp.

torsdag 12 april 2007

Att ekonomi är tråkigt är en myt

... och att ekonomi inte är verklighetsanpassat är en annan myt.

Här är Steven Levitt, författare till boken Freakonomics, i ett runt 22 minuter långt föredrag:

onsdag 11 april 2007

MJ jakar MJ

Aftonbladet skriver: "Kirsten Dunst uppmanar till marijuanamissbruk", och Expressen skriver att hon säger: "Man ska inte vara hög hela dagen, om det inte brukas med eftertanke kan det hämma kreativiteten och göra dig inåtvänd." Inte riktigt samma budskap, och i brist på säkra källor antar jag att Expressens citat ligger närmast sanningen - inte direkt sådant sprängstoff som lyfter efterfrågan på Spider-Man 3 genom taket. Jag ska hur som helst definitivt se den direkt på bio, och hoppas att de gör den fantastiska historien om den svarta dräkten så bra som den förtjänar.

Intressant också att 46 procent valde alternativet "Ja, lite marijuana kan inte vara så farligt" före alternativet "Nej, knark är ALDRIG bra".

Märkligt nog verkar för övrigt ingen rubriknisse - ens internationellt - ha gjort kopplingen att Mary Jane är positiv till just Mary Jane, så jag får väl helt enkelt bli först på den fronten.

Usel reklam, co-starring Colossus

Ja, jag vet inte riktigt vad som är tanken bakom reklamen, men James Thompson är en sympatisk herre.


Vet du inte vem Thompson är? Se videon nedan för upplysning:

tisdag 10 april 2007

Har du ett hjärta?

Ja, kan du se båda de här filmerna utan att någon gång skämmas för någon av de inblandade - då är du riddar Cato personifierad:



Ankor är också fantastiska djur

Alldeles fantastisk film. Några kanske argumenterar att ankan bara försöker blöta maten och att fiskarna då passar på att stjäla, men cynism är oftast mycket mindre roligt än "åh så gulligt", så här är en ankunge som matar fiskar:

måndag 9 april 2007

Lycka till, Lindland!

Jag har alltid gillat Lindland. Han är intelligent, står upp för sig själv, tar varenda match som erbjuds och är jävulusiskt begåvad. Nu på lördag möter han dock Fjodor Emelianenko, inte bara världens bäste tungviktsfighter, utan kanske även världens mest begåvade fighter - i alla viktklasser.

Trots att Lindland är hård som flinta borde det rent logiskt sett vara alldeles, alldeles för mycket för honom. Han tog trots allt sitt OS-silver i viktklassen 69-76 kilo.

Det har dock varit nästan mer skrällar än väntade resultat på sistone (Gomi-Diaz, Sokodjou-Nogueira, Serra-GSP, Sokodjou-Arona, etc), och Lindlands giljotinstrypning är alltid farlig. Men trots att jag tyckte att han slog Quinton Jackson så var det en extremt jämn match, och här möter han vad som kan sägas vara en hyperversion av Quinton - större, starkare, snabbare, bättre reflexer, bättre kondition, smartare, bättre teknik, bättre mentalt.

Rent logiskt borde Fjodor helt enkelt skyffla omkring Lindland i ringen och vinna någonstans i mitten på andra ronden. Jag tror och hoppas dock att Lindland gör det till en bättre match än alla tror, och jag hoppas på en poängseger och två relativt oskadda kämpar.

Nytt Speedball på ingång

Jag har ingen aning om varför det står Speedball 2 på skärmen hos utvecklarna, med tanke på att det klart populäraste i Speedball-serien hittills är just Speedball 2.

Nåväl, Speedball 2 är ett av de absolut bästa spelen genom tiderna, så det är kul att någon vågar ge sig på en sådan helig ko. Jag har visserligen svårt att tro att det kan komma något särskilt bra ur det här, men å andra sidan trodde jag inte det skulle komma något som WoW ur Warcraft, så vänligen blow me away again, genier.

Icecream, icecream!

UFC 69 och Pride 34

Koscheck imponerade mot Sanchez, och trots att forumen kokar av missnöje var iallafall jag imponerad. Kontrollerat i den stående fighten, en stilig nertagning, och direkt ändring av den redan solida taktiken när han märkte att Sanchez är märkligt hal att ha att göra med på marken.

Jag skulle egentligen vilja se Koscheck möta Riggs nästa match, men ska han gå mot toppmotstånd hoppas jag att han får möta Hughes - jag tror att han skulle klara av att trötta ut BJ och jag tror att GSP skulle vara alldeles för mycket för honom. Serra får han nog vänta med att möta. Angående Sanchez så hoppas jag att det blir en returmatch mot Karo för honom.

Och GSP förlorade mot Serra, och på TKO dessutom. Extremt oväntat, men GSP såg ut att vara ur balans redan tidigt, och behöver man vara nervös att bli nerplockad så öppnar man sig för att bli träffad. Jag verkar inte ha tyckt lika mycket om GSP som jag trodde, Gomis förlust var klart jobbigare. Nu hoppas jag att GSP snabbt tar sig tillbaka på banan, han är fantastisk.

Prides sista uppställning var inte direkt någon höjdare. Den på förhand intressantaste matchen - den mellan Silva och Igor - blev aldrig av eftersom NSAC sympatiskt nog inte samtyckte med att Silva skulle kliva upp mot en stridsvagn som Igor så snart efter knockouten mot Hendo.

Några märkliga matcher var det dock sannerligen. Butterbeans americana på Zulu var nog faktiskt ännu mer oväntad än Serras knockout, och att han dessutom behövde reversera Zulu för att ta sig dit gjorde det ännu mer surrealistiskt. Hoppas att Butterbean får möta Hunt (eller Thompson igen) härnäst och att Zulu får möta någon han iallafall i teorin skulle kunna slå.

Frye mot Thompson var en vidrig matchning som slutade precis på det enda sätt den skulle kunna sluta - brutalitet i horder. Usel domarinsats gjorde att MMA-motståndarna nu fick en ny match att visa för folk. Hoppas att Frye nu försörjer sig som coach istället, Thompson får gärna ta revansch på Butterbean som nästa match.

Zelg mot Takimoto var dock en riktigt bra match. Imponerande länge av Zelg och imponerande av Takimoto att ta emot allt det och sedan vinna på stiligt lås. Ett annat stiligt lås gjorde Aoki, som som vanligt fullständigt dominerade markkampen. Hoppas han får intressant matchning framöver.

Fujita visade att Monson är relativt medelmåttig, och Monson visade att bara man är stark nog så kan man få folk att klappa ur för det mesta. Märklig och slarvigt genomförd strypning, men det funkade ju.

Sokodjou kom in som medelmåtta och har nu sopat banan med två topp 5-mellanviktare. Märkligt, och ännu märkligare att han bollade med Aronas nertagningsförsök. Sett till de här matcherna skulle Sokodjou kunna vara en mardröm även för Shogun. Ska bli intressant att se vad de gör med honom efter de här två matcherna - det skulle vara märkligt om de nu började matcha honom mot medelmåttor.

Två i stort halvdana galor, så det är tur att UFC 70 på pappret ser mycket bättre ut, och det är inte ens en vecka kvar till Fjodors och Aleksanders matcher, så framtiden bådar gott.

fredag 6 april 2007

You fight Tito Ortiz, you lose!

You take Muscle, you win!

You take Muscle and fight Tito Ortiz, the universe implodes, antar jag.

Kråkor, fantastiska djur

Kråkfåglar är de smartaste fåglarna (källa) - här demonstrerar några kråkor varför. Den första videon känns väl tillrättalagd, men grunden bakom är intressant.



torsdag 5 april 2007

Kung Bhumibol, ofattbart populär

Jag har försökt greppa hur populär Thailands kung Bhumibol är, men jag kan helt enkelt inte begripa.

När SvD bland andra rapporterar om att militärjuntan i Thailand (för andra gången) spärrat befolkningen från att komma åt Youtube för att det fanns en (1) 44 sekunder lång film som inte såg Bhumibol som den halvgud han enligt lag ska betraktas som, så blev jag dock inte särskilt förvånad. Klippet i fråga är bortplockat från Youtube (fanns tidigare här), men liknande filmer läggs naturligtvis upp på löpande band nu. Ska bli intressant att se hur såväl Youtube som Thailand agerar gällande detta, att thailändarna är långt förbi upprörda är solklart - om inte annat så syns det på kommentarerna till videorna och till användarna som laddat upp dem.

Notera även gärna titlarna på de Bhumibolfilmer som ligger kvar på Youtube. De säger en hel del om hans märkliga popularitet. Vill man läsa mer om Thailands censursystem så är som vanligt Wikipedia bra.

Kristen retorik, nazi stylee

Bitte Assarmo skriver på dagens SvD Brännpunkt. Några urdrag ur artikeln:

Assarmo: "Dagens Sverige genomsyras av en skrämmande verbal förföljelse av de kristna."
Den svenske nationalsocialisten (hädanefter förkortad till DS): "Försöken att kväva den nationalsocialistiska rörelsen har det senaste året intensifierats på alla plan."

Assarmo: "Temakvällar på tv, där man utmålar i stort sett alla kristna som fundamentalister, ytliga så kallade samhällsprogram där man kräver kollektiva ursäkter av kristna för deras tros skull, hatkampanjer mot kristna högtider och så vidare i all oändlighet – detta för illdåd som begåtts för hundratals år sedan, i en mindre upplyst tid."
DS (pdf, sid 2):"Vilket budskap vill SVT förmedla med denna serie? Vilket budskap vill man förmedla när man i Utbildningsradion sänder barn i tioårsåldern som manar till nedrustning för att istället använda pengarna till utrikesbistånd? Vad vill man förmedla när man visar upp rasblandning, homosexförhållanden och uppmanar till låg nativitet?"

Assarmo: "Och medan politiker vänder ut och in på sig själva för att tala väl om andra religioner, och på alla sätt uppmuntra religiös mångfald, sanktionerar man attacker på kristendomen genom plumpa uttalanden."
DS: "Mona Sahlin kommer alltså fortsätta på sin inslagna väg och arbeta mot det svenska folket. Den homosexuella lobbyn har jublat i flera dagar över att Sahlin kommer företräda socialdemokratin. Festas lär det också göras i landets moskéer."

Assarmo: "Socialdemokraternas Morgan Johansson och Leif Pagrotsky är två av dem som gjort det legalt att kränka kristna. De har båda uttalat sig nedsättande om kristna i samband med abortfrågan och stamcellsforskningen, utan att för ett ögonblick stanna upp och begrunda – än mindre nämna – det faktum att uppfattningen om de frågorna delas av alla de stora världsreligionerna."
DS: "Mona Sahlin ser det som Sveriges ansvar att svenska abortregler ska införas i hela världen, att homosexualitet ska bli lagligt överallt och att kvinnor från hela världen ska kunna komma till Sverige och göra abort."

Assarmo: "Samma enögdhet ser vi i frågan om de homosexuellas rättigheter. Man anklagar kyrkorna för att kränka människor på grund av deras sexuella läggning, men har någon ens föreslagit att homosexuella ska få vigas i landets moskéer, tempel eller synagogor?

Inte mig veterligen."
Nationaldemokraterna: "Ingen av alla de som söker stämpla Nationaldemokraterna för att vara emot demokratin, trots att vi kritiserar makten just för att de inte lyssnar till folket, kritiserar islam från detta perspektiv."

Assarmo: "Men rätt ska vara rätt, och därför bör dessa politiker, om de nu är de demokrater de utger sig för att vara, även oroa sig för den allt mer utbredda kristofobin. För den existerar. Och mediala och politiska krafter underblåser den."
Info14: "Men i det långa loppet är alla ansvariga för den svenskfientliga attityden skyldiga till mordet, det vill säga politiker och media, så det är föga förvånande att de försöker tysta ner sanningen och försöka lura in sina läsare på sidospår som passar den mångkulturella svenskfientliga propagandan."

Assarmo: "Den moderna hetsjakten på kristna handlar delvis om en snedvriden form av politisk korrekthet.

På samma sätt som man, för att visa sin öppenhet gentemot andra kulturer, känner sig tvingad att ständigt använda begreppet osvensk som något uteslutande positivt känner man också ett behov av att förringa kristendomen till förmån för andra religioner."
Patriot.nu: "Ett annat exempel på motsägelsefullheten var hur mer än hälften ansett att ”osvensk” är ett positivt ord, medan 83,9% av de tillfrågade är stolta över att vara svenskar.

Samtidigt som en så stor majoritet känner stolthet över sitt ursprung, sin nationalitet och därför med all säkerhet, om än undermedvetet, sin ras, så menar 80,6% av de tillfrågade att ”nationalist” är ett negativt ord. Förvirringen verkar inte veta några gränser."

