tisdag 24 april 2007

Jan Guillous drömvärld

Aftonbladet har en intervju med Jan Guillou, där han säger att han tycker att det är lagom att betala 75 procent i skatt.

Om man sätter övriga utgifter (arbetsgivaravgifter, etc) till noll, så betyder den skattenivån att någon måste arbeta fyra timmar för att ha råd att anställa någon till samma lön i en timme. För att det ska vara ekonomiskt korrekt att anställa en hantverkare ska denne alltså vara åtminstone fyra gånger bättre på jobbet än den som anställer.

Och om den som ska anställa någon i sin tur är anställd hos någon, så måste denne i sin tur också arbeta fyra timmar för varje timmes lön i fickan, så ungefär sex procent av den ursprungligen inarbetade pengen är kvar efter två transaktionsled. Eller motsvarande att den som ska anställa någon måste arbeta in 1600 kronor för att ha råd att betala någon en hundralapp.

Kontentan av en högskattepolitik blir därför att arbetslösa målare bor vägg i vägg med arbetslösa bilmekaniker, där målaren amatörmässigt mekar med sin bil och bilmekanikern amatörmässigt målar sitt hus - alltså raka motsatsen till att göra saker tillsammans.

Och det ska kallas solidaritet?

Inga kommentarer: