måndag 2 april 2007

Ständigt dessa pitbullar

Aftonbladet skriver om hundöverfall:

2007
- Hägersten 28 mars Två pitbullterrier attackerar en valp. Valpen får köttsår men överlever. - Har svårt att se att det här hade blivit någon nyhet om det inte varit just pitbullterriers inblandade. Att äldre hundar biter yngre hundar är definitivt inte så ovanligt, och "köttsår" måste bara vara ett ord som myntats för att få mindre skador att låta allvarliga.

- Malmö 11 mars Pitbullterrier skjuts till döds av polis efter att ha attackerat sin ägare och bitit honom svårt i foten. - Det skrev jag om här.

- Kristinehamn 12 jan En man hetsar en pitbull att bita sönder sin egen mattes ansikte. - Det går nog inte att få bättre exempel än så på att det är ägaren och inte hunden som är problemet.

2006
- Tensta 26 dec 11-årig pojke får djupa köttsår i benet efter att ha attackerats av en hund. - Törs jag gissa att det inte var en pitbull - eller någon annan hund som är intressant att framställa som farlig - som bet?
- Jonsered 13 dec En 6-årig flicka bits i huvudet av en hund när hon leker i närheten av sitt hem. - Se ovan.
- Öresund 30 nov En okopplad pitbull springer in på en skolgård och biter en tioårig pojke i skinkan. - Här var det däremot intressant att skriva ut hundrasen igen. Jag hittar inget om "attacken" via snabb Google-sökning, men hade det ens blivit "köttsår" så verkar det ju som om de skulle skrivit ut det. Nu kanske jag skrämmer många, men lättare hundbett är inget unikt för pitbullen, och definitivt inte så ovanligt att det finns nyhetsvärde.
- Malmö 6 nov En fjortonårig pojke blir allvarligt biten i foten av en pitbull. - Hittar inte det heller via Google, men det låter åtminstone värre. Noterbart att rasen återigen var viktig att skriva ut.
- Göteborg 28 okt En rasande pitbullterrier attackerar två polismän som tvingas skjuta 14 skott innan hunden till slut faller ihop. - Hittar inte det heller via Google, märkligt. Att det tog 14 skott visar visserligen att pitbullen är en tuff ras, men framförallt på uruselt skytte.

Den enda ras som ansågs viktig att skriva ut var alltså pitbullen. Noterbart dock att Aftonbladet lyckas hålla löftet den här gången och undvika termen "kamphund", men det spelar mindre roll när allt i grund och botten ändå bara är samma medflytande mobbjournalistik som när de skrev "kamphund".

Problemet är naturligtvis inte hunden utan att korkade ägare vill använda hunden att skrämmas med, och ingen hund har sämre rykte än pitbullen. Ergo: köttskallar skaffar en pitbull, och ryktet fortsätter i nedåtgående spiral trots att de ägarna skulle göra en golden retriever livsfarlig.

Så snälla allihopa, fokusera på ägaren, inte hunden.

(Och hjälp mig gärna med länkar till nyheterna om ni lyckas hitta dem.)

3 kommentarer:

hanna_111 sa...

Jag tycker du har rätt det är inget fel på pittbullar!!
Jag vill ha en pittbull men alla säger att jag är sjuk i hhuvudet för dom är ju livsfarliga Pff knappast!!
Det beror helt på hur man uppfostrar dom tycker jag!!

Ambjörn Jensen sa...

Blotta mängden av dina exempel säger emot dig!

mvh Ambjörn

NonTelly sa...

Ambjörn Jensen: Om nyheter i stil med "hund biter annan hund" och "hund biter någon i skinkan" skulle rapporteras även för andra hundraser skulle tidningarna inte innehålla annat än hundöverfall.

Idag finns det bara en typ av hundattacker som säljer lösnummer, och det är pitbullattacker. Alltså är händelser med pitbullterriers de enda attacker som omnämns i media, och därför förvrids allmänhetens uppfattning om en egentligen väldigt trevlig hundras.