Assarmo: "Det handlar också om rädsla. Den politiker är inte född som vågar ta i sin mun att exempelvis muslimer har en bakåtsträvande syn på abortfrågan. Då kan ju Stockholms tunnelbana sprängas i luften och med den ett par tre tusen civila."
[Hittar faktiskt inget så uttalat citat på någon av de nazistsidor jag känner till.]

Assarmo: "I samma kristofobiska anda tiger man kategoriskt om alla de illdåd som begås mot kristna runt om i världen – av muslimer, buddister och hinduer. I Irak förekommer ständigt våld mot kristna; är man inte muslim anses man som en fiende."
DS: "Media undanhåller inom vilka, etniska, grupper våldtäktsmännen befinner sig, liksom de undviker att nämna vilka grupper offren befinner sig inom. Det skapar en ytterst farlig världsbild för unga vita flickor, och det utnyttjas av de icke-vita gärningsmännen."

Assarmo: "Sedan 2003 har hälften av landets kristna ursprungsbefolkning flytt; antalet har minskat från 1,2 miljoner till 600000 och de som stannar kvar riskerar sina liv. Så sent som i höstas halshöggs en ortodox präst enbart på grund av sin kristna tro, och han är långt­ifrån ensam om att ha mist livet för sin tros skull."
Henrik Johansson intervjuad av DS: "Vita förtrycks över hela världen och i många länder har förtrycket gått mycket längre än hos oss. Det är därför troligt att något kommer hända i andra länder före de når hit. Men jag är tveksam till att Sverige kommer att vara drivande i en sådan förändring.

Jag utesluter visserligen inte att förändringen kommer att ske med våld. Redan idag ser vi mycket våld, inte minst riktat mot nationella och i alla förändringar uppstår ofta våld, men jag tror inte att det ska behöva bli i samma utsträckning som i boken."


Assarmo: "Intressant i sammanhanget är att de som i första hand omvänder sig till kristendomen är kastlösa och lågkastiga människor, som i den hinduiska trons namn lever i svår misär."

DS: "De enda som egentligen har verklig anledning at vara ledsna är det svenska folket och i synnerhet de svenska arbetarna. Det parti som påstås företräda dem har nu tagit på sig skorna med de höga klackarna och ska trippa runt och kämpa för fler flyktingar i landet vilket naturligtvis kommer sänka lönerna när konkurrensen om arbetena blir än hårdare."


Assarmo: "Förföljelserna pågår lika intensivt i buddhistiska länder som Burma, Bhutan och Sri Lanka. Buddistiska militanta ser kristendomen som ett hot mot den nationella identiteten, och blåser ständigt upp hätska stämningar mot de kristna.

I Sri Lanka påverkas de kristnas situation både av den etniska konflikten (majoritet – minoritet) och av den religiösa konflikten (buddister – kristna). Cirka en procent av befolkningen är kristna och de utsätts för kraftig förföljelse; hundratals kyrkor har utsatts för mordbrand och de kristna utsätts för kidnappningar, misshandel och hot."

DS: "Efter apartheids avskaffande 1994 har flera tusentals vita mördats i Sydafrika, en stor andel av dem jordbrukare. De vita jordbrukarna angrips nästan uteslutande av svarta gäng och utsätts i regel för ett sadistiskt övervåld. Våldtäkter och utdragen tortyr är vanligt förekommande. I många fall stjäl angriparna heller ingenting då det primära målet är ett etniskt motiverat våld mot vita."


Assarmo: "Allt detta förtigs och nonchaleras kategoriskt i Sverige, där kristendomen alltså utsetts till den religion som inte omfattas av den respekt som den lagstiftade religionsfriheten utlovar.

Detta är stor skam i ett land som säger sig värna om religionsfrihet och människovärde."

DS: "Man ser till att personer som inte är politiskt korrekta blir av med sina arbeten, inte för att deras åsikter på något sätt påverkar arbetet, utan för att tydligt visa att åsiktsfriheten är total i demokratin, men att man givetvis kommer att straffas om man inte följer den demokratiska linjen."

onsdag 4 april 2007

Vissa får liksom aldrig riktigt chansen

Jag hoppas att de här planerade för annan karriär hela tiden, ty högre makter tycktes inte vilja ha dem i kampsportsvärlden.

