tisdag 3 april 2007

Poetry in motion

Tekniska framsteg är vackra. CNN, SvD och DN bland andra rapporterar att ett franskt tåg satt nytt hastighetsrekord för 'vanliga' tåg med 574,8 km/h. Som referens till hur snabbt 575 km/h är så motsvarar det att ta sig från Stockholm till Berlin på runt 1,5 timmar, eller från Stockholm till Göteborg på ungefär 40 minuter.

Ja, naturligtvis är tekniken inte här för att hålla den hastigheten i trafik än, och definitivt inte den snitthastigheten, men det dröjer heller gissningsvis inte särskilt många år innan 575 km/h är en medioker hastighet i sammanhanget.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm, och terroristerna kommer att fa nya intressen, namligen att fa snabba tag att spara ur. Ingen chans att det blir overlevande i en 500 km/t krash.

Anonym sa...

"terroristerna kommer att fa nya intressen, namligen att fa snabba tag att spara ur."

TGV har redan spårat ur ett par gånger, och har hastighetsrekordet för urspårning med 294 km/h. Ändå skadades bara en enda person, och en chockades.

Ingen chans att någon överlever?

Anonym sa...

I sverige riskerar SJ inte att slå några rekord, för man skall ju stanna vid alla möjliga lilleputt byar. Stockholm-Jönköping på 4 tim. Vilken fantastisk affärsidé! Det går snabbare med bilen.

Anonym sa...

"I sverige riskerar SJ inte att slå några rekord, för man skall ju stanna vid alla möjliga lilleputt byar."

Inte bara det, vi ligger ganska mycket efter jämfört med Tyskland och Frankrike. Där kör de tåg i reguljär trafik i 300 km/h, och arbetar på att kunna börja köra i 350 km/h. I Sverige går de snabbaste tågen i 200 km/h och man arbetar på att kunna börja köra i 250 km/h om några år.

Nej, helt skulle Sverige bygga en järnväg endast avsedd för höghastighetståg, med få stationer att stanna vid. Då skulle man kunna åka till Göteborg på en och en halv timme och till Malmö på två. Om man inte bygger en Transrapid-bana, för då skulle man kunna åka till Göteborg på en timme och till Malmö på en och en halv.