Yuji Nagata
Kenneth Williams
Tatsuya Iwasaki

Effekt sökt och nådd

Expressen, DN och dinapengar.se skriver om att stekt sill inte dög åt statsministern, med tydlig dragning i intresseväckarna att statsministern inte ville ha maten. Anspelningar på pampfasoner från överheten, alltså, och sett till kommentarerna så lyckades journalisterna uppnå vad de önskade.

I artiklarna står sedan att det antingen var så att landstinget självt ansåg att den maten inte dög eller att det varje dag finns fem maträtter att välja på.

Det nämns även i en av artiklarna att Filippa Reinfeldts favoritmat är just stekt strömming, så gissningsvis har inte heller Fredrik något emot just den maträtten. Här nämns för övrigt att Fredriks favoriträtt är korvgryta och att han föredrar hamburgare framför fläskfilé, så han känns inte direkt som någon matsnobb.

Märkligt för övrigt att inte Aftonbladet skrivit något om det.

Karatemän misshandlade med karatepinnar

Expressen sätter intresseväckare till den här nyheten:

"16-åringar slagna av två karatemän - Misshandlade tonåringar med karatepinnar Två män i 20-årsåldern slogs i Folkparken."

Nu vet jag naturligtvis inte vilka 20-åringarna är, men jag törs sätta en god slant på att de inte tränar karate, så att kalla dem "karatemän" är ruttet redan där, samtidigt som jag törs lova att de inte skulle kallas fotbollsmän om de tränat fotboll.

Vapnet de avser är för övrigt med all sannolikhet nunchaku. Karate betyder "tom hand", så även om nunchakus ibland används inom viss karateträning är det felaktigt (och känns väldigt 80-tal) att sammankoppla dem med karate.

The boys of MMA

Kunde kortats ner, men fantastisk idé.

Genghis Cons Silent Night

tisdag 3 april 2007

Poetry in motion

Tekniska framsteg är vackra. CNN, SvD och DN bland andra rapporterar att ett franskt tåg satt nytt hastighetsrekord för 'vanliga' tåg med 574,8 km/h. Som referens till hur snabbt 575 km/h är så motsvarar det att ta sig från Stockholm till Berlin på runt 1,5 timmar, eller från Stockholm till Göteborg på ungefär 40 minuter.

Ja, naturligtvis är tekniken inte här för att hålla den hastigheten i trafik än, och definitivt inte den snitthastigheten, men det dröjer heller gissningsvis inte särskilt många år innan 575 km/h är en medioker hastighet i sammanhanget.

Tjernobyl, lantlig idyll med myllrande fauna

SvD rapporterar att en forskare kommit fram till att det är ungefär lika farligt att ha växt upp runt Tjernobyl som att ha växt upp bland passiv rökning och generella luftföroreningar i en storstad.

Nutt bommade av förklarliga skäl att ta med Tjernobyl i sin risklista, men jag kan uppdatera manuellt:

1. Heroin
2. Cocaine
5. Alcohol
8. Amphetamine
9. Tobacco
11. Cannabis
18. Ecstasy
75. Den i särklass värsta kärnkraftsolyckan någonsin

Det låter spontant märkligt för mig att så är fallet, men det går lätt att bli hjärntvättad. Maria Sjarapova behöver alltså inte oroa sig över sin uppväxt, och kan dessutom spara sina surt förvärvade slantar till bättre behövande projekt.

Här är för övrigt en reseskildring från Tjernobyl. Stiliga bilder, mindre stilig hemsida.

Chocky > Chockey

(Bilden hämtad från den här artikeln.)

Robyn Regehr angående att brassar inte kan åka skridskor:

Ren solskenshistoria, förutom kanske inteckningen

Aftonbladet skriver om 18-åriga Melanie, som tidigare hette Tom. Rent solsken rakt igenom - accepterande föräldrar och framgång på köttmarknaden.


Och med tanke på att Josefine Öqvist blev Sveriges sexigaste kvinna för inte särskilt många år sedan så bör även framtiden se ljus ut vad gäller den marknaden.






Josefsson tystad av Hells Angels - samma år som Kuwaitkriget inleddes

Aftonbladet har idag löpsedlar och förstasidor om att Hells Angels inte bara lyckats påverka Kappahl (i klartext: två bondlurkar gick in i en butik och ryade. Personalen tyckte att det var obehagligt, så de plockade bort tröjorna i fråga), utan även Janne Josefsson. Och slutsatserna man ska dra är givna - kan de tysta en sådan benhård sanningssägare, värnare av det fria ordet och beskyddare av de svaga så ligger vi sannerligen pyrt till allihop.

Och det hade väl haft visst nyhetsvärde, om det nu inte varit så att hotet inträffade 1991 - alltså samma år som Kuwaitkriget inleddes, Ny demokrati bildades, Fångad av en stormvind vann schlagern och baltstaterna m.fl blev fria från Ryssland.

1: heroin, 5: alkohol, 9: tobak, 11: cannabis

David Nutt (var han verkligen tvungen att heta så?) har tillsammans med ett forskningslag genomfört en studie angående vilka droger som är farligast.

Här är listan de kom fram till (via MSNBC):

1. Heroin
2. Cocaine
3. Barbiturates
4. Street methadone
5. Alcohol
6. Ketamine
7. Benzodiazepines
8. Amphetamine
9. Tobacco
10. Buprenorphine
11. Cannabis
12. Solvents
13. 4-MTA
14. LSD
15. Methylphenidate
16. Anabolic steroids
17. GHB
18. Ecstasy
19. Alkyl nitrates
20. Khat

Det borde inte dröja särskilt många år innan det lyfts en riktig debatt om vad som ska förbjudas och inte förbjudas i samhället. Återstår dock att se hur sargat samhället är på den fronten sedan tidigare vanskötsel.

Och är det någon som vill läsa en artikel angående en forskningsrapport som motstrider teorin att lättare droger leder till tyngre droger så har MSNBC en sådan här.

måndag 2 april 2007

Lenne Hardt, adrenalin i ljudform

UFC köpte nyss Pride, och jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det. Vad jag däremot definitivt vet att jag vill är att de ska behålla fantastiska Lenne Hardt (allmänt benämnd 'Crazy Pride Lady') och att Mirko Filipović ska behålla sin introlåt.

Här är ett smakprov på båda (med Wanderlei Silva i ringen):

Ian kan fickparkera, Jan kan det inte

Aftonbladet skriver om fallskärmsjägaren Ian som äntligen beslutat sig för att fullfölja könsbyte. Solsken så långt, men trist och korkat att han/hon ska behöva förlora jobbet.

Fjantigt men småkul också att han går in för den nya rollen som kvinna så mycket att han framkallar problem med att fickparkera och läsa kartor. Maximalt könsstereotypt, precis som kan väntas av psykosomatiska bekymmer.

Ett efter ett löses problemen, med bonus

Blodbrist är ett ständigt bekymmer i Sverige. Det är märkligt med tanke på hur trivsamt det är att lämna blod men mindre märkligt med tanke på regelverket.

Enligt SvD och DN har dock en forskargrupp kommit på ett sätt att göra allt blod till 0-blod, vilket kan tas emot av samtliga blodgrupper. Utöver att råda bot på blodbrist så åtgärdar det här även bekymret med att folk skadas av att få blod ur fel blodgrupp vid transfusioner.

Sedan nämns det i förbifarten att det här dessutom minskar kostnader genom minskade transporter. Den här forskargruppen hjälper alltså inte bara mänskligheten genom de direkta framstegen inom transfusionerna. De bidrar även till minskade koldioxidutsläpp genom de minskade transporterna. Alltså ännu en spik i kistan för dem som vill minska koldioxidutsläppen genom att bromsa utvecklingen och ännu ett bevis för att det säkraste sättet att dö tidigt och ha extremt tråkigt under tiden är att hindra utvecklingen.

Ständigt dessa pitbullar

Aftonbladet skriver om hundöverfall:

2007
- Hägersten 28 mars Två pitbullterrier attackerar en valp. Valpen får köttsår men överlever. - Har svårt att se att det här hade blivit någon nyhet om det inte varit just pitbullterriers inblandade. Att äldre hundar biter yngre hundar är definitivt inte så ovanligt, och "köttsår" måste bara vara ett ord som myntats för att få mindre skador att låta allvarliga.

- Malmö 11 mars Pitbullterrier skjuts till döds av polis efter att ha attackerat sin ägare och bitit honom svårt i foten. - Det skrev jag om här.

- Kristinehamn 12 jan En man hetsar en pitbull att bita sönder sin egen mattes ansikte. - Det går nog inte att få bättre exempel än så på att det är ägaren och inte hunden som är problemet.

2006
- Tensta 26 dec 11-årig pojke får djupa köttsår i benet efter att ha attackerats av en hund. - Törs jag gissa att det inte var en pitbull - eller någon annan hund som är intressant att framställa som farlig - som bet?
- Jonsered 13 dec En 6-årig flicka bits i huvudet av en hund när hon leker i närheten av sitt hem. - Se ovan.
- Öresund 30 nov En okopplad pitbull springer in på en skolgård och biter en tioårig pojke i skinkan. - Här var det däremot intressant att skriva ut hundrasen igen. Jag hittar inget om "attacken" via snabb Google-sökning, men hade det ens blivit "köttsår" så verkar det ju som om de skulle skrivit ut det. Nu kanske jag skrämmer många, men lättare hundbett är inget unikt för pitbullen, och definitivt inte så ovanligt att det finns nyhetsvärde.
- Malmö 6 nov En fjortonårig pojke blir allvarligt biten i foten av en pitbull. - Hittar inte det heller via Google, men det låter åtminstone värre. Noterbart att rasen återigen var viktig att skriva ut.
- Göteborg 28 okt En rasande pitbullterrier attackerar två polismän som tvingas skjuta 14 skott innan hunden till slut faller ihop. - Hittar inte det heller via Google, märkligt. Att det tog 14 skott visar visserligen att pitbullen är en tuff ras, men framförallt på uruselt skytte.

Den enda ras som ansågs viktig att skriva ut var alltså pitbullen. Noterbart dock att Aftonbladet lyckas hålla löftet den här gången och undvika termen "kamphund", men det spelar mindre roll när allt i grund och botten ändå bara är samma medflytande mobbjournalistik som när de skrev "kamphund".

Problemet är naturligtvis inte hunden utan att korkade ägare vill använda hunden att skrämmas med, och ingen hund har sämre rykte än pitbullen. Ergo: köttskallar skaffar en pitbull, och ryktet fortsätter i nedåtgående spiral trots att de ägarna skulle göra en golden retriever livsfarlig.

Så snälla allihopa, fokusera på ägaren, inte hunden.

(Och hjälp mig gärna med länkar till nyheterna om ni lyckas hitta dem.)

söndag 1 april 2007

Grattis, Åsa!

SvD har en minimal TT-notis, DN skriver en pytteartikel, Expressen skriver utförligt och Aftonbladet har såväl ambitiös artikel som en analys. Och kanske är det så att det inte är värt särskilt mycket utrymme rent sportsligt, men hon är ändå Sveriges mest kända damboxare, och det är glädjande att hon vann. Och trots att det var allt annat än oväntat att det blev en poängseger värmer det ändå mitt tipshjärta att min gissning här gick in.

Jag har inte sett hennes match mot Dakota Stone, men hon imponerade tydligen i de första ronderna, för att sedan tröttna och ta emot en hel del stryk. Verkar vara lite grann som matchen mot Ali, alltså. Kul att hon gjorde en bra match, men hon måste definitivt slipa bort konditionsbekymret - vad det än nu beror på. Ska hon gå riktiga titelmatcher sedan blir det tio ronder á två minuter (inför treminutersronder i damboxning, pronto!), och det är ljusårs skillnad mot de sex ronder hon gick nu mot Stone.

Sympatiska intervjuer ändå, precis som vanligt, och det vore kul om hon kunde få chansen att tjäna riktiga pengar genom att få returmatchen mot Ali. Hon har inte förtjänat att få den matchen, och det här bältet är inte värt i stort sett någonting, men är det så att Ali nu vill dra sig tillbaka (jag antar dock att det är ren bluff) borde någon i Åsas klass, som nu dessutom har ett bälte, vara precis lagom.

Regina Halmich - Stefan Raab, så gick det

Jag skrev här om att tyske TV-profilen Stefan Raab skulle få sin efterlängtade returmatch mot proffsboxaren Regina Halmich - förra mötet slutade med bruten näsa för Raab.

Raab tog det seriöst, och tränade tillsammans med bland andra Felix Sturm för att förbereda sig. Skulle några månaders intensiv boxningsträning tillsammans med runt 35 kilo i viktfördel räcka till seger?

Del 1/2:


Del 2/